Bitcoin bálna lett Németország

spot_img

A világ egyik legnagyobb bitcoin tulajdonosává vált Németország, miután a hatóságok 50 000 bitcoint foglaltak le egy néhány nappal ezelőtt végrehajtott akcióban.

A szászországi rendőrség és adóhivatal egy 2013 óta működő és az ország egyik legnagyobbjaként említett kalóz hálózatot számolt fel. Az ennek vezetésével megvádolt 40 éves német és 37 éves lengyel állampolgár olyan weboldalakat működtetett, ahol előfizetési díjért cserébe lehetett jogszerűtlen módon filmeket, játékokat és egyéb digitális tartalmakat letölteni. A tevékenységből származó pénzt bitcoin vásárlásra fordították.

A vádlottak a letartóztatásuk után önként utalták át a kriptopénzt a hatóságok által felügyelt tárcákba. Arról egyelőre nem született döntés, hogy az állam mihez kezd a mai árfolyamon több mint 2 milliárd dollárt érő bitcoin vagyonnal.

A nagy fogással Németország egy csapásra a harmadik legnagyobb állami bitcoin tulajdonossá léphetett elő.

  • A legtöbb BTC felett az amerikai és kínai állam rendelkezhet. Az USA az elmúlt évtizedben ~260 000 bitcoint foglalt le különböző bűncselekmények felderítése során. Ezek egy részét már állami aukciókon értékesítették, de még így is 207 000 bitcoint őriznek a kormányzati walletekben.
  • Kína 2019-ben, a nemzetközi Plustoken csalás felgöngyölítése során foglalt le 194 000 BTC-t.
  • A harmadik helyre előrelépő németek után még említést érdemel El Salvador, ami a bitcoin 2021-es legalizálása óta ~2500 bitcoinos állami tartalékot halmozott fel.
  • Ukrajna a háború kezdete után ~650 bitcoin adományt kapott, többnyire magánszemélyektől. Korábban viszont olvashattunk olyan beszámlókat is, melyek szerint az ország parlamentjének tagjai mintegy 46 000 bitcoinos magánvagyonnal rendelkezhetnek.
  • Ugyancsak tudni lehet, hogy Bhuatan 2020 óta végez állami szintű bányász tevékenységet, amivel az indulás óta több mint 13 000 bitcoinra tettek szert. Ennek nagy részét folyamatosan értékesítik, az utolsó információk szerint kb. 600 bitcoinos tartalékkal rendelkezhetnek.

Titokban dollármilliókat költött Bhután bitcoinbányászatra

A fenti országok mellett az elmúlt években több más (többnyire közel-keleti és ázsiai) állami szereplő neve is felmerült, akik a bányászatban, és a bitcoin, mint befeketési eszköz felhalmozásában is érintettek lehetnek, de ezeket az értesüléseket magasabb szintekről még nem erősítették meg.

A legnagyobb bitcoin tulajdonosnak továbbra is a Bitcoin megalkotója, Satoshi Nakamoto tekinthető, aki a hálózat indulásakor, egyedüli bányászként 1 millió BTC-re tehetett szert. Ez az összeg mintegy 20 000 tárca között van szétosztva, melyekről néhány 2009-es teszt utalás után már soha, egyetlen tranzakciót sem hajtottak végre. Satoshi maga 2011. április 26-án tette közzé az utolsó üzenetét, azóta senki sem tudja, hogy mi lehet vele. Sokan emiatt úgy gondolják, hogy ez az 1 millió bitcoin többé már nem is fog megmozdulni.

Satoshin és az állami szereplőkön kívül ma már több tucatnyi cég, pénzintézet és milliónyi magánember rendelkezik valamilyen bitcoin kitettséggel. Egy intézményes szereplőket összegző és viszonylag naprakész lista ezen az oldalon is böngészhető.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Álláshirdetés: Veled bővülne a Kripto Akadémia!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img