Miért esett a bitcoin és miért robbanhat az XRP?

spot_img

Ebben az anyagban megbeszéljük, hogy miért esik a bitcoin, kiderül, mennyi tőke áll az első bitcoin ETF-ekben, és megtudjuk, mennyi BTC vásárlásra készül Szaúd-Arábia és Katar, és sok egyéb érdekességet is bemutatunk!

2024 izgalmas évnek ígérkezik, ennek az egyik legfontosabb komponense az ETF, éppen ezért fontos képbe kerülnöd a friss fejleményekkel.

Miért esik a bitcoin?

A befektetők több mint 2 milliárd dollár értékben adtak el Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) részvényeket azóta, hogy az egy ETF-fé változott. Különösen jelentős volt az FTX csődbirtokának eladása, amely 22 millió részvényt értékesített, ez a teljes eladás közel felét teszi ki. A GBTC, amely korábban közel 30 milliárd dollárnyi eszközt tartott, jelentős kivonulást látott az új, versenytárs ETF-ek, mint a BlackRock és a Fidelity alapok megjelenése után, valamint magas díjstruktúrája miatt.

Likvidálás és likvidálás

A bitcoin ára lecsúszott 40 000 dollár alá, az elmúlt 24 órában 63 millió dollár értékű BTC pozíciót likvidáltak, ebből 80%-uk hosszú távú befektetések voltak. A GBTC által okozott eladási nyomás, amely 14 291 BTC-t adott el egy nap alatt, súlyosbította a piaci helyzetet. A bitcoin ETF jóváhagyásának napjától számítva a BTC ára 16%-ot esett.

Mennyire sikeresek az első bitcoin ETF-ek?

Az amerikai Bitcoin ETF-ek összesen 27 milliárd dollár értékű eszközt tartanak, amely 638 900 BTC-t jelent. A Grayscale a legnagyobb birtokos, 566 973 BTC-vel, ezzel továbbra is jelentős szereplő a kriptopénzek piacán. A BlackRock a második legnagyobb készlet felett diszponál az iBIT kezdeményezés keretében, 28 622 BTC-vel. 

Tehát az ETF-ek elhozzák a “kánaánt”?

Lyn Alden, makroökonómiai szakértő szerint a bitcoin (BTC) ETF-ek nem fogják azonnal befolyásolni a bitcoin árát. Egy interjúban Alden elmondta, hogy a bitcoin ETF-ek valószínűleg nem lesznek kulcsfontosságú katalizátorai egy bikapiacnak, de hozzáadhatnak több tőkeáramlást, amely magasabbra emelheti a BTC árát. Az ETF-ek akkor kerülhetnek “játékba”, amikor a BTC új csúcsot ér el, és a következő bikapiacot ugyanazok a katalizátorok indíthatják el, mint a korábbiakat. 

1 000 000 BTC vásárlás közeledik?

A pletyka szerint Szaúd-Arábia és Katar kormányai körülbelül egymillió bitcoin megvásárlását fontolgatják, amelyet a következő héten hozhatnak nyilvánosságra. Ezt a spekulációt Max Keiser, ismert bitcoin maxi vetette fel, és az elemző, Justin Verrengia számolt be róla. A szaúdi Aramco olajvállalatnak a digitális eszközökkel foglalkozó SBI Holdings-szal való partnersége, valamint egy szaúdi hitszónok bitcoin-elfogadási nyilatkozata is hozzájárult a híreszteléshez. 

Kripto-kereskedés tippek egy igazi profitól

Raoul Pal, korábbi Goldman Sachs vezető és kripto-szakértő, megosztotta tippjeit a sikeres kriptopénz-kereskedéshez. Ezek közé tartozik a tőkeáttétel kerülése a volatilitás miatt, FOMO elkerülése, a piaci kapitalizáció szerinti top 3-5 kripto középpontba állítása, biztonságos “pénztárca-higiénia”, hosszú távú HODL szemlélet, a rövid távú zaj figyelmen kívül hagyása, a gyakori, akár 35%-os áresések elfogadása, és az esés utáni vásárlás. 

Folytatódik a BRICS menetelése

Az amerikai szenátor, Marco Rubio figyelmeztetést adott ki a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) gazdasági szövetség növekedésével kapcsolatban. Azt állítja, hogy a BRICS bővítése fenyegetést jelent a SWIFT fizetési rendszerre és az Egyesült Államok képességére, hogy a dollárt szankciók fegyvereként használja. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Etiópia, Egyiptom és Irán csatlakozása megduplázta a kereskedelmi csoport méretét, ami vonzóbbá teheti alternatívájaként az amerikai és európai vezette pénzügyi rendszernek. Rubio Kínát vádolja azzal, hogy a BRICS-et felhasználva támogatja Oroszország katonai kampányát Ukrajnában. 

Cardano, a talajvíz?

Egy  elemzés szerint a Cardano (ADA) ára akár 7 dollárra is emelkedhet, ha a korábbi mintázatok ismétlődnek. 2023-ban az ADA ára jelentősen megnőtt a DeFi ökoszisztéma fejlődése és a befektetők megnövekedett bizalma miatt. Elemzők szerint, ha az ADA árfolyama hasonló mintázatot követ, mint 2020-ban, akkor 2024-2025-re elérheti a 7 dolláros szintet. Azonban fontos megjegyezni, hogy a múltbeli teljesítmény nem garantálja a jövőbeli eredményeket, ez egy olyan igazság, ami a kriptopénzek piacán hatványozottan igaz.

Cardano, az NFT bajnok?

Még mindig Cardano, a blokklánc jelentős növekedést mutatott az NFT-k kereskedelmi volumenében. Az új adatok szerint a Cardano eladási volumene 18,08%-kal nőtt, így közel került a top 10 lánchoz, összesen 190 754 dolláros kereskedelmi volumennel. Az Ethereum továbbra is az első helyen van 18 millió dolláros eladással, míg a Solana második helyen áll, 29,61%-os csökkenéssel 7,9 millió dolláros eladással. 

Doge és Floki az X-en?

A Dogecoin (DOGE) és a Floki (FLOKI) ára 12%-kal emelkedett a pletykák hatására, amelyek szerint ezek a mémcoinok fizetési opcióként jelenhetnek meg az X-en. Egy @xpayments nevű profil említette ezt egy közösségi alkalmazásban, ami növelte a rajongók izgalmát. Elon Musk korábban utalt arra, hogy a Dogecoin használható lehet a Twitter Blue szolgáltatásban, és a Tesla már elfogadja a DOGE-t bizonyos vásárlásoknál. 

Robbanhat a Ripple?

A Ripple jelentős előrelépést ért el, hiszen a pletyka szerin amerikai bankok az XRP-t fogják használni nemzetközi fizetésekhez. A Ripple célja mindig is a határokon átnyúló fizetések elősegítése volt a blokklánc technológia segítségével, ha valóban elkezdik a meghatározó amerikai kereskedelmi bankok “tömegesen” használni, az óriási siker lehet. Különösen fontos lehet ez azok után, hogy a Ripple csapat győztesként került ki a SEC-el szembeni perből, ami az XRP meghatározása körül zajlott. Fontos azonban a mainstream bankok és a Ripple kapcsolatának hírét fenntartásokkal kezelnünk, hiszen a piacon ezt Ben Armstrong, azaz BitBoy Crypto kürtölte szét…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img