Január havi bitcoinbányász teljesítmények | Bitcoin hálózati adatok

spot_img

2024 február közepére szinte az összes észak-amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbányász közzétette 2024 január havi frissített bányászati jelentését, amelyekből többek között megtudhatjuk, hogy mennyi BTC-t bányásztak és milyen hatékonysággal tették mindezt az elmúlt hónapban. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk, tekintsük át az elmúlt hónap Bitcoin hálózat adatait, mennyire volt nehéz bitcoint bányászni.

A bitcoinbányászat nehézsége január közepén újabb csúcsot produkált (73.19 T). A múlt hónap elején történt egy kisebb emelés (72.00 T→73.19T), ami elhanyagolható, viszont január 21-én egy közel 5%-os csökkenést figyelhetünk meg a hálózaton. Ha a Bitcoin hálózati nehézség értékeit vizsgáljuk meg 2023 elejétől, akkor megfigyelhető, hogy a nehézségi kiigazítások nagyságának a mértéke tavaly év közepére csökkent, azonban az utolsó hónapokban az év eleji kiigazítási értékekhez hasonló mértékben történtek az emelések. 

A Bitcoin hálózat nehézségének alakulása 2023. december 1-től – 2023. december 31-ig (forrás: CoinWarz)

2023 első három hónapjában közel 10%-os pozitív kiigazítások történtek a hálózat stabilitása érdekében, az ezt követő hónapokban már csak 6-7% körül (kivéve az év utolsó három hónapját). Szembetűnő lehet, hogy július végétől egészen augusztus utolsó hetéig nem történt számottevő nehézségi kiigazítás. Az idei évet számottevő hálózati nehézség csökkenéssel indította a Bitcoin hálózat.

A bitcoin hálózati nehézség alakulása 2023 elejétől 2024. február 1-ig (forrás: CoinWarz)

Januárban, ahogyan az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét csúcsot döntött a Bitcoin hálózat hashrátája a hálózati nehézséggel együtt. Január 29-én a 7 napos mozgóátlag szerint 567 EH/s-on tetőzött a hashráta (518 EH/s előző hónap végén). A 30 és a 3 napos mozgóátlag adataiból is azt lehet kiolvasni, hogy januárban a bányászok a lehető legtöbb számítási kapacitást adták hozzá a hálózathoz, amit csak tudtak. A hálózati hashráta 2023 eleje óta továbbra is meredeken emelkedik minden idősíkon.

A Bitcoin hálózat hasrátájának emelkedése 2024 január közepétől 2024 február elejéig a 7 napos napos mozgóátlag szerint (forrás: hashrateindex)

Összességében az is elmondható, hogy a bitcoin hálózat nehézsége, hashrátája és a Kripto Akadémia által figyelt bányászok vállalati hashráta kapacitása 2023 év eleje óta növekvő tendenciát mutat. Gyakorlatilag az összes bányász a közelgő bitcoin felezésre készül, aminek köszönhetően egyfajta verseny alakult ki a bányászok között, hogy ki tud nagyobb mennyiségű bányászgép flottát online állapotba helyezni az érvényes blokkjutalmak megszerzéséért. Az elmúlt hónapban a bányászok annyi hashrátát adtak a hálózathoz, aminek hatására több mint 16 EH/s-al nőtt. (December végétől január végére közel 22 000 darab új bányászgép jelent meg a Bitcoin hálózaton.) A globális Bitcoin hálózat hashrátája január végére 3.2%-ot, míg a vállalati hashráta 5.8%-ot növekedett az előző hónaphoz képest. 

Növekvő pályán a bitcoin hálózat mutatói. A hálózati nehézség és a globális hashráta hó eleji leolvasások, a vállalati hashráta hónap közepén megállapított értékek, a bányász vállalatok hivatalos jelentései alapján összesítve (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Masszívan emelkedtek 2023-ban a Bitcoin hálózat mutatói, a bányászok hónapról hónapra egyre nehezebben jutottak érvényes blokkjutalomhoz. Úgy néz ki ez a tendencia idén is folytatódni fog. Tavaly  májusban és decemberben a bitcoin hálózat tranzakciós díjai az egekbe szöktek, olyannyira, hogy május 7-én például a blokkjutalmak több mint 70%-át tették ki. 

Ennek eredményeképpen 2023 decemberében a bitcoinbányászok bevételei nagymértékben megugrottak, ami még a májusi éves csúcsot is megdöntötte. Az elmúlt év utolsó hónapjában több mint 1,51 milliárd dollár bevételt generáltak a bányászok. Az összesített bevétel magába foglalja az on-chain tranzakciós díjakból származó, szintén rekordot jelentő 324,8 millió dollárt is. 

Idén januárban a bányászok bevételei jelentősen megcsappantak. Jelentéseikben a tranzakciós díjak csökkenését, a hálózati nehézség növekedését, illetve az amerikai kontinensen beköszönő kemény telet jelölték meg lehetséges okként. (Január közepe körül, a hálózati hashrátában történt egy jelentős visszaesés, amit néhány napon belül korrigált a hálózat egy újabb csúcs értékkel.)

2023 év eleje óta a hálózati nehézség megduplázódott (206%), a globális hashráta szintén (197%), valamint a vállalati hashráta 61%-ot növekedett. Ne feledjük, az összkép azonban csalóka lehet, mivel a hétről hétre emelkedő hashráta tükrözheti a néhány hónappal ezelőtti gazdasági körülményeket is. A bányászati létesítmények és berendezések fejlesztése, beüzemelése több hónapot vesz igénybe, a hashráta növekedése nagyrészt a korábbi időszakokban végrehajtott beruházásokat tükrözheti. 

A globális Bitcoin hálózati hashráta és az össz vállalati hashráta alakulása 2023 év elejétől (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A TheMinerMag által összeállított adatok szerint az észak-amerikai tőzsdén jegyzett bányász vállalatok összesen több mint 70 EH/s értékben adtak le december végén eddig vásárlási megbízásokat bitcoinbányászgép készletekre. Ezeknek a bányászoknak az összesített bányászati beruházási kötelezettségvállalásaik körülbelül 1,4 milliárd dollár körül alakultak, amiből csak az elmúlt három hónapban mintegy 750 millió dollárt írtak alá. 

Az észak-amerikai bitcoinbányász vállalatok összesített vállalati hashráta kapacitás alakulása 2023 év eleje óta (szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

A Bitcoin hálózati mutatók növekedéséért tehát elsősorban saját maguk a bányászok a felelősek az előbb említett kialakult versenyhelyzet miatt. Másodsorban, pedig egyre hatékonyabb és nagyobb teljesítményű bányászgépek jelennek meg a piacon, köszönhetően a bányászgépgyártó cégeknek. Az utóbbi hónapokban, ugyanis sorra jelentették be a 20 J/TH alatti bányászgépek megjelenését (Canaan, Bitmain, MicroBT), ami óriási mérföldkövet jelent a bányászati iparágnak. Ezeknek a gépeknek a teljesítménye nagy valószínűséggel idén fog megjelenni a Bitcoin hálózaton.

Tőzsdén jegyzett bitcoinbányászok birtokában lévő összes online állapotban lévő bányászgép mennyiség alakulása 2023 év eleje óta, januári adatok alapján (készítette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányászindex-jelentésünket és a “Bicoinbányászrészvény-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Január havi bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img