Január havi bitcoinbányászrészvény-jelentés

spot_img

Újabb hónap telt el a legutóbbi bitcoinbányászrészvény-jelentésünk óta. A Kripto Akadémia által figyelt bányászcégek részvényeinek teljesítményét vizsgáljuk meg az elmúlt hetek történései alapján.

Az elmúlt hónapban tovább folytatta az oldalazó mozgást a bitcoin árfolyama (a cikk írásának pillanatában 43 000 dollár körül mozog a BTC). “A bitcoin pontosan két hónappal ezelőtt lépett be abba a tartományba, ahonnan azóta sem tud szabadulni. Az oldalazó helyzetből való kitörések mindeddig rövid életűnek bizonyultak. A köztes állapot fenntartásában pozitív és negatív fejlemények is közrejátszottak. A Bitcoin ETF-ek január eleji indulása egy végül sikertelen kitöréshez vezetett, ami után az ETF-é alakított Grayscale befektetési alap is közel 6 milliárd dollár értékű bitcoint döntött a piacra.

A kezdeti eladási roham viszont két hét után alábbhagyott, és az utolsó 6 kereskedési nap során a többi ETF-en keresztül a hagyományos piaci szereplők végül már folyamatosan netto vásárlói voltak a BTC-nek. A rövid távon kedvezőtlen hírek sorát erősítette, hogy a múlt héten meglepte a piacokat az amerikai jegybankelnök azon kijelentése, miszerint elmaradhat az elemzők által idén márciusra várt kamatcsökkentés.”

Összességében elmondható, hogy a tavalyi évben a bányászrészvények árfolyamának esése a július közepi lokális csúcshoz képest októberben megállt és fordulni tudott. A bányászrészvények többsége követte a BTC novemberi emelkedő, majd a decemberi oldalazó ármozgását, sőt év végére hatalmasat ralliztak, szinte kivétel nélkül. 

Bitcoin ETF-eken keresztül végrehajtott vásárlások és eladások, az ETF-ek indulása óta, millió dollárban kifejezve. A három legjelentősebb szereplő: Blackrock (fekete), Fidelity (zöld) és Grayscale (szürke) (forrás)

A spot Bitcoin ETF-ek bevezetését megelőző napokban óriási mennyiségben kereskedtek a bányászrészvények papírjaival a nagyobb tőzsdéken. Hatalmas, összesen 3,5 milliárd dolláros kereskedési volumennel zárták a január 8-i napot a Marathon  Digital (MARA) és a Riot Platform (RIOT) bányászpapírjai, megelőzve ezzel a világ vezető technológiai óriásait is. Ezen a napon a Marathon Digital papírjai lettek a legtöbbet kereskedett részvény az Egyesült Államokban. 

Az Egyesült Államokban jegyzett vállalatok január 8-án volumen szerint rangsorolva (forrás: Yahoo Finance)

A pénzügyi piacon eluralkodott kriptovaluta őrülethez hozzájárult a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) kereskedési volumenének a megugrása is január 8-án. A GBTC kereskedési volumene megközelítette azon a napon félmilliárd dollárt. Utólag persze kiderült, hogy a legtöbben menekülni kívántak a GBTC-ből. A Grayscale spot Bitcoin ETF-e több napig tartotta eladói nyomás alatt tartotta a bitcoin árfolyamát, aminek következtében a bányászrészvények nagyobb arányú, kétszámjegyű gyengülést produkáltak. 

“A kezdeti eladási roham viszont két hét után alábbhagyott, és az utolsó 6 kereskedési nap során a többi ETF-en keresztül a hagyományos piaci szereplők végül már folyamatosan netto vásárlói voltak a BTC-nek, ami éreztette hatását a bányászrészvényekre is.” 

Bitcoinbányász papírok teljesítménye a bitcoinhoz képest 2022. január 1-től (szürke dobozban kiemelve a januári ármozgás)

A leglátványosabb erősödést a Cleanspark (-29,29%) produkálta január hónapban, megelőzve hó végén az összes általunk figyelt bányászrészvényt a BTC mögött (-9,46%). A Cleanspark-tól leszakadva a DMG Blockchain Solution (-37,35%) és a Cipher Mining (-41,61%) részvényei mutatnak utat a többi bányász papírnak. A sötétkékkel jelölt bitcoin teljesítményéhez képest (-9,46%, előző hónapban -4,45%) a bányászcégek papírjai (2022. év elejétől) még mindig nagyobb lemaradásban vannak. Egyedül a Cleanspark-nak sikerült túlszárnyalni egy rövid időre nemcsak a bitcoint, de a mezőnyt is. Az már biztosan kijelenthető, hogy a 2023-as év eleji rallinak köszönhetően fordult a bitcoinbányászrészvények piaca, amit a tavaly júliusi rally is megerősített.

A grafikon szereplőit megvizsgálva megállapíthatjuk, hogy a több hónapja három részre szakadt mezőny kezd homogenizálódni, de még mindig a Cleanspark és a bitcoin vezeti. Mögöttük a DMG, a Cipher Mining, a Marathon Digital, a Bitfarms és a Riot Platform áll a középmezőny élén. Az alsóház utolsó részvényei a Stronghold Digital (-96,00%) és a Greenidge Generation (-97,99%). 

A múlt havi Bitcoinbányászrészvény-jelentést itt éred el

Ha megnézzük a bányászpapírok teljesítményét 2023 év elejétől, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy a SAI.TECH Global (-61,84%) részvényei teljesítenek a legrosszabban, de a Canaan (-31,44%) papírjai sem kecsegtetett eddig látható profittal, azonban a  bitcoin (159,97%) még mindig több bányászrészvényt is megelőz. Bő négyszeres hozamot érhetett el az, aki a tavalyi év első napjaiban bevásárolt a Marathon és a Bitfarms papírjaiból, de az is jól járt, aki a Northern Data, vagy aDigihost részvényeit részesítette előnyben.

Bitcoinbányász papírok teljesítménye a bitcoinhoz képest 2023. január 01-től (szerkesztette: nasmith21/Kripto Akadémia)

Bitcoinbányász ETF-ek és indexek

Valkyrie Bitcoin Miners ETF – WGMI

A bányászokat tömörítő, 2022-ben indított Valkyrie Bitcoin Miners ETF (WGMI) januárban szintén lekövette a bitcoin és a bányászrészvények mozgását. Januárban az árfolyamnak sikerült támaszt találni a 12,00 – 13,50 dolláros szinten, ami a 2023-as nyári ralli kiindulási pontja volt. Tavaly év végén szintén új éves csúcsot állított be a bányász ETF 22,30 dolláron. Piacnyitást megelőzően jelenleg 13,10 dolláron áll a bányász ETF papírja a Nasdaq-on. 

A Valkyrie Bitcoin Miners ETF árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2022. február 8-tól napjainkig

VanEck Digital Transformation ETF – DAPP

A VanEck Digital Transformation ETF (DAPP) arra törekszik, hogy a lehető legszorosabban kövesse az MVIS Global Digital Assets Equity Index árfolyam- és hozamteljesítményét, amely a digitális eszközök iparágában részt vevő vállalatok teljesítményét hivatott követni. Az ETF-ben az alábbi top 10 szereplő található meg: Coinbase (COIN), Bitdeer Technologies Group (BTDR), Microstrategy (MSTR), Marathon Digital Holdings (MARA), Riot Platforms (RIOT), Block (SQ), Terawulf (WULF), HUT 8 Mining (HUT), Iris Energy (IRIS), CleanSpark (CLSK).

VanEck Digital Transformation ETF (DAPP) árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2021. április 14-től napjainkig

MVIS Global Digital Assets Equity Index – MVDAPP

Az MVIS Global Digital Assets Equity Index (MVDAPP) a digitális eszközök iparágának legnagyobb és leglikvidebb vállalatainak teljesítményét követi le. Ez egy módosított piaci tőkeértékkel súlyozott index, és csak olyan vállalatokat tartalmaz, amelyek bevételük legalább 50%-át digitális eszközszolgáltatásokból és termékekből, például tőzsdékből, fizetési kapukból, kriptobányászatból, szoftverszolgáltatásokból, berendezésekből és technológiákból, digitális eszközinfrastruktúrából a digitális eszközök felhasználásából származik. Az index olyan digitális iparági szereplőket tartalmaz, mint például: Coinbase, Microstrategy, Block, Northern Data, Riot Platforms, Applied Blockchain, Galaxy Digital Holdings, Marathon Digital, CleanSpark, Bit Digital, Canaan, Hut 8 mining, Iris Energy, Hive Blockchain Technologies, Bitfarms, Bitdeer Technologies Group, Cipher Mining, Terawulf, Bitcoin Group SE, Bakkt Holdings.

MVIS Global Digital Assets Equity Index (MVDAPP) árfolyamának alakulása a kezdetektől, 2021. február 26-tól napjainkig (forrás: MarketVector)

Kapcsolódó bányász hírek:

Kriptobányász ​​cégek 2024. február 5-én tőzsdenyitás előtt:

Kriptovaluta bányászattal kapcsolatos további információkat a Kripto Akadémia honlapján találtok a hírfolyamunkban. Keresd a “Bitcoinbányász teljesítmények és a “Bicoinbányászindex-jelentésünket, ahol a Kripto Akadémia által figyelt bányász cégek teljesítményét és részvényeinek alakulását, valamint a bitcoin hálózat aktuális értékeit vizsgáljuk meg.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Január havi bitcoinbányászindex-jelentés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img