A bitcoin felezéssel egy időben kezdhet kamatcsökkentésbe az amerikai jegybank

spot_img

A bitcoin pontosan két hónappal ezelőtt lépett be abba a tartományba, ahonnan azóta sem tud szabadulni. Az oldalazó helyzetből való kitörések mindeddig rövid életűnek bizonyultak.

A köztes állapot fenntartásában pozitív és negatív fejlemények is közrejátszottak. A Bitcoin ETF-ek január eleji indulása egy végül sikertelen kitöréshez vezetett, ami után az ETF-é alakított Grayscale befektetési alap is közel 6 milliárd dollár értékű bitcoint döntött a piacra.

A kezdeti eladási roham viszont két hét után alábbhagyott, és az utolsó 6 kereskedési nap során a többi ETF-en keresztül a hagyományos piaci szereplők végül már folyamatosan netto vásárlói voltak a BTC-nek.

Bitcoin ETF-eken keresztül végrehajtott vásárlások és eladások, az ETF-ek indulása óta, millió dollárban kifejezve. A három legjelentősebb szereplő: Blackrock (fekete), Fidelity (zöld) és Grayscale (szürke).

A rövid távon kedvezőtlen hírek sorát erősítette, hogy a múlt héten meglepte a piacokat az amerikai jegybankelnök azon kijelentése, miszerint elmaradhat az elemzők által idén márciusra várt kamatcsökkentés.

A hagyományos és a kripto piacok is eséssel reagáltak, amikor Jerome Powell egy szerda esti sajtótájékoztatón azt mondta:

“Márciusban még nem feltétlen lesznek megfelelőek a körülmények, most nem ez az alap forgatókönyv.”

Az elnök tavaly többször is utalt arra, hogy idén már akár 3 csökkentésre is lehet számítani, ám az elhangzottak alapján még legalább három hónapig 5.5%-on maradhat az amerikai alapkamat, ami a dollárt erősítheti és ezzel hátráltathatja a tőzsdei piacok növekedését.

Mindez viszont azt is jelentheti, hogy ha az első kamatcsökkentő bejelentésre nem a következő, március 19-20-i jegybanki ülésen fog sor kerülni, akkor azt az azt követő, április 30 – május 1-i találkozón fogják bejelenteni. Vagyis éppen a következő bitcoin felezési esemény utáni napokban lehet majd rá számítani.

A felezés becsült időpontja: 2024.04.16.

A felezés és a kamatcsökkentés fontos katalizátorok lehetnek a bitcoin számára.

Az elmúlt 100 év átlagai szerint a tőzsdei piacok általában emelkedni szoktak a kamatcsökkentések bejelentését követő 12 hónap során. A csökkentések időpontját a lenti képen szaggatott vonallal jelöltek.

Ha az első kamatcsökkentés időpontja körül gazdasági visszaesésre (pl.: csökkenő GDP-re, nagyobb munkanélküliségre) utaló adatok jelennek meg a hivatalos statisztikákban, akkor ez az emelkedés lassabb és mérsékeltebb lehet, sőt akár még egy további piaci visszaesés is bekövetkezhet, mielőtt kedvezőbbre fordulnak a dolgok. Ha viszont kedvező gazdasági adatok érkeznek, akkor lendületesebb és jelentősebb növekedést hozhat a bejelentést követő 1 év.

Az elmúlt 100 év 24 “első kamatcsökkentése” után 16 esetben a kékkel, 8 esetben a pirossal jelölt verzió valósult meg. A grafikonon zöld vonallal jelöltük, ahol a statisztikák szerint jelenleg állhatunk (ha valóban május elején kerül majd sor az első kamatcsökkentésre.)

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img