Kávé helyett Bitcoin mémmel indult a hét a Fehér Házban

spot_img

Ma hajnalban valaki egy lézerszem mémet tett közzé az Egyesült Államok elnökének közösségi fiókján.

A bejegyzés aligha Joe Biden Bitcoin iránti elkötelezettségének köszönhető. A  fiókhoz valószínűleg illetéktelenek férhettek hozzá, ezért hamarosan törölhetik a képet, de így is több mint 10 millió ember nosztalgiázhatott a két évvel ezelőtt berobbant és akkor nagy sikert arató viccel.

A hajnali történetnek nem is volt komolyabb hatása a bitcoin árfolyamára, ami az elmúlt hét során 15%-kal emelkedett és ezzel ismét megközelítette a januárban elért ~49 000 dolláros csúcspontot.

A bitcoin árfolyamának alakulása 2024-ben. Kék nyíllal a Bitcoin ETF-ek indulásának időpontját jelöltük.

A múlt heti növekedésben nagy szerepet játszottak a már említett ETF-ek. Az indulás első három hetének nagyobb Grayscale (GBTC) eladásai fokozatosan visszaestek, a mínusz félmilliárd dollár körüli napok mostanra 50-100 millió dolláros kiáramlásra csökkentek.

Az intézményes vásárlók ezt a mennyiséget már több mint két hete tudják folyamatosan ellensúlyozni, az ETF-ek azóta minden kereskedési napot netto pluszban zártak. A befektetési alapok a múlt héten több mint egymilliárd dollár összértékű bitcoint vásároltak, összesítve pedig már 2.6 milliárd dolláros plussznál járnak.

A nagyobb ETF-ek által vásárolt bitcoin mennyiség, millió dollárban kifejezve. A legnagyobb szereplők: Blackrock (fekete), Fidelity (zöld), Grayscale (szürke)

A múlt hetihez hasonló, nagyon egyoldalú elmozdulások után az elemzők mindig felhívják a figyelmet a fomozás veszélyeire, és a hirtelen korrekciók lehetőségére.

A Hyblock adatai szerint a kereskedők többsége további emelkedésben bízhat, a vásárlók különösen a 45 600 és 46 500-as szinteken nyitottak meg kiemelkedően sok long pozíciót.

A piac időről időre próbára teszi a vásárlók elkötelezettségét, így ha a következő napokban ismét egy visszaesésre kerülne sor, ezen szintek közelében mutatkozhat meg a piac valódi ereje, vagy gyengesége. Bár a Hyblock likviditás térképei csak fizetős szolgáltatás keretében böngészhetők, aki szeretné, a YouTube-on is követheti ezeket, többen ugyanis élő közvetítés formájában osztják meg a szolgáltató által publikált adatokat. Kizárólag ezek alapján nem érdemes döntéseket hozni, de bizonyos helyzetekben némi plusz információval szolgálhatnak.

Az USA-val kezdtük, azzal is fejezzük be bejegyzésünket. A héten több fontos amerikai gazdasági adat publikálására fog sor kerülni. Bár nem kripto specifikus eseményekről van szó, a kedden, csütörtökön és pénteken 14:30-kor érkező inflációs és kiskereskedelmi forgalmi adatok (CPI, Retail Sales, PPI) okoztak már nagyobb kilengéseket a kripto piacon is, ezért az aktívabb kereskedőknek érdemes lehet rájuk odafigyelni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Kriptoadózás Magyarországon: kérdezz te is a szakértőktől!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img