Tartalékeszközként kezeli a bitcoint a japán Metaplanet

spot_img

A japán befektetési és tanácsadó cég, a Metaplanet azután került a múlt héten a címlapokra, hogy közel 20 BTC-t vásárolt. A cég kincstári BTC állománya 117.7 darabra nőtt. A vállalat nyilatkozata szerint tovább fogják folytatni a bitcoin felhalmozást, valamint elsődleges tartalék eszközállományként fognak ezután tekinteni a legnagyobb kriptovalutára. A tokiói pénzintézet teljesen átvette a vállalati bitcoin szabványt a Microstrategy mintájára.

A nem éppen derűs japán pénzügyi helyzet miatt a befektetők korlátozott befektetési lehetőségek közül válogathatnak. Ennek eredményeképpen a Metaplanet alternatív lehetőségeket keres, mint például a bitcoin, hogy elszigetelje magát és pénzügyi mérlegét a jelenlegi pénzügyi rendszer és a japán jen gyengeségétől. 

Az intézmény tervei között szerepel pénzügyi mérlegének a megerősítése bitcoinnal és a BTC-vel történő tőkésítés is. A bitcoint biztonságos alternatívának tekinti az infláció elleni védekezés szempontjából. Nagyon úgy néz ki, hogy a Microstrategy után a Metaplanet fogja mutatni az utat e téren Japánban a többi nagyobb vállalatnak.

Kapcsolódó cikkünk:

A Metaplanet sajtóközleményben hozta nyilvánosságra saját álláspontját, befektetési stratégiáját a bitcoinnal kapcsolatban és a jelenlegi japán pénzügyi rendszerről alkotott véleményét, gyakorlatilag egyfajta “fehér könyvet” adott ki.

“A Metaplanet stratégiai tartalékeszközként fogadta el a bitcoint. A lépés közvetlen válasz a Japánban fennálló tartós gazdasági nyomásra, nevezetesen a magas államadósság szintre, a negatív reálkamatlábak okozta elhúzódó időszakra és az ebből következően gyenge jenre” – nyilatkozta a vállalat hétfői sajtóközleményében.

A japán cég, egy korai fázisban lévő befektetési vállalkozás, amely korábbi terveivel ellentétben eltávolodott a Web3-as befektetésektől és most már csak a bitcoinra fókuszál a kereskedelmi ingatlanokba történő befektetések mellett.

Részlet a Metaplanet nyilatkozatából (forrás: Metaplanet)

A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint Japán bruttó adósságának és bruttó hazai termékének (GDP) aránya jelenleg meghaladja a 254%-ot, ami a legmagasabb a fejlett országok közül. Az Egyesült Államok GDP arányos adósságrátája 123% körül alakult az elmúlt időszakban. 

“Ahogy a jen gyengült, a bitcoin egy olyan nem állami értéktároló eszközzé vált, amely felértékelődött és felértékelődhet a hagyományos fiat valutákkal szemben. A BOJ stratégiája, miszerint alacsonyan tartja a kamatokat, miközben beavatkozik a devizapiacokon, fenntarthatatlan monetáris paradoxont jelent” – írja a Metaplanet.

A magasabb adósság miatt a Japán Nemzeti Bank (BOJ) nem tudott a Federal Reserve (Fed) és más nagyobb központi bankok kamatlábainak emelésével együtt ütemben haladni. Míg a Fed 2022 eleje óta 5% fölé emelte a kamatot, Japánban továbbra is nulla közelében van, így a jen, a világ öt legnagyobb tartalékvalutájának egyike, erőteljesen leértékelődött. 

A Bitcointreasuries adatai szerint a Metaplanet áprilisban kezdett el a bitcoint vásárolni, 2024. május 10-én összesen 117,7 BTC volt a birtokában. A japán befektetési cég ezzel a 31. helyet szerezte meg a The Brooker Group és a Banxa Holdings mögött a tőzsdén jegyzett vállalatok rangsorában, amelyek bitcoint tartanak mérlegükben.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Figyelem! A cikkben található tartalmat ne tekintsd befektetési tanácsadásnak. Mielőtt befektetnél alaposan járd körbe a témát, és csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztése nem okoz anyagi, illetve lelki terhet.

Újabb spot Bitcoin ETF tulajdonosokat köszönthetünk

/metaplanet, coindesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img