Argentin energetikai vállalat hulladékgázzal fog bitcoint bányászni

spot_img

Az argentin állam tulajdonában lévő YPF energiaipari vállalat partnerkapcsolatba lépett a Genesis Digital Assets (GDA) bitcoinbányász vállalattal, hogy fáklyázandó gázzal működő bitcoinbányász telephelyeket építsenek ki a latin-amerikai országban. 

A tavaly novemberben megválasztott új argentin elnök, Javier Milei nagyszabású terveket sző a monetáris politika megreformálására, aminek nem tudjuk, hogy részese lesz e a bitcoin vagy sem. Azonban az már körvonalazódni látszik, hogy egyre több bitcoinbányász és technológiai vállalat választja a latin-amerikai országot hatalmas földgáz- és kőolaj készlete és a barátságos szabályozási környezet miatt.

A GDA jelenleg a világ egyik legnagyobb bitcoinbányásza, számos országban és kontinensen rendelkezik adatközpontokkal. A bányász többnyire megújuló energiát használ telephelyinek működtetéséhez, de élen jár az üvegházhatású gázfelhasználás bányásztechnológia kiépítés területén is.  

A GDA egyik telephelye Agentínában (forrás: GDA)

A szóban forgó argentin mezőkön a földgáz és kőolaj mellett ugyanis rengeteg mellékterméket, úgynevezett fáklyázandó gázt, hulladékgázt termelnek, ami viszont szinte korlátlan energiaforrást jelent az erre szakosodott bitcoinbányászoknak. A környezetre káros, és az üvegházhatást fokozó gázokat egyébként vagy elégetik, vagy egyszerűen a légkörbe engedik. 

A GDA becslése szerint a jelenleg hulladékként elégetett gáz újrahasznosításával a bitcoinbányászat akár 63%-kal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást. A GDA alapítója, Abdumalik Mirakhmedov, úgy nyilatkozott, hogy: “Ez egy újabb lehetőség lesz arra, hogy megmutassuk a világnak, a bitcoinbányászat pozitív hatással lehet a környezetre, és teljes mértékben integrálható a helyi környezetbe és közösségekbe“.

Kapcsolódó cikkek:

Nemcsak a környezet jár jól. Az YPF számára a fáklyázandó gáz újabb bevételi forrást jelent, amivel ellensúlyozni tudják az amúgy is hiperinflációval súlytott országban a szénhidrogén kitermelés költségeit. 

A GDA számára viszont versenyképes energiaárakat, az országnak pedig csökkentett szén-dioxid-kibocsátást jelent. A bitcoinbányászat előnyeinek kihasználásával Argentína energiainfrastruktúráját is fejleszteni tudja.  

A Giga Energy is Argentínában bányászik bitcoint fáklyázandó gázzal

A texasi székhelyű kriptobányász vállalat, a Giga Energy is Argentínában alakított ki egy újabb bitcoinbányász telephelyet az Egyesült Államok és Sanghaj után. A vállalat speciális technológiával, szintén a kőolaj- és földgázmezőkből származó elégetésre szánt fáklyázandó gázból nyert energiával termel bitcoint

A Giga Energy egyik argentin telephelye (forrás: Giga Energy)

A Giga Energy 2019 óta épít és üzemeltet 150 megawattos konténerekkel felszerelt telephelyeket világszerte. Az argentin Vaca Muerta palagáz gázmezőn épülő telephely 2 MW-os lesz. A projekt során a Phoenix Global Resources olaj- és gázipari vállalattal, valamint az Exa Tech-el fog együttműködni.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoinbányászat fáklyagázzal – 2. rész

/bitcoin magazine, pipeline and gas journal, genesis digital assets,  

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img