Az inflációs adatok érkezésére és az ethereum ETF-el kapcsolatos döntésre vár a kripto piac

spot_img

A bitcoin árfolyama 4.5%-os emelkedéssel indította a hetet, de ezzel valójában csak a pénteken elszenvedett ugyanekkora mértékű esést dolgozta le. Kedden és szerdán (14:30) két fontos esemény, az amerikai inflációs adatok (PPI, CPI) közzétételei lehetnek hatással az árfolyam alakulására, melyek a hagyományos és kripto piacokon is nagyobb kilengéseket idézhetnek elő.

Tegnap sor került az OpenAI múlt héten beharangozott termékbemutatójára. Bár végül mégsem a Google új riválisát jelentették be, az új funkciókkal kibővített ChatGPT ezúttal is lenyűgözte a nézőket. A bejelentett változásokról az alábbi bejegyzés mutat be több érdekességet.

A posztot megnyitva olyan felvételek láthatók, melyeken a mesterséges már nem csak a szöveges, hanem a videó és hang formátumban bevitt adatokra is képes reagálni és a külvilággal kommunikálni, például beszélgetni, tolmácsolni, segíteni a tanulásban, vagy felismerni a környezetét és megdícsérni egy kiskutyát.

Az OpenAI-hoz leginkább köthető WLD token csak egy rövid pumpra volt képes az esemény alatt, aminek csúcspontján 8%-os pluszban adhatott el, aki a termékbemutató pénteki beharangozásakor vásárolt. A kriptopénz értéke ezután viszont esni kezdett és tegnap este óta már több mint 10%-t vesztett az értékéből.

A következő napokban egyre több szempár szegződhet az ethereumra. Az altpiac zászlóshajója pontosan két hónapja, március közepén kezdett abba a lejtmenetbe, amiből azóta sem tud szabadulni.

A lefelé trendelő kép azért válhat izgalmassá, mert napokon belül kiderülhet, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyt ad-e egy spot ethereum ETF indítására.

Akárcsak a bitcoin ETF indítását, az ethereum ETF engedélyezését is több ismert befektetéskezelő kérelmezte, köztük a világ legnagyobbjának számító és a bitcoin ETF indulásában is döntő szerepet játszó BlackRockkal.

A hatóságnak legkésőbb május 23-ig kellene döntést hoznia ahhoz, hogy minden ethereum ETF kérelmezőnek egyenlő feltételeket teremtsen az indulásra. Ha ezt nem teszik meg, az Ark és a 21Shares befektetési alapok kiesnek a versenyből és új ethereum ETF indítási kérelmet kell benyújtaniuk.

Az ETF-ek elbírálásának általános menete, hogy a felügyelet minden legitim kérelmezőnek egyszerre ad indulási engedélyt, hogy a piaci verseny és ne a döntéshozó szelekciója alapján dőlhessen el, melyikük terméke lesz legsikeresebb. Ha most nem születik döntés, az jó pár hónapra (valószínűleg augusztusig) parkolópályára teheti ez ethereum ETF-ek ügyét.

A legtöbben arra számítanak, hogy a felügyelet most még nem fogja engedélyezni az indulást, ám mivel az eth már egy hónapok óta tartó korrekciós pályán mozog, vannak akik arra spekulálnak, hogy végül ez az érkező rossz hír hozhatja majd el a végső kapitulációt, vagyis az ethereum árfolyama hamarosan egy újabb lokális mélypontra süllyedhet, de ezt követően stabilizálódhat és emelkedni kezdhet.

Az ethereum talpra állása az altpiac számára is jó hírt jelentene. Bár az altok egyes területei, például a Solana ökorendszer tagjai, a mémcoinok, vagy az AI projektek kimagasló eredményeket értek el, a legtöbb alt eddig csak visszafogott növekedésre volt képes, vagy továbbra is a medvepiaci mélypontjának közelében mozog.

Akár az ETF döntéshez köthetően, akár attól függetlenül, de ha az ethereum és az altpiac a következő hetekben magára talál, az időszakos trendek alapján nagyon erős harmadik negyedévnek nézhet elébe.

A Morningstar 1970-ig visszatekintő elemzése szerint az amerikai elnökválasztási évek (pirossal) harmadik negyedéve akár kétszer akkora növekedést is jelenthet a tőzsdei termékek számára, mint a nem választási években (sárga) mért átlag. Mivel idén novemberben ismét választás lesz az USA-ban, ez lehetne a “tökéletes vihar” az altok visszatérésére.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img