Bitcoinbányászok fűtik a finn otthonokat

spot_img

A bitcoinbányászok számos módot találtak arra, hogy a Bitcoin környezetbarátabbá és fenntarthatóbbá váljon. Ennek egyik ékes példája a bitcoinbányászatból származó hőenergia fűtésre történő felhasználásának a koncepciója, amely az elmúlt években egyre nagyobb lendületet vett. 

Korábban discord szerverünk hírfolyamában is megemlítettük, hogy egyes bányászok és technológiai cégek olyan kiegészítő berendezéseket hoztak létre, amivel a bitcoinbányászatból származó hőt uszodák felmelegítésére, hús dehidratálására, vagy akár fa szárítására használhatják fel. 

2023 júniusában például egy New York-i fürdőház közölte ügyfeleivel, hogy a bitcoinbányászat által termelt melléktermékhőt használják fel a medencék fűtéséhez. Korábban, 2022-ben, pedig North Vancouver városa nyilatkozta azt, hogy a Mintgreen által kifejlesztett digitális kazánok által hasznosítják a bitcoinbányászatból származó hulladékhőt.

Sematikus ábra az atomenergiával működő bitcoinbányász telephelyek hőleadásáról az intézmények és a finn otthonok felé (forrás: Jaran Mellerud X fiók)

Legutóbb, a bitcoinbányász infrastruktúra kiépítésével foglalkozó Hashlabs Mining mutatott be egy úttörő projektet Finnországban, amely lehetővé teszi a finn otthonok fűtését, speciálisan erre a célra tervezett bitcoinbányász eszközökkel. Természetesen ebben az esetben is a bányászatból származó hulladékhő felhasználásáról van szó. 

Az atomenergiával meghajtott bitcoinbányász telephelyekről szigetelt csőhálózaton keresztül juttatják el a hőt az otthonok felé (forrás: hashlabs mining)

A projekt, a folyadékhűtéses ASIC bányászok, a WhatsMiner M63S adottságait használja ki, aminek során a hőtermelést a finn távfűtési rendszerrel kombinálják. Ebben az esetben a bányászgépek által termelt hőt szigetelt csőhálózaton keresztül juttatják el az épületek felé. Az projekt nem titkolt célja, hogy a háztartások is profitálhassanak az ipari méretű bitcoinbányászat előnyeiből. 

“Az olyan ipari fogyasztók segítségével, mint a bitcoinbányászok, Finnország áttételesen kihasználhatja hatalmas atomerőműveit hőtermelésre is” – mondta Jaran Mellerud, a Hashlabs Mining társalapítója.

A Hashlabs egyik finn partnere már két bitcoinbányát integrált távfűtési létesítményekkel, és jelenleg egy harmadik telephely integrálása is folyamatban van. A projektben a Hashlabs kifejezetten a WhatsMiner M63S bányászok által felmelegített meleg hőközvetítő folyadékra épít, amely stabilan tudja produkálni a 70 Celsius-fokos hőmérsékletet, ami pedig kiváló alapot biztosít a távfűtéshez. 

A projekt során használt WhatsMiner M63S folyadékhűtéses bányászgépek (forrás: hashlabs mining)

Közvetve a WhatsMiner-ek által termelt melegvíz (szén-dioxid-semleges hőforrások) a tervek szerint ki tudja majd váltja az olyan fosszilis tüzelőanyagokat, és biomasszát, mint a tőzeg, a kőszén és az egyéb tüzelőanyagok felhasználásával működő üzemekben termelt hőt. 

A finn statisztikai hivatal adatai szerint 2019-ben Finnországban a távhőtermelés legnagyobb részét (35%) fából készült tüzelőanyagokkal és kőszén (18%) felhasználásával állították elő, emellett a tőzeg 2019-ben a harmadik (15%) legfontosabb energiaforrásnak számított a távhőtermelésben a skandináv országban. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Fűtött épületek bitcoin bányászattal?

/hashlabs mining, cointelegraph/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img