További katalizátorok irányíthatnak nagyobb figyelmet az AI coinokra

spot_img

A napokban több olyan eseményről is hírt adtunk, melyek befolyásolhatják a mesterséges intelligenciához köthető kriptopénzek árfolyamát.

A sort az Nvidia május 22-én érkező negyedéves pénzügyi jelentésével kezdtük, majd az Apple termékbemutatójával folytattuk, amelyen a Render Network is kiemelt szerepet kapott.

A következőkben kiemelünk 3 további eseményt, melyek a mainstream érdeklődés mellett a piaci szereplők figyelmét is az ágazat felé fordíthatják.

A Reuters forrásai szerint a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI és az őket támogató Microsoft hétfőn jelenthetik be a Google internetes kereső riválisának szánt mesterséges intelligenciát. Az OpenAI vezetője, Sam Altman a Worldcoin (WLD) nevű kripto project alapítója is, így a hozzá köthető események tükröződhetnek a coin árfolyamában.

A WLD árfolyama a hajnali órákban emelkedni kezdett

A hétfőre tervezett bejelentés aligha véletlen. A Google kedden, a saját éves I/O konferenciáján mutatja be az általa fejlesztett újabb és szintén a mesterséges intelligencián alapuló eszközöket.

Mivel mind a két fenti eseményre a jövő hét elején lehet számítani, a hétvége során az AI coinok kereskedése is nagyobb forgalom és ingadozások mellett bonyolódhat.

Szintén izgalmasnak ígérkezik az Apple kicsit még odébb lévő, június 10-i konferenciája, ahol a vállalat vezetője fogja bemutatni az Apple AI stratégiáját.

Ha az Apple egy minden készülékében elérhető mesterséges intelligencia támogatást szeretne bevezetni, ahhoz jelentős erőforrásokra lesz szüksége. Egy tavaly őszi adat szerint a közel 200 millió felhasználóval rendelkező ChatGPT-nek naponta 700 000 dollárjába kerül a szolgáltatást biztosító szerverek üzemeltetése. Ez a tízszer annyi felhasználóval rendelkező Apple esetében már sokkal jelentősebb összegre rúghat. Becslések szerint az Apple tavaly 620 millió dollárt költött az AI fejlesztés szerverköltségeire, ami idén akár 4.75 milliárdra is növekedhet.

A tömeges bevezetés a kiadások növekedése mellett skálázódási problémákat is okozhat, ennyi felhasználó mellett ugyanis óriási ingadozások jelentkezhetnek a hozzáférést biztosító erőforrások kihasználásában. Itt jöhet a képbe a már korábban is említett Render felhő alapú szolgáltatása, amelyhez bárki csatlakozhat, hogy fizettségért cserébe a saját hardvereivel, például a videókártyájának számítási kapacitásával járuljon hozzá az AI működéséhez, valamilyen 3d generálási folyamathoz, vagy akár tudományos célú kutatásokhoz. Egy ilyen szolgáltatásért az Apple-nek nem kell folyamatos rendelkezésre állási díjat fizetnie, rugalmasan veheti igénybe a többlet kapacitást, ha éppen szüksége van rá, ami jelentős összeget spórolhat meg a vállalatnak.

A Render igazgatója szerint azon dolgoznak, hogy a jövőben maguk az Apple eszközök fel nem használt erőforrásai is elérhetővé váljanak a Render felhőalapú hálózatában.

A Render eddig 3 alkalommal bukkant fel az Apple prezentációs filmjeiben, a coin tulajdonosai ezért abban reménykednek, hogy 1 hónap múlva, az Apple AI stratégia bemutatása után még szorosabbá válik a kapcsolat a vállalat és a kriptós startup között.

Bár a bitcoin ingadozása bármikor és bármit felülírhat, a több coint is érintő események miatt a következő hetekben az AI szektor valószínűleg több jó lehetőséget fog kínálni, mind a rövidebb távon való felfelé, mind a lefelé irányban történő kereskedésre.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img