Mikor jelentik be a spot Ethereum ETF engedélyezését?

spot_img

Egy mindenkit váratlanul érő hír szerint az amerikai tőzsdefelügyelet mégis engedélyezni fogja az Ethereum spot ETF indulását. A második legnagyobb kriptopénz kapásból kilőtt és a napot 20%-os emelkedéssel zárta.

Hétfő óta mindenki a további fejleményekre vár. A Bloomberg ETF szakértője szerint legvalószínűbb, hogy a törvényi határidők miatt a hatóság ma, magyar idő szerint este 10 óra körül fogja bejelenteni az engedély megadását.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy ha tényleg sor kerül erre, mikor számíthatunk az Ethereum ETF kereskedés indulására és az intézményes tőke beáramlásának kezdetére. Az viszont már szinte biztos, hogy a staking nem lesz része az ETF-eknek. Tegnapra már a legtöbb ETF szolgáltató, köztük a BlackRock is kivette a saját Ethereum ETF indítási kérelméből a staking biztosítására vonatkozó passzusokat.

Azzal kapcsolatban is folynak a találgatások, hogy a jóváhagyás milyen hatással lehet majd az ETH árfolyamára. Sokan emiatt a bitcoin grafikonhoz fordulnak iránymutatásért. A BTC a Bitcoin ETF engedélyezését megelőző napokban (hétfő és csütörtök között) 14%-ot erősödött, majd ezután 22%-ot esett, mielőtt ismét 90%-ot emelkedett volna.

Az tehát nézőpont kérdése, hogy az elfogadást követő korrekció során a spekuláció jó dolog volt-e vagy sem. Aki alacsony idősíkon kereskedett, a Bitcoin ETF elfogadása után nyereséget tudott elérni a shortolással, de több hónapos időtávon mindenki sok pénzt hagyott az asztalon, aki az eladást választotta és lemaradt a BTC igazi rallyjáról.

Szintén fontos kérdéseket vethet fel a Grayscale helyzete. A Bitcoin ETF engedélyezése után a befektetési alapból ETF-é alakuló Grayscale több mint tízmilliárd dollár értékű bitcoint adott el, visszafogva ezzel a növekedést. A Grayscale 625 000 bitcoinnal, a teljes BTC készlet 3.2%-val rendelkezett, aminek eddig kb. a felét értékesítették.

Az alap ezúttal is hasonló utat járhat be és az Ethereum ETF engedélyezése után szintén jelentős ETH készletet boríthat majd a piacra. A Grayscale mintegy 2 millió ethereummal, a teljes készlet 2.5%-val rendelkezik.

Az eladások oka a Grayscale által felszámolt magas jutalék és a cég zárt működési modellje, amiből az ETF-é alakulás előtt csak bonyolult kerülőutakon tudnak kilépni a befektetők, az átállás után viszont ez lényegében már csak néhány gombnyomásra egyszerűsödik.

A fentieken túl még számos más dolog is befolyással lehet az ETF fogadtatására, például a hagyományos tőzsdék és a bitcoin helyzete, vagy az amerikai jegybank által lebegtetett kamatcsökkentés. Ha az ETF engedélyt kap, de a tényleges kereskedés csak hetek, hónapok múlva veszi kezdetét, nagyobb eséllyel számíthatunk valamilyen korrekcióra és akár az ethereum árfolyama is visszatérhet a hétfői bejelentés és 20%-os megugrás előtti szintre.

Az Ethereum ETF kereskedésének kezdete azért csúszhat, mert az amerikai tőzsdefelügyelet a Bitcoin ETF-el szemben most nem folytatott hónapokon át tartó egyeztetéseket az Ethereum ETF-et kérvényező befektetési alapokkal, hanem csak hétfőn, 4 nappal egy törvényi határidő lejárta előtt jelezte, hogy kész az engedélyezési folyamat lezárására. Az alapoknak emiatt nem biztos, hogy volt idejük az ETF-ek indításához szükséges alapvető technikai előkészületek biztosítására, amiket még külön is engedélyeztetni kell az illetékes szervekkel.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img