Mégis engedélyezhetik az Ethereum ETF indulását, 20%-ot ugrott az ETH árfolyama

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet mégis engedélyt adhat egy hagyományos tőzsdéken elérhető Ethereum spot ETF indulására. A hétfő esti órákban érkező hírek hatására az ETH árfolyama a tegnapi napot 20%-os emelkedéssel zárta.

A gyors növekedés a grafikont is szétszaggatta. Az ethereum árfolyama egyetlen pillanat alatt 200 dollárt ugrott, amivel egy a kripto piacokon ritkaságnak számító rés keletkezett az árképzésben.

Akárcsak a Bitcoin ETF indítását, az Ethereum ETF engedélyezését is több ismert befektetéskezelő kérelmezte, köztük a világ legnagyobbjának számító és a Bitcoin ETF indulásában is döntő szerepet játszó BlackRockkal.

A hatóságnak legkésőbb május 23-ig kell döntést hoznia ahhoz, hogy minden Ethereum ETF kérelmezőnek egyenlő feltételeket teremtsen az indulásra. Ha ezt nem teszik meg, a VanEck és egy nappal később az Ark befektetési alapok kiesnek a versenyből és új Ethereum ETF indítási kérelmet kell benyújtaniuk.

Az ETF-ek elbírálásának általános menete, hogy a felügyelet minden legitim kérelmezőnek egyszerre ad indulási engedélyt, hogy a piaci verseny, és ne a döntéshozó szelekciója alapján dőlhessen el, hogy melyik ETF termék lesz legsikeresebb. Ha most nem adják ki az engedélyt, az jó pár hónapra (valószínűleg augusztusig) parkolópályára teheti ez Ethereum ETF-ek ügyét.

A Bloomberg ETF szakértője szerint a tegnap délutáni órákban a legfelsőbb szintről érkezhetett egy “kérés” a felügyelet vezetőjéhez, hogy gondolja át az ethereummal kapcsolatban elmúlt hónapokban hangoztatott álláspontját. Gary Gensler az utóbbi időben minden lehetőséget megragadott, hogy támadja a második legnagyobb kriptopénzt. Több tőzsde és Ethereum láncon működő szolgáltató ellen is eljárásokat indított, melyek középpontjában vagy maga a kriptopénz, vagy az által biztosított  staking állt, emellett pedig magát az Ethereum Alapítvány tevékenységét is vizsgálni kezdte.

Szakértők szerint a felügyelet vezetőjének keresztes háborúja ronthatja a jelenleg hatalmon lévő demokrata párt választási esélyeit (az USA-ban becslések szerint 40 millió kripto tulajdonos lehet, novemberben pedig választások lesznek az országban) és ennek tudható be az a 180 fokos fordulat, ami most az Ethereum ETF lehetséges engedélyezésére utal.

A tőzsdefelügyelet a tegnap esti órákban arra kérte az Ethereum spot ETF listázására készülő hagyományos tőzsdéket (pl.: NYSE, Nasdaq), hogy nyújtsák be a legfrissebb információkkal kiegészített 19b-4 és S1 nevű regisztrációs beadványaikat. Az első dokumentum az ETF-ek kereskedésének technikai részleteiről ad tájékoztatást, míg a második egy általánosabb ismertető, amit a jövőbeli vásárlók számára kell biztosítani az Ethereum ETF működésével és a terméket kibocsátó alapok hátterével kapcsolatban.

Az, hogy a felügyelet bekérette ezeket az adatokat, önmagában még nem garantálja, hogy a törvényi határidő csütörtöki lejártáig engedélyezni fogják az Ethereum ETF indulását, de szakértők szerint ezzel 75-80%-ra nőtt az esély egy kedvező elbírálásra.

A spot Ethereum ETF elfogadása messzemenő következményekkel járhat és nem csak magának az ethereumnak és az ökorendszerébe tartozó projekteknek az árfolyamát erősítheti, hanem az altcoin piac egészére is pozitív hatást gyakorolhat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img