Tőzsdefelügyeleti eljárás indul a Coinbase ellen: sok ismert kriptovaluta és a staking is eltűnhet a centralizált kripto tőzsdékről

spot_img

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) 2023 júniusában perelte be a legnagyobb amerikai kripto tőzsdének számító Coinbase-t, amiért az nem regisztrálta magát az értékpapírok kereskedését szabályozó hatóságnál. Az értékpapírok forgalmazását szigorú törvények szbaályozzák, ám a kriptovaluták kapcsán már évek óta vitatott kérdés, hogy ezekre is vonatkozhatnak-e a már 1946 óta életben lévő és a digitális eszközök tulajdonságait figyelmen kívül hagyó szabályok.

A tőzsdefelügyelet a bitcoinon kívül (aminél elismerte, hogy árucikk) lényegében minden más kriptovalutát értékpapírnak tart és egymás után indítja a pereket a különböző altcoin kibocsátók és kripto tőzsdék ellen, szabályozatlan tőzsdei tevékenységgel vádolva őket.

A felügyelet ezzel vádolta meg az egyik legnagyobb kriptovalutának számító Ripple / XRP-t is, ám ezt az eljárást végül jogerősen elvesztette.

A 3 évig húzódó XRP per alapján a Coinbase arra kérte a bíróságot, hogy függessze fel a felügyelet tőzsde ellen indított eljárását. A bíró ennek részben helyt adott. A felügyelet azon kijelentését, hogy a kripto tárcák lényegében brókernek tekinthetők és ezért a hagyományos tőzsdékhez hasonló szabályozás alapján kellene őket regisztrálni és felügyelni, elutasította., ami alapvetően kedvező hírt jelent a DeFi protokollok számára.

A bíró ugyanakkor úgy gondolja, hogy a centralizált platformokon történő stake-elés felvethet bizonyos aggályokat és sértheti a hatályos törvényeket, ezért ezzel kapcsolatban tegnap utat adott a peres eljárás megkezdésének.

Az ügy az XRP eljáráshoz hasonlóan valószínűleg éveken át fog tartani. Ha a Coinbase veszít, az precedens értékű lehet és a legtöbb nagy kriptovalutát valószínűleg el kell majd távolítani a centralizált kripto tőzsdék kínálatából. Az ennek kapcsán vizsgált kérdések túlmutathatnak a stakingen is. A tőzsdefelügyelet lényegében minden olyan kriptopénzt, aminek van egy központi fejlesztő csapata, ami annak a reményében dolgozik, hogy az általuk létrehozott platform jobb legyen és a hozzá kötött kriptovaluta értéke emelkedjen, értékpapír besorolásúvá szeretne tenni.

A tőzsdefelügyelt több kriptopénzt névszerint is megnevezett a vádiratban, így szerintük értékpapírnak számít a: Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Sandbox (SAND), Axie Infinity (AXS), Chiliz (CHZ), Internet Computer (ICP), NEAR Protocol (NEAR), NEXO.

Ez nem a kriptopénzek betiltását jelentené, csak sokkal szigorúbb feltételeket kívánna meg azok tőzsdei listázásától. Az ilyen engedélyezési eljárások, amellett hogy drágák és a kisebb fejlesztői csapatok számára elérhetetlen feltételt jelenthetnek, sokáig húzódhatnak, ami alatt az adott projekt iránti érdeklődés is teljesen elsikkadhat. Összességében, nagyban rombolnák a kriptók “decentralizált és független” működésre törekvő alapelvét.

A kripto iparág szereplői úgy vélik, hogy az internet korában a múlt századi szabályozás alkalmazása hatalmas visszalépést jelentene a fejlődésében. A felügyelet fellépését kifejezetten ellenségesnek és nem a közös megoldásra törekvő lépésként értékelik.

A Coinbase jogi igazgatója ennek ellenére bízik a sikerben és reméli, hogy eközben az amerikai törvényhozás is hajlandó lesz végre egy átfogó kripto szabályozási tervet elfogadni. Az ágazat amerikai képviselői már 10 éve lobbiznak, hogy szabályozott jogi körülmények között tudjanak működni.

A tőzsdefelügyelet gyakran szereti hangsúlyozni, hogy mindent a befektetők védelmében tesz, ugyanakkor a kripto történelem egyik legnagyobb csalásának számító FTX csődhöz végig aszisztáltak. A felügyelet igazgatója és más tagjai az elmúlt évek során kizárólag az FTX igazgatójával voltak hajlandók személyesen is találkozni, miközben minden más, szabályozásra törekvő iparági szereplő közeledését elutasították.

A felügyelet Coinbase ellen induló eljárása rövid távon nem fogja jelentősen befolyásolni a kripto árfolyamok alakulását, kimenetele azonban alapvetően fogja meghatározni a kripto iparág jövőjét. Az eljárásból sok DeFi alkalmazás, például a legnagyobb decentralizált staking platformnak számító Lido is profitálhat.

Az amerikai szabályozók ezen a héten nem csak a Coinbase irányából szorongatták a kripto piacot, a KuCoin ellen szintén eljárást indítottak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Vádemelés a KuCoin ellen: pénzmosással vádolják az 5. legnagyobb kripto tőzsdét

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img