A SEC szerint a Terraform Labs kártyavárat épített

spot_img

A Terraform Labs alapítóját, Do Kwon-t érintő csalásról szóló polgári per hétfőn kezdődött a manhattani bíróságon, amit a Reuters is megerősített.

A Terraform Labs és alapítója, Do Kwon kártyavárat épített, és hazudott a befektetőknek stabilcoinjukkal kapcsolatban, amelynek összeomlása 2022-ben végig gyűrűzött a kriptopiacon – mondta az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének ügyvédje a manhattani esküdtszéknek.

A SEC azzal vádolta meg Kwon-t és a szingapúri székhelyű vállalatot, hogy 2021-ben félrevezették a befektetőket a TerraUSD stabilitásával kapcsolatban, valamint hamisan állították azt, hogy a Terraform blokkláncát egy népszerű koreai mobilfizetési alkalmazásban használták.

“A Terra egy átverés volt, egy kártyavár, és amikor összeomlott, a befektetők szinte mindent elvesztettek” – mondta Devon Staren, a SEC ügyvédje a tárgyaláson.

Louis Pellegrino, a Terraform ügyvédje úgy reagált, hogy a szabályozó hatóság válogatott bizonyítékokra és tanúk vallomásaira támaszkodik, akik abban reménykednek, hogy ha megnyeri a SEC a pert, kifizetik az informátorokat.

“A kudarc nem egyenlő a csalással” – mondta David Patton, Kwon ügyvédje.

Kwon körül kialakult kiadatási komédia miatt, nem vesz részt a tárgyaláson, amely várhatóan körülbelül két hétig fog tartani. Kwon-t még 2023 márciusában tartóztatták le Montenegróban, és arra vár, hogy kiadják szülőhazájának, Dél-Koreának, ahol büntetőjogi vádakkal fog szembenézni. Ugyanakkor az Egyesült Államok is kéri kiadatását csalás vádja miatt.

Kapcsolódó cikkünk:

A SEC becslése szerint a befektetők több mint 40 milliárd dollárt veszítettek a TerraUSD és a LUNA összeomlásán. A SEC polgári pénzügyi szankciókat és végzést is kér Kwon és a Terraform Labs kizárására az értékpapírpiacból. 

Jed Rakoff amerikai kerületi bíró decemberben részlegesen a SEC-nek kedvezett azzal, hogy kimondta, a Terraform Labs jogellenesen értékesített digitális eszközöket anélkül, hogy értékpapírként regisztrálta volna be őket a hatóságoknál. A mostani polgári peres eljárásban közreműködő bíró viszont elutasította a SEC állításait. 

A bíró még nem határozta meg a Terraform által fizetendő kártérítés összegét. A cég, amely januárban csődvédelmet kért, úgy nyilatkozott, hogy a büntetés összege meghaladhatja a Terraform vagyonát. A bírósági tárgyaláson részt vevő újságíró szerint a vádpontok ismertetésének nyitó és záró mondatai egy az egyben hasonlítanak az FTX eljárással kapcsolatos elhangzottakhoz.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Minden akadály elhárult Do Kwon kiadatásával kapcsolatban

/reuters, coinedition/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img