Minden akadály elhárult Do Kwon kiadatásával kapcsolatban

spot_img

A montenegrói legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy Do Kwon-t, a Terra egykori alapítóját, hazája, Dél-Korea helyett az Egyesült Államoknak adja ki – jelentette a montenegrói média február 21-én. A döntés fordulópontot jelent a Kwon körül kialakult, időközben nemzetközi üggyé vált eljárásban, akit az USA-ban és a Dél-Koreában is pénzügyi bűncselekményekkel vádolnak. 

Kiadatásának ütemezése egyelőre még nem világos, véglegesítése több hetet vagy hónapot is igénybe vehet. A kiadatási eljárások hossza és összetettsége eltérő lehet a jogi keretektől, az érintett országok közötti együttműködésektől, valamint az érintett felek esetleges fellebbezéseitől vagy a további jogi lépésektől függően. Tekintettel Kwon ügyének nagy horderejű jellegére és több joghatóság érintettségére, valószínű, hogy a kiadatási eljárás kimenetele hosszú lesz. 

A kiadatás politikai szemszögből

A fellebbviteli bíróság még korábban utasította a Legfelsőbb Bíróságot, hogy döntse el végre, Kwon-t Dél-Koreának vagy az Egyesült Államoknak adja-e ki, mivel mind a két állam hivatalos kérelmet nyújtott be Montenegró felé. Az első határozatok megerősítették Kwon kiadatásának jogosultságát, azonban Andrej Milović igazságügyi miniszterre bízták annak eldöntését, hogy melyik országnak adják ki.

A fellebbviteli bíróság 2023. december 19-én hatályon kívül helyezte az ítéletet, és tisztázta, hogy az igazságügyi miniszter döntéshozói szerepköre csak a rendes kiadatási eljárásban érvényesül. Mivel Kwon gyorsított eljárás keretein belül egyezett bele a kiadatásba, így a végső döntés a bíróságra hárult. 

Kapcsolódó cikkek: 

Goran Rodić, Kwon védőügyvédje Dél-Koreának történő kiadatás mellett érvelt jogi alapon, beleértve az európai kiadatási egyezményt, az Amerikával kötött kétoldalú megállapodást és Montenegró nemzetközi jogsegélyről szóló törvények értelmében.

A jogi érvek ellenére a bíróság úgy döntött, hogy Dél-Korea helyett Kwont az Egyesült Államoknak adja ki. A végső döntést politikai megfontolást is tükröz, mivel Milović korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államok Montenegró fő külpolitikai partnere.

Hamis dokumentumokkal bukott le az egykori alapító

A történet még tavaly márciusban kezdődött, amikor Kwon-t és társát, Han Chang Jun-t letartóztatták a podgoricai repülőtéren, ugyanis onnan hamis Costa Rica-i útlevéllel próbáltak Dubajba repülni. További nyomozás során derült ki, hogy belga úti okmányokkal is rendelkeztek, amelyeket állításuk szerint egy szingapúri ügynökségen keresztül szereztek be utazásaikhoz.

A podgoricai bírósági eljárás során Kwon a belga útlevelek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy ezekben az útlevelekben helytelen név és születési dátum szerepelt, ezért inkább a Costa Rica-i útleveleket akarták használni a tovább utazáshoz. Kwon azt is állította, hogy nem volt tisztában azzal, hogy a Costa Rica-i útlevelek hamisak, mivel a kibocsátó ügynökség legitimnek tűnt.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Letartóztatási parancsot adtak ki Do Kwon, a Terra társalapítója ellen

/cryptoslate/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img