Bankman-Fried döntötte be a Terrát? Indul a vizsgálat az USA-ban

spot_img

Sam Bankman-Fried, FTX kriptotőzsde korábbi vezérigazgatója is érintett lehet a Terra összeomlásában. Az Egyesült Államok szövetségi ügyészei a napokban indítottak vizsgálatot annak megállapítására, hogy SBF manipulálta-e úgy a piacot, hogy az az UST és a LUNA összeomlásához vezessen.

Minderről a New York Times írt elsőként. Az ügyet ismerő személyek elárulták a lapnak, hogy az ügyészek szerint Bankman az általa irányított cégek – az FTX és az Alameda Research segítségével – saját maga javára manipulálhatta a piacot. Ezzel együtt az ő lépései (is) kiválthatták a Terra bukását és az azt követő dominóhatást. A nyomozás még az elején tart, ezért ítéletet még korai volna mondani.

A hírekre reagálva viszont már volt valaki, aki ezt megtette: Do Kwon – a Terraform Labs társalapítója a twitterén gyakorlatilag az FTX-re és az azt hitelező Genesis Trading-re kente az UST bedőlését, mondván: “ami a sötétben történt, az most napvilágra kerül”. 

A dél-koreai úgy véli, hogy a Genesis Trading 1 milliárd dollárnyi UST-t adott a Bankman-Friednek vagy az Alameda Researchnek a stabilcoin depegése előtt, amit ők arra használtak, hogy fűtsék a depeg támadást, pedig a pénzt a Terra ökoszisztémában való részvételre kapták.

Kwon továbbá megkérdőjelezte, hogy az Alameda miért vett kölcsön több, mint 1 milliárd dollár értékű bitcoint a Voyager-től a depeg alatt, és miért kért még ezen felül másoktól több, mint 10 millió dollár értékű BTC-t.

Ha a piaci manipuláció vádja igaznak bizonyul, Sam Bankman-Friedre szinte garantált letöltendő börtönbüntetés vár. A Terra kétes hírnevű alapítójának, Do Kwon-nak pedig kifejezetten jól jött, hogy SBF neve is felmerült a téma kapcsán.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img