PORTAL: minden játék, minden blokkláncon, egyetlen kriptopénzzel

spot_img

A 2021-es kripto bika piac egyik legnagyobb meglepetése az Axie Infinity volt. A Pokémon-szerű játék 2021 októbere és 2022 májusa között havi átlag kétmillió játékossal rendelkezett, mielőtt a token gazdasága annak hibás tervezése, majd egy hack miatt kipukkadt volna.

Az Axie sikere óta sokan spekulálnak arra, hogy a Web3 játékok nem csak “visszatérnek”, de a szórakoztatóipar vezető ágazatává válnak. A játékkal való pénzkeresés ígérete sokak számára lehet vonzó, még ha az eddigi példák alapján csak a játékosok kis része is tehet szert ebből komolyabb bevételre.

A kriptós és nem kriptós világ között azonban továbbra is nagy a szakadék, amit a hagyományos játékok világából érkezőknek meg kell ugraniuk. Ha túl nagy a tanulási görbe, amit egy elvileg szórakoztatás céljából létrehozott termék használatának megtanulására kell fordítani, az eleve kudarcra ítélhet minden újító próbálkozást.

Ezt felismerve hozták létre a Portalt, aminek célja az úgynevezett interoperabilitás, vagyis hogy egy a kripto játékokba belépő új felhasználónak ne kelljen tucatnyi blokkláncot, tokent, walletet, kriptopénzt, nft-t, stb. megismernie, hanem egyetlen központi felületen, egyetlen szoftverrel és egyetlen kriptovalutával képes legyen az összes platform használatára.

A Portal ma már számos ismert blokklánccal, például a Solana, az Avalanche és a Polygon hálózataival dolgozik együtt, hogy az azokon futó játékok mind részei legyenek ennek az általuk létrehozott ökorendszernek.

A Web2 világból is számos ismert szereplő támogatja őket, köztük az M80, az USA egyik top 10-be tartozó eSport szervezete, vagy épp azok a fejlesztők, akik olyan cégeket hagytak ott, mint például az Ubisoft, vagy épp az Electronic Arts, hogy a Portalon dolgozhassanak. Az egyik legnagyobb név közülük Jamie King, aki decemberben lett a projekt tanácsadója, de korábban a Rockstar Games társalapítójaként vált ismertté, ahol a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb számban értékesített játéksorozatának, a Grand Thef Autonak a fejlesztését is felügyelte (Grand Theft Auto II, Grand Theft Auto III , Grand Theft Auto: Vice City, Grand Theft Auto: San Andreas.)

A Portal a LayerZero blokklánc megoldásaival kívánja elérni, hogy a játékosok olcsó és gyors tranzakciókat tudjanak végrehajtani, nemcsak egy játékon belül, hanem akár azok között is. Ehhez nyújt segítséget a PORTAL névre keresztelt token is, amit minden támogatott web3 játékban fel lehet majd használni, vagyis nem lesz szükség arra, hogy kismillió kriptopénzt, vagy gas tranzakciós díj fizetéshez szükséges “dust”-ot tartsunk a walletünkben.

A PORTAL token alkalmas lesz:

  • A háttérben futó blokklánc tranzakciós díjak kifizetésére,
  • Platformon belüli fizetésekre fizetésekre,
  • A különböző blokkláncokon és játékokon belüli eszközök megvásárlására,
  • Node vásárlásokra és Stakingre,
  • A letétben tartásával reklám megjelenési lehetőségre a platform különböző felületein,
  • Exkluzív hozzáférésre különböző dolgokhoz (pl.: egyedi játékos NFT-k vagy partnerek által futtatott promóciók).

A játékok és blokkláncok közötti együttműködés nagy előrelépést jelenthet a web3 játékok mainstreammé tételében és megkönnyítheti a területtel még csak ismerkedő web2 játékosok dolgát.

A Portal nemrégiben mutatta be azt a wallet szoftvert is, ami az egész kezdeményezés lelke lehet. A tárca zökkenőmentes átjárást és integrációt biztosít a blokkláncok, vagy a gamerek körében elterjedt olyan szoftverek, mint a Google (login), a Discord, vagy épp az Xbox és PlayStation fiókok között. Nincs szükség többé a bonyolult seed kulcsok feljegyzésére, a tárca egy hétköznapinak tűnő kezelőfelület mögött, láthatatlanul szolgálja ki a játékosok igényeit, teszi lehetővé a tranzakciókat és kapcsolja össze a barátokat.

A Portal platform már több mint 200 blokklánc játékot támogat és ha ilyen ütemben halad tovább a partnerségek terén, akár “mindent is” vihet. A Web2 világban mindössze néhány nagyobb felületen (Steam, Epic Games, GoG) koncentrálódik a játékos társadalom többsége. Feltételezhető, hogy a kripto és Web3 világban sem lesz ez másként, és a Portal épp ezen platformok egyike szeretne lenni.

A Portal a mai nappal, a 47. blokklánc projektként bekerült a Binance Launchpool programjába is, ahol a tőzsde BNB és FDD USDT stakeeléséért cserébe teszi lehetővé, hogy felhasználói Portal tokenekre tegyenek szert. A Launchpool farmolási időszak (február 22-28.) lezárulta után, a PORTAL február 29-től a Binance tőzsdei kínálatában is elérhető lesz.

A Binance Launchpool hivatalos közleménye a további részletekkel itt olvasható.

Az összesen egymilliárd darabos PORTAL token készlet 5%-a kerül kiosztásra a Launchpoolban, míg a tőzsdei bevezetés napján 16.71%-ot hoznak kereskedelmi forgalomba. A teljes készlet kibocsátási görbéje a fenti grafikonon látható (hónap)

A Portal célja tehát nem kevesebb, mint hogy forradalmasítsa a játék szektort és közelebb vigye a Web3 és kripto világ lehetőségeit a tradícionális gaming és az eSport világ felé. Egyszerűbbé és felhasználóbarátabbá teheti a blokkláncok jelentette komplexitást és a játékosok kezébe adhatja a játékbeli eszközök monetizálásának lehetőségét.

A Binance támogatása (különösen a tőzsde jelenlegi helyzetében, az őszi történések után, a hatóságok által árgus szemekkel figyelt időszakban)  ha nem is biztosíték, de egyfajta előszűrője lehet annak, hogy a Portal csapata nem csak egy hangzatos ígérettel áll a befektetők elé, hanem tényleg szeretné megvalósítani az elképzeléseit. A projekt 120 millió dollárnyi befektetést kapott céljainak elérésére.

Egy régi mondás szerint az aranyláz idején nem az aranyásók, hanem az csákányokat, vödröket és egyéb felszerléseket árusító boltok tulajdonosai járnak jól. A Portal egy alapvető gaming infrastruktúra létrehozásán fáradozik. Ha fejlesztői sikerrel járnak, a Portal a következő bika piac egyik nagy dobása is lehet. Ha valaki nem is vesz részt a Binance Launchpool akcióban, de szeretne kitettséget szerezni ebben a szegmensben, érdemes lehet a watchlistjére tenni és az indulást követő időszakban figyelemmel kísérni a projekt alakulását.

A legnagyobb Binance játék csak magyar felhasználóknak: kereskedj és oszd meg a kriptós történeted a nyereményekért

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img