Ripple bemutató – eredet, jelen és a lehetséges jövő

spot_img

Ebből az anyagból mindent megtudhatsz, amit a Ripple-ről tudni érdemes!

Ez a kripto-ipar egyik legfontosabb szereplője, egyben kakukktojás is a kriptopénzek között, éppen ezért fontos megértened, hogy mivel is foglalkoznak!

Ha végigolvasod, azt is megtudhatod, hogy hova várja a piac az XRP árfolyamát 2024 során, és a mi saját számításunkat is megismerheted!

SWIFT

Mielőtt megérthetnénk, hogy pontosan mi célt szolgál a Ripple, egy kicsit messziről kell indítanunk. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, vagyis a SWIFT 1973-ban indult el, pénzügyi fizetési szolgáltatásokat nyújt világszerte a bankok között egy üzenetküldő hálózaton keresztül, amely lehetővé teszi a nemzetközi kifizetéseket.

A SWIFT-et egy akkor nagyon innovatív vízió alapján hozták létre, a cél az volt, hogy megteremtsenek egy globális pénzügyi üzenetküldő szolgáltatást, egy közös nyelvet a nemzetközi pénzügyi üzenetküldéshez.

A SWIFT fizetések olyan tranzakciók, amelyek egy közvetítő bankon keresztül történnek, lehetővé téve az elektronikus fizetések küldését / fogadását nemzetközi szinten. A SWIFT hálózat valójában nem utal át forrásokat, és nem is egy bankrendszer, hanem inkább fizetési megbízásokat küld a bankok között SWIFT kódok használatával.

A SWIFT előtt a Telex volt az egyetlen rendelkezésre álló módszer az üzenetek megerősítésére nemzetközi pénzátutalások esetén. Az alacsony sebesség, a biztonsági aggályok és a szabad üzenetformátum azonban hamar elavulttá tette a Telexet. Más szóval, a Telexnek nem volt egységes kódrendszere, mint a SWIFT-nek, a bankok nevének és a tranzakciók leírásának megadására. A Telex küldőinek minden tranzakciót mondatokban kellett leírniuk, amit a fogadó értelmezett és végrehajtott. Ez sok emberi hibához és lassabb feldolgozáshoz vezetett.

A SWIFT születésekor 15 országból 239 bank gyűlt össze, hogy megoldjon egy közös problémát: hogyan kommunikáljanak a határokon átnyúló fizetésekkel kapcsolatban. A bankok együttműködési szervezetet alapítottak, Belgiumi központtal. A SWIFT 1977-ben indította el üzenetküldő szolgáltatásait, leváltva a Telex technológiát. A standardokat úgy fejlesztették ki, hogy lehetővé tegyék a különböző nyelveken és rendszereken átívelő adatok közös megértését.

Egy szó mint száz, a SIWFT a nemzetközi banki tranzakciók egységesítését, egyszerűsítését tűzte ki célul, és a maga idejében jól is működött.

De a mai világnak a SWIFT már nem biztos hogy meg tud felelni. Egy standard SWIFT átutalás ugyanis napokig is eltarthat, hogy befejeződjön. De hozzá kell tennünk, hogy vannak lehetőségek gyorsított aznapi átutalásokra, de a folyamat még mindig túl hosszú.

Ráadásul még egy apró hiba is a fizetési utasításokban, mint például egy helytelen számlaszám vagy rosszul írt kedvezményezett neve azt okozhatja, hogy egy SWIFT fizetés megakadjon. Ilyen esetekben a fogadó banknak nyomozásba kell kezdenie hogy megoldja a problémát, ez tovább lassítja a folyamatot.

A nagy értékű átutalásokhoz pedig extra ellenőrzések vagy dokumentációk is szükségesek lehetnek a nemzetközi jognak való megfelelés érdekében. Az induló vagy a célországban lévő munkaszüneti napok is lassíthatják az átutalásokat.

Óriási tranzakciós volumenről van szó a gyakorlatban, a még mindig használt kézi utasítás bevitel pedig nem igazán praktikus. 

Érzékletes példa a SWIFT terhelése kapcsán, hogy például 2014 során 5,6 milliárd üzenetet kellett feldolgoznia a rendszernek, ráadásul a terhelés évről-évre nő. Még egy érzékletes szám: több mint 11 000 globális SWIFT tagintézmény naponta átlagosan 44,8 millió üzenetet küldött a hálózaton keresztül 2022 novemberében.

Mindezek miatt még ma is él a klasszikus mondás, miszerint ha egyik országból a másikba akarsz eljuttatni egy nagyobb összeget, akkor annak a legbiztosabb módja még mindig az, ha telepakolsz egy táskát készpénzzel, és felülsz egy repülőre.

Ripple, a megmentő?

A blokklánc technológia segíthet feloldani a SWIFT hatékonysági problémáját, lehetővé téve gyorsabb és olcsóbb határokon átnyúló fizetéseket és pénzküldéseket, pontosan ez a Ripple célja.

A Ripple egy elosztott főkönyvi technológia, amely megváltoztathatja a hagyományos pénzügyi eljárásokat, egy hatékonyabb, gyorsabb és megfizethetőbb fizetési hálózatot biztosítva.

2012-ben a Ripple Labs a Bitcoin technológiára válaszul fejlesztette ki a Ripple blokklánc infrastruktúráját. A RippleNet, a kidolgozott fizetési hálózat, úgy lett kialakítva, hogy a bankok számára gyorsabb, költséghatékonyabb és egyszerűsített opciót biztosítson a határokon átnyúló tranzakciók lebonyolítására. 

De nézzük meg lépésről-lépésre, hogyan zajlik egy tranzakció a Ripple segítségével!

  1. A feladó bank kér egy fiat-fiat váltási árat a fogadó banktól.
  2. A visszakapott ajánlatot elfogadják.
  3. A feladó bank kiadja a fizetési utasításokat, a Ripple által biztosított készletből elhelyezi a megfelelő mennyiséget egy tárcába.
  4. A Ripple elküldi az XRP összeget a fogadó fél tárcájába.
  5. A fogadó bank kifizeti az ügyfelet fiat-ban, ezzel egy időben leváltja a beérkezett XRP-t fiatra.
  6. A feladó bank megkapja a fogadó banktól a számlát.

Másodpercenként akár 1500 tranzakció és elenyésző, 0,0002 dolláros tranzakciós költségek, ez a Ripple legfontosabb ígérete. Egy szó, mint száz, a SWIFT-hez képest a Ripple lényegesen gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat kínál a bankszektor számára. Néhány nap a SWIFT esetében, néhány másodperc a Ripple használatával.

Mi az XRP szerepe?

A Ripple az a hálózat, amelyet a bankok használnak határokon átnyúló és pénzküldési fizetések rendezésére. Az XRP pedig maga a token, amit tranzaktálunk a rendszerben.

Bármilyen valuta vagy eszköz használható tranzakciókra a Ripple hálózaton, amely önmagában nem szorul az XRP-re a működéshez. Azonban az XRP likviditást biztosít, híd szerepét töltve be két valuta között.

Az igény szerinti likviditás segítségével – az egyik olyan Ripple szolgáltatás, amely XRP-t használ a határokon átnyúló tranzakciókban való likviditás biztosítására – a RippleNet nem teszi szükségessé az előfinanszírozott számlákat. Pontosan ez a megoldás tette lehetővé a Ripple számára, hogy partnerséget kössön pénzküldési szolgáltatókkal és olyan bank óriásokkal, mint a Santander, a Bank of America és az American Express.

Az XRP egy köztes “cseremechanizmusként” szolgál két valuta vagy hálózat között.

Azonban az XRP-vel történő “áthidalás” kockázatokat hordozhat azon pénzintézetek számára, amelyek a Ripple hálózatra támaszkodnak az átutalási likviditás biztosításához. Az XRP átutalásokhoz való használata kockázatos, hiszen figyelembe kell venni a volatilitást is.

A Ripple értékpropozíciója az XRP kapcsán mindig is a minimális tranzakciós díj és a minden korábbinál gyorsabb tranzakciók ígérete volt. 

Az XRP előre bányászott, ami azt jelenti, hogy a tokenek nagy részét már létrehozták vagy bányászták, mielőtt a projektet elindították volna. A vállalat mindig biztosította, hogy az előre bányászott megoldás szükséges volt a projekt alapítóinak, fejlesztőinek és korai befektetőinek jutalmazásához.

De miért kakukktojás? 

A Ripple-re és annak kriptopénzére a kripto-ipar mindig is egy kicsit ferde szemmel nézett, hiszen a klasszikus narratíva szerint a bitcoin és általában a kriptopénzek alternatívát nyújtanak a hagyományos pénzrendszerrel szemben, azoknak, akik ebben mélyen hisznek valóban furcsán hat egy projekt, ami a klasszikus bankrendszert igyekszik kiszolgálni a blokklánc-technológiával. De ettől talán érdemes eltekinteni, és önmagában tekinteni a Ripple-re.

Ráadásul a Ripple nem PoW, de nem is PoS konszenzus-mechanizmussal dolgozik, hanem egy egyedi megoldással, ez a Unique Node List, a csomópontokat egy maroknyi szereplő ellenőrzi, a többségi akaratuk dönt arról, mi kerül a blokkláncra. Ez is egy olyan vonatkozása a Ripple-nek, ami “kissé” szembemegy a decentralizációval, ami ennek a piacnak az ékköve a hívők szerint. Arról nem is beszélve, hogy ez a kis számú validátor kockázatot is hordoz, hiszen az elmélet szerint összeállhatnak, hogy fals tranzakciókat hagyjanak jóvá, ezzel aláásva a teljes rendszer hitelességét. 

XRP árfolyam-várakozások

Az XRP valaha volt legmagasabb értéke (ATH) 3,84 dollár volt 2018. január 4-én, Jelenleg 84%-kal alacsonyabb ezen értékhez képest. Jól látszik, van hova fejlődni a korábbi csúcs eléréséhez.

A CoinMarketCap adatai szerint az XRP kezdeti ára 2013-ban 0,005875 dollár volt, majd egy rövid bikapiac után 2013 novemberében a coin ára 0,05238 dollárra emelkedett. Ezt követően nagyot zuhant és többnyire 0,01 dollár alatt kereskedett egészen 2017 második negyedévéig, amikor az ár 0,3532 dollárra ugrott.

Ahogy a legtöbb kripto, az XRP-árfolyam is óriási mélységeken és magasságokon ment már keresztül, a kérdés csak az, meddig mehet el az árfolyam 2024 során.

2020 decemberében az SEC beperelte a Ripple-t, mert álláspontjuk szerint a szükséges  engedély nélkül értékpapírokat árult. Ez azt -is- eredményezte, hogy annak ellenére, 2021-ben bikapiac volt, az XRP nem érhetett el új ATH-t. Viszont ez a per nemrég lezárult, így most már szabad az út az XRP számára, hogy új ATH-t érjen el, meglátjuk, ez a 24-25-ös bikapiacon sikerülhet-e.

Az elemzők sokat foglalkoztak az XRP ár-ingadozásával 2023-ban és az előző években, a jósolt átlagos XRP árfolyam 2024-ben körülbelül 0,566 dollár lehet. A legalacsonyabb érték 0,533 dollárra eshet, a maximális 0,598 dollár, de ez természetesen nem befektetési tanácsadás, és csak egyes elemzők véleménye.

Mások akár lényegesen “bátrabbak” is ami az XRP-árfolyamot illeti, a Techopedia az 50 centet csupán minimum árként jelöli meg, és ezzel valóban nehéz vitatkozni, hiszen itt tartunk most, anyagunk születésekor, mivel egy bikapiac elején vagyunk, ezért innen csak sikerül elrugaszkodni. Átlagos árként 24 során ők az 1,80 USD-t jelölik meg, maximális értékként pedig a 3,10 USD-t.

Érdemes megfigyelni hogy még így sem érnénk el a 2018 januári ATH árat 3,84 dollárral. Az IvenstingHaven is hasonlóan látja, szerintük elérjük 24 során a három dollárt, sőt, még akár valamelyest meg is haladhajuk.

De olyanok is vannak, akik szerint nem csak újra elérjük a 18-as ATH-t, de még messze-messze meg is haladjuk, EGRAG CRYPTO január eleji X posztjában arról írt, hogy a következő 90 nap során 5 dollárig száguldhat az XRP. Finoman szólva is bátor kijelentés.

De most lássuk a mi saját elképzelésünket az XRP árfolyama kapcsán! A 2017-es bikapiacon az XRP a BTC csúcsértékének 0,019 százalékát érte el, a 2021-es bikapiacon 0,001 százalékát, a kettő átlaga 0,01, tehát ha ezt a számítást vesszük alapul, és hiszünk a 100 000 dolláros bitcoinban, akkor arra számíthatunk, hogy 10 dollárig mehet az XRP. Ez a “jóslat” is elég vadnak tűnik, semmi sem garantálja, hogy ez a matek majd megáll, de a kriptopénzek piacán bármi megtörténhet.

Az ígéret szerint az XRP-t annak tömeges használata emelheti újabb árfolyam-magasságokba, ha a SEC per lezárultával valóban elindul a tömeges használata a mainstream bankok körében, akkor ez még akár meg is valósulhat. De természetesen egy valóban masszív bikapiac sem “árt”.

De kik használják a Ripple-t? 

A Ripple számos pénzügyi intézménnyel és technológiai vállalattal alakított ki partnerségeket világszerte a pénzügyi átutalások és a határokon átnyúló fizetések megkönnyítése érdekében. A partneri együttműködések magukban foglalhatnak bankokat, fizetési szolgáltatókat és más pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat.

-Santander, American Express, két jelentős bank az összesen 50 bankot felsoroltató listáról, akikkel már használják – állítólag – a Ripple technológiáját.

-MoneyGram: Egy vezető nemzetközi pénzátutalási vállalat, amely korábban együttműködött a Ripple-lel a fizetési megoldások fejlesztésében, bár 2021-ben bejelentették, hogy felfüggesztik ezt az együttműködést.

-SBI Holdings: Egy jelentős japán pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat, amely szorosan együttműködik a Ripple-lel, különösen az ázsiai piacokon.

-Standard Chartered Bank: Egy nemzetközi banki és pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat, amely szintén használja a Ripple technológiát.

Ezenkívül számos más pénzügyi intézmény és technológiai vállalat is részt vesz a Ripple hálózatában, vagy teszteli a Ripple technológiáját, beleértve a PNC Bankot, a Banco Santander-t, az Itaú Unibanco-t, az RBC-t és másokat. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img