Kriptotrendek 2024: Hogyan lehet többet keresni az altcoinokon? 

spot_img

Az idő múlásával sok kriptovaluta értékes befektetési eszközzé válhat és az árfolyam növekedésével jövedelmet biztosíthat tulajdonosainak. Azonban létezik egy másik módszer is a kriptóban tárolt vagyon gyarapítására és itt nem a kereskedésre gondolunk.

A kripto terjeszkedésében jelentős szerepet játszik az infláció növekedése. A fiat pénzekkel elérhető hozam világszerte csökken, miközben a fejlett gazdasággal rendelkező országok a következő években évi 2-3%-os inflációval számolnak. Ezt mindenkinek le kell győznie, ha nem akar pénzt veszíteni. Az elmúlt évek inflációja ennél jóval magasabb szinteken is járt, az Egyesült Államokban például elérte a 8,5%-ot, hazánkban pedig 20% fölé is benézett.

A befektetők új módokat keresnek a tőkéjük növelésére, kérdéseikre pedig talán a kripto adhatja meg a választ. Tekintsük át a digitális eszközök megsokszorozásának legnépszerűbb módjait, és derítsük ki, hol lehet a legjobb kamatot szerezni a kripto világban.

A legjobb módszerek kripto kamatoztatására

A kripto kezdők és a kripto profik is többféle lehetőségből választhatnak, a megszokott megtakarítási számláktól kezdve, egészen a  hozam farmolásnak nevezett módszerig (yield-farming). Egyes módszerek több tapasztalatot is igényelnek, de cserébe jövedelmezőbb megtérülést kínálhatnak.

Növekedési számlák

A kripto növekedési számlák az egyik legegyszerűbb módját jelentik a kripto kamatoztatásnak. Hasonlóan működnek a hagyományos megtakarítási számlákhoz, ahol az ember pénzt helyez el, és várja, hogy egy adott időszak alatt kamatot szerezzen. A kripto esetében a befektető általában egy központosított szereplőre bízza rá a vagyonát, ami kamatot fizet a platformján letétben tartott kriptoért. Az ilyen cégek többféleképpen használhatják fel a betétet, például továbbadhatják másoknak kölcsönbe, és az ebből származó profitból fizethetik ki az eredeti befektetőt.

A megszerezhető kamatlábak változhatnak a platformtól, a letét hosszától és a letétbe helyezett kriptopénztől függően. A YouHodler például akár 8% éves kamatot + kamatos kamatot kínál. Mielőtt azonban belevágunk, érdemes jobban utánajárni, hogy milyen coinokat vásárolunk erre a célra. Azokat éri meg kiválasztani, amelyeknek szilárd háttérrel és növekedési potenciállal rendelkeznek, vagy lehet próbálkozni stabilcoinokkal is, amivel elkerülhető az árfolyamingadozásból származó veszteség.

Staking

A staking általában azt jelenti, hogy valaki zárolja a vagyonát egy blokkláncon, hogy segítsen fenntartani a hálózat működését és biztonságát. A befektetők egy automatizált folyamatban jutalmakat kapnak ezért cserébe, például a blokkok hitelességének ellenőrzéséért és a tranzakciók lebonyolításában nyújtott segítségért.. A stakinget támogató blokklánc-hálózatok a Proof-of-Stake (PoS) konszenzus mechanizmuson alapulnak, ilyen például az Ethereum 2.0, a Solana, a Polkadot és hasonlók.

A “staking” kifejezés mostanra egy jóval szélesebb jelentést is kapott, néhány platform ugyanis ugyanígy nevezi, ha a felhasználók a platformon egy meghatározott időre zárolják az ott letétben tartott kripto vagyonukat. A blokklánc-alapú Fairspin kaszinó például lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy a Hold to Earn program részeként napi kamatot keressenek kriptóval és akár 500%-os APR-t kapjanak az oldal TFS Tokenjének stake-elésével. Egy ilyen arányú visszatérítés már  megválaszolja a kérdésre a választ: „Melyik a legjobb kripto, amelyiken kamatot lehet szerezni?”. Legalábbis a kaszinó tokenek ágazatában.

Ethan, a TFS közösségi menedzsere szerint „A felhasználók választhatnak a 8 órás, 1 napos vagy 3 napos staking opciók közül, és részesülhetnek a platform nyereségéből a tartási időszak alatt.” A vonzó kamaton túlmenően ez az opció a letétben tartott kriptovaluták számát illetően kockázatmentes, mivel a stakerek visszakapják a betéteiket még akkor is, ha a platform bevétele az adott időszakban nulla bevételt ért el (például egy nagyobb nyeremény kifizetése esetén.)

A Fairspin bővítette is a fenti programját, amelyről lentebb lesz szó. A kaszinó törekszik arra, hogy az egyik legjobb hely legyen a kripto kamatoztatására.

DeFi és Yield Farming

A decentralizált alkalmazások (dApps) olyan programok, amelyek központi szereplő nélküli számítógépes hálózatokon futnak és olyan okos szerződéseken alapulnak, amelyek előre meghatározott szabályok szerint, automatikusan végrehajtanak bizonyos feladatokat, ha teljesülnek a hozzájuk szükséges feltételek.

A yield farmerek tokeneket helyezhetnek letétbe a DeFi protokollokban, likviditást biztosítva különböző kereskedési párok számára. A kriptójuk egy adott időre zárolva lesz egy liquidity poolban, likviditást biztosítva a kölcsönzéshez, vagy  kereskedéshez, cserébe pedig részesülnek a tranzakciós díjakból,  egyéb jutalékokból, vagy a platform által biztosított bónuszkból és ösztönző programokból.

A Fairspin ezt „liquidity pool” koncepciót használta fel egy másik saját jutalmazási rendszer létrehozására, amellyel felhasználói kamatot kereshetnek a kriptóval – ez a Liquidity Staking. A felhasználók ebben kriptót helyezhetnek stakingbe, hogy részesedjenek a platform általános bevételeiből. Ebben az esetben azonban TFS-t kell stakelni USDT ellenében a TFS/USDT liquidity pool-ban. Ez az opció nincs időkorláthoz kötve, bármikor visszavonható az ennek keretében letétbe helyezett összeg.

A legfontosabb kripto narratívák 2024-ben

Számos tényező befolyásolja a kripto árakat. A trendekkel való lépéstartás elengedhetetlen a helyes befektetési döntés meghozatalához. Tekintsünk meg néhányat a jelenlegi év piacát alakító legfontosabb kripto narratívákból.

BTC Áremelkedés a Felezési Esemény

A kriptovaluták iránti érdeklődés még erősebbé vált azzal a hírrel, hogy a BTC ára meghaladta az 50 000 dollárt. A befektetők nemcsak az első kriptovaluta iránt mutatnak érdeklődést, a BTC áremelkedése mellett más vezető kriptók is előtérbe kerültek. Az ETH ára 3000 dollár feletti szintre, míg a SOL ára 110 dollár fölé emelkedett.

A Bitcoin árának emelkedésével növekedett a globális kripto piaci kapitalizáció is, aminek nagysága jelenleg 2000 milliárd dollár körül mozog. A BTC iránti érdeklődés várhatóan továbbra is fennmarad és a következő hónapokban még magasabbra nő, általánosságban fokozva a kripto iránti érdeklődést. Legalábbis ez az uralkodó spekulációs narratíva a 2024 áprilisában esedékes felezési eseménnyel kapcsolatban.

A felezés az infláció kivédésére szolgál és négyévente kerül rá sor, mikor is a blokkok bányászatáért járó jutalom a felére csökken. Az esemény hatására lassul az új Bitcoinok létrehozása, és ez általában az ár további növekedését eredményezi. Rövid távon mindig bizonytalan, hogy a felezés hogyan fogja befolyásolni a piacot, az általános érdeklődés azonban valószínűleg növekedni fog.

A GameFi Továbbra is Velünk Marad

A GameFi szektor, amely a blokklánc, a játékok és a decentralizált pénzügyek keresztezéséből született, várhatóan 2024-ben is bővülni fog. A növekedést az új blokkláncok megjelenése, a játékok kiadása és a játékosokazon vágya hajtja előre, hogy valós profitot szerezzenek kedvenc játékaik élvezete közben.

Néhány említésre méltó GameFi token az Immutable X (IMX), a Ronin (RON) és az Axie Infinity (AXS). Az IMX például folyamatos növekedést mutatva 3 milliárd dolláros piaci kapitalizáció fölé növekedett,. Az áremelkedés egyik oka lehet az a bejelentés, hogy elindult az Immutable zkEVM mainnet hálózata.

A Meme Coinok Iránti Érdeklődés is Megmaradhat

A viccekre és a kripto paródiákra építő meme coinok külön ágazattá fejlődtek alakultak, bár így is kockázatosak és nagyon volatilisek. A meme coinok 2023-ban az egyik top kripto narratíva voltak, és várhatóan 2024-ben is megmaradnak.

Minden a Dogecoinnal (DOGE) kezdődött, a legnagyobb meme coinnal, amelynek piaci kapitalizációja már több mint 11 milliárd dollár és lehetővé téve bárki számára, hogy világszerte gyorsan és rendkívül alacsony költségek mellett küldjön pénzt másoknak.. Az első meme coin bebizonyította, hogy több év elteltével is releváns maradhat, így várhatóan megőrzi kiemelt pozícióját.

Más feltörekvő meme coinok például a Shiba Inu (SHIB), a Pepe (PEPE), a Bonk (BONK) és a FLOKI (FLOKI). A lista tovább is folytatható lenne, mert egyre több coin jelenik meg a piacon, egy olyan erővé válva, amely rendszeresen magára irányítja a befektetők figyelmét.

A kriptóból származó kamatok megszerzése egyre könnyebb. A megtakarítási számláktól a yield farmingig mindenki találhat magának megfelelőt a kriptovaluták iránti jártassága és preferenciái alapján. A piac számos digitális eszközben rejlő kereseti lehetőséget biztosít, a kripto narratívák követése pedig hasznos betekintést nyújthatnak abba, merre is mozdulhat el az ágazat.  A Fairspin kaszinó TFS staking programja egy példa lehet arra, hogy van lehetőség a passzív kripto jövedelem megszerzésére.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img