FTX: megszületett az ítélet, évtizedekre rács mögé kerül a második legnagyobb kripto tőzsde igazgatója

spot_img

A kora délutáni órákban vette kezdetét Sam Bankman-Fried ítélethirdetése. A 2022 novemberében bedőlő FTX a második legnagyobb kripto tőzsde volt, amit egykori vezetőjének több éven át tartó visszaélései juttattak csődbe, 10 milliárd dolláros kárt okozva ezzel az oldal ügyfeleinek.

Az ülést több nemzetközi híroldal is közvetítette, de csak szöveges formában. Élő képet, fotót nem lehetett közzétenni.

A bírósági grafikus munkája

Beszámolók szerint a tárgyalóterem már zsúfolásig megtelt, amikor SBF egy világosbarna rabruhában belépett az épületbe. A vezetőt az Egyesült Államok marsalljai kísérték, mögöttük a védelmet képviselő ügyvédekkel. A bíró Lewis A. Kaplan volt.

A tárgyalás első felében még vita alakult ki arról, hogy valójában mekkora kár érte a befektetőket, Kaplan bíró azonban elutasította a védelem által felhozott érveket és megállapította, hogy az FTX  befektetői 1.7 milliárd dolláros, hitelezői 1.3 milliárd dolláros, felhasználói pedig 8 milliárd dolláros kárt szenvedtek el annak bedőlése során.

Kaplan ezután kitért az SBF által alkalmazott bonyolult módszerekre, amelyeket a visszaélések leplezésére használt, és hogy mindezt tovább súlyosbította azzal, hogy tetteit vezetői minőségében követte el. Emellett bűnösnek találta őt más vádpontokban, így az igazságszolgáltatás akadályozásában, a tanúk zaklatásában és hamis tanúvallomások tételében.

Ezután az áldozatok képviselőinek is lehetőségük nyílt arra, hogy még egyszer, utoljára megszólaljanak a bíróságon, és személyes történeteikkel adjanak mélyebb betekintést a történtekbe. Egyikük Londonból repült ide, csak hogy hangot adhasson az áldozatok szenvedéseinek.

A védelem igyekezett SBF-et olyan személyként ábrázolni, aki hibái ellenére is pozitív hatást szeretett volna gyakorolni a világra. Az egyik ügyvéd kiemelte SBF egyedi személyiségjegyeit, jószándékát és könyörületes ítélet meghozatalára kérte a bírót.

Bankman-Fried maga is megszólalt a bíróságon, kifejezve sajnálatát cselekedetei következményeiért, és az FTX ügyfelek és alkalmazottak életére gyakorolt negatív hatásért. Elismerte azokat a hibákat és tévedéseket, amelyek az FTX és annak kereskedési szárnyának, az Alameda Research-nek az összeomlásához vezettek, hangsúlyozva a történtek személyes és szakmai következményeit, tanulságait.

Az ügyészek az utolsó lehetőséget is megragadták arra, hogy hangsúlyozzák SBF cselekedeteinek súlyosságát, és azzal érveltek, hogy egy olyan ítéletre volna szükség, amely tükrözi a károkozás mértékét, és visszatartó erőként szolgál a jövőbeli visszaélésekkel szemben.

Ha minden vádpontban maximális ítéletet szabnak ki rá, Sam Bankman-Fired 110 év börtönt kapott volna. Az ügyészek 40-50 évet kértek a bírótól, a védelem pedig 6.5 év kiszabását tartotta volna jogosnak.

Kaplan bíró, miután mérlegelte az összes tényezőt és tanúvallomásokat, 300 hónap, vagyis 25 év büntetést szabott ki az FTX igazgatójára.

SBF-et ezután kivezették a tárgyalóteremből. Az elítélt a börtön felé tartó első lépéseit még bilincs nélkül tehette meg, mielőtt őrei kíséretében eltűnt volna egy ajtó mögött.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img