FTX: a mesterséges intelligenciának köszönhetően 40%-kal több kártérítést kaphatnak a károsultak

spot_img

A korábban ígértnél akár 40%-kal magasabb kártérítést kaphatnak az FTX károsultak. A
második legnagyobb kripto tőzsde 2022 novemberében ment csődbe, ügyfeleik az AI azóta elért térnyerése miatt számíthatnak a korábban megállapítottnál magasabb kifizetésre.

A felszámolást végző ügyvédek korábban azt ígérték, hogy a kártérítésért folyamodó több mint 100 000 érintett az FTX csőd hivatalos bejelentésének 2022. november 11-i napján számított kripto árfolyamok szerint számíthat kártérítésre.

Ez azt jelenti, hogy aki az összeomláskor 1 bitcoint tartott az oldalon, az nem 1 bitcoint fog visszakapni, ami most 70 000 dollárt érne, hanem a 2022 novemberi 1 bitcoinnak mgfelelő, ~16 800 dolláros árfolyamon fogják kárpótolni.

A hivatalos igénylő oldalon feltüntetett kártérítései árfolyamok

Ezeket a kártérítéseket viszont akár további 40%-kal is megtoldhatja az a bevétel, ami az FTX legsikeresebb befektetéséből folyhat be a tőzsde jogi utódjához.

A felszámolási folyamatra közelről rálátó források szerint az FTX kockázati alapja néhány éve 8%-os részesedést vásárolt az Anthropic nevű mesterséges intelligenciákat fejlesztő startupban, ami mostanra az ágazat egyik vezetőjévé válva, az ismert ChatGPT tudását is felülmúló AI szolgáltatással (Claude) rukkolt elő.

A csődeljárási folyamatban az FTX részesedés kértharmadát értékesíthetik egy 22 befektetőből álló konzorciumnak, ami további 880 millió dollárral növelheti a kártérítési alapot.

Sajnos a hitelezők kárpótlása még ezzel a 40%-os plusszal is messze elmarad majd a kripto eszközök azóta elért árfolyamnyereségétől, de természetesen így is pozitív fejleménynek tekinthető. Az FTX csődjét követő hetekben az egymillió dollár feletti kártérítéseket dolláronként 10 centes árfolyamon adták el a kártérítésben nem reménykedő hitelezők, így náluk már mindenképp jobban járt, aki a várakozás mellett döntött.

A sorozatos csalások miatt összeomló FTX vezetőjének ügyében éppen holnap, azaz csütörtök délután, magyar idő szerint 14:30-kor hirdetnek ítéletet. Védői 6.5 éves, az ügyészek 40-50 éves büntetést szeretnének elérni. Ha a legszigorúbb ítéletet szabják ki rá, 100 évnél is többet kaphat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img