Vádemelés a KuCoin ellen: pénzmosással vádolják az 5. legnagyobb kripto tőzsdét

spot_img

Az Egyesült Államok vádat emelt a Kucoin és annak vezetői ellen. A New York-i főügyészség és a Nemzetbiztonsági Minisztérium keresete szerint az oldal éveken át ügyfélazonosítási eljárások nélkül működött, lehetővé téve a pénzmosást és a terrorista szervezetek támogatását.

A vád szerint a névtelen kereskedés biztosítása egy tudatos üzleti stratégia volt, amivel a Kucoin növelni akarta az amerikai felhasználóinak számát és kereskedelmi forgalmát, hogy ezzel az egyik legnagyobb kripto tőzsdévé váljon. A KuCoin jelenleg az 5. helyeken áll a spot kereskedési felületek forgalmi rangsorában.

Az oldal az eddigi története során több ezer milliárd dolláros forgalmat bonyolított, amiből a hatóságok szerint legalább 9 milliárd dollár köthető valamilyen illegális tevékenységhez. Szerintük az oldal éveken át szándékosan szegte meg a szabályokat és mulasztotta el a pénzügyi szabályozó szervnél (FinCen) történő regisztrációt.

Az amerikai hatóságok először 2023 júniusában indítottak vizsgálatot az oldal ellen. A KuCoin azóta sem tudta érdemben bizonyítani, hogy azonosította volna ügyfeleit, csak az azután frissen regisztráló tagjainál vezetett be szigorúbb ellenőrzést. A vád szerint ennek az lehet az oka, hogy a tőzsde így akarja elkerülni, hogy kiderüljön, sok amerikai használta a felületét.

A KuCoin a pénzmosás és terrorizmus ellenes törvények mellett az amerikai banktörvényeket is megszegte azzal, hogy illegális pénzkezelő tevékenységet folytatott.

A KuCoin-t ugyancsak tegnap, de a fentiektől függetlenül, a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság (CFTC) is megvádolta illegálisan üzemeltetett tőzsdei tevékenységért.

A KuCoin alapítói, Chun Ghan és Ke Tang 10 éves börtönbüntetést kaphatnak, ha a felhozott vádak igaznak bizonyulnak.

A KuCoin spot kereskedési felülete 2017 szeptemberében indult, amit 2019-ben egy határidős platformmal bővítettek. A tőzsde tavaly szeptemberi, 6. születésnapját ünneplő blogbejegyzése szerint az oldal 30 millió felhasználóval rendelkezik és naponta több milliárd dolláros forgalmat bonyolít.

Az eset kapcsán említést érdemel, hogy a CFTC által benyújtott vádiratban az ethereum és a litecoin árucikk (commodity) kategóriába sorolt eszközként van megemlítve. Ez alapvetően jó hírt jelent, mert ezek szerint az egyik legnagyobb amerikai piacfelügyeleti szerv értelmezésében ezek kereskedése sincs a sokkal szigorúbb értékpapír kezelési (securities) szabályokhoz kötve. Az elmúlt években a bitcoin volt az egyetlen kriptovaluta, amelyről minden amerikai szabályozó azt nyilatkozta, hogy a megengedőbb, árucikk besorolás alatt lehet vele kereskedni.

A KuCoin működésében egyelőre nem okozott fennakadást a vádemelés, a kereskedés és a be- és kiutalások is folytatódtak. A váltóról néhány óra alatt az ott tárolt eszközök ~15%-át, 1.2 milliárd dollárt utaltak ki a felhasználók. A váltó ismert tárcáiban további 6.1 milliárd dollár értékű kriptovalutát tartanak elhelyezve.

A KuCoin saját kriptopénzének árfolyama ma reggelig 14%-ot vesztett az értékéből. A tokenek 96%-át a 6 legnagyobb wallet birtokolja. A tőzsde nem teszi lehetővé a KCS határidős kereskedését, így shortolni sem lehet.

Tavaly októberben egy másik népszerű tőzsde, a Bybit ellen kezdtek vizsgálódni az amerikai hatóságok. Valószínű, hogy előbb-utóbb ellenük is a KuCoinhoz hasonló eljárást fognak indítani.

Az ilyen eljárások legfőbb veszélye, hogy az amerikai hatóságok globálisan elérhetetlenné tehetik a törvényeket megszegő oldalakat. A felhasználók ilyenkor nem vesztik el a pénzüket, de csak a több évig tartó eljárások és azonosítási procedúrák után kaphatják majd vissza az oldalon tárolt vagyonukat. Az ilyesfajta globális tiltásokra a múltban már több tőzsde, szerencsejátékos és pókeres oldal esetében is sor került.

A fentiek tükrében érdemes megfontolni, hogy mennyi pénzt tartunk a centralizált kripto tőzsdéken. A Bybit, a PrimeXBT, vagy épp az utóbbi időben népszerűbbé váló MEXC, vagy Gate.io használata is kockázatos lehet, tekintettel az éveken át folytatott, kötelező ügyfélazonosítás nélküli működésükre.

Iparági források szerint a KuCoin vezetői is tudták, hogy a tűzzel játszanak és 2023-ban már ki akartak szállni a bizniszből. A tőzsde felszámolása és eladása is szóba került, a lehetséges vevők között a Binance neve is felmerült. A legnagyobb kripto tőzsdére tavaly sújtottak le az amerikai hatóságok, mellettük a Coinbase is a Kraken ellen is vizsgálatok vannak folyamatban.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Milliárdos bírsággal és az igazgató távozásával zárult a legnagyobb kripto tőzsde ellen folyó eljárás

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img