Pepe a mém, Pepe a coin, Pepe a siker csúcsán?

spot_img

Ebből az anyagból mindent megtudhatsz, amit a PEPE-ről tudni érdemes!

Azért érdemes megismerned, mert a piac robbanásszerűen fejlődik, ez a mémcoin pedig különösen jól teljesít!

Ha végigolvasod ezt az anyagot, azt is megtudhatod, hogy a korábbi mémcoin sikertörténetek alapján milyen árfolyam-kilátásai vannak a PEPE-nek!

Pepe, a mém

A Pepe béka egy emberszerű, vagyis “humanoid” béka karikatúra figura, aki az 2000-es évek elején lett népszerű internetes mém. Sajnálatos módon a 2016-os amerikai elnökválasztás során a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok is felhasználták, így Pepe renoméja nem makulátlan, de ettől még igenis szerethető.

Matt Furie művész a Pepe béka karakterét egy laza, “haveri” figuraként alkotta meg 2005-ös képregény-sorozatában, a The Boy’s Club-ban. Egyik alkotásában Pepe a bokájáig lehúzott nadrággal vizel, megkönnyebbült mosollyal az arcán, és azt mondja: „Jó érzés, ember.” Pepe megalkotója 2015 áprilisában a The Daily Dotnak elmondta, hogy a Pepe név (bár másképp ejtik) a pee-pee-re utal, összhangban az eredeti karakter ismert WC-humorával.

A Know Your Meme szerint a felhasználók 2008-ban kezdték el saját Pepe képeiket készíteni a 4chan fórumaiban. Ezek a Pepe-k, amelyek a béka jellegzetes mosolyán alapultak, humoros reakcióként terjedtek, hasonlóan ahhoz, ahogy az emberek GIF-eket posztolnak annak illusztrálására, hogyan éreznek valamiről. Egy gyakori változat az önelégült Pepe, gyakran “Öntelt Pepe” néven ismert, aki tudatosan a hüvelykujját az állán tartja. Ezen kívül a “Szomorú Pepe” és a “Mérges Pepe” változatok is elterjedtek.

2014–15-re Pepe teljesen mainstream-mémmé vált, Katy Perry és Nicki Minaj énekesnők is Pepe mémeket posztoltak az X-en. A Daily Beast 2016 májusi jelentése szerint azonban néhány fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport csalódott Pepe széleskörű népszerűségében. Ezért sötét és sokkoló tréfaként különféle antiszemita és más rasszista képi elemekkel ellátott Pepéket alkottak, próbálva csökkenteni a karakter széles körű használatának vonzerejét.

Szóval szegény Pepe élete nem volt egyszerű, sokan megpróbálták kisajátítani, ráadásul ez még csak a kezdet. 

2015 körül Donald Trump alt-right támogatói is átvették a Pepe mémeket, a jelöltjük sziluettjére hajazó öltönyös és szőke hajú béka verziók jelentek meg. Donald Trump láthatóan nem volt tisztában Pepe szimbolizmussal, mégis retweetelte a Trump Pepét 2015 októberében, ahogy Donald Trump Jr. is tette. Pepe annyira elterjedt rasszista szimbólumként, hogy az Anti-Defamation League (ADL) gyűlölet-szimbólumként jelölte meg 2016 szeptemberében. 

Pepe sorsa elég hányattatott, de még mindig él, még mindig működik, mint mém, rengetegen használják világszerte.

De hogy lett ebből coin?

A kriptovilág tele van meglepetésekkel, az új trendek és divatok felemelkedése és hanyatlása mindig ébren tartja a felhasználókat és érdeklődőket, befektetőket. A Pepecoin (PEPE) nevű, ERC-20 token 2023 áprilisának végén indult. 

A mémcoinok mémekből a születnek, és a Pepecoin sem kivétel.

A Pepecoin egy remek példa arra, hogyan tud a kripto-közösség, vagy annak egy része egy mém mögé felsorakozni anélkül, hogy érdekelné őket, van-e az ég-világon bármi célja, értelme a projektnek. A Pepecoin elődei a kutya-témájú memecoinok, mint a Dogecoin és a Shiba Inu, ezek a coinok is remek példái annak, hogy mennyire nincs szükség fundamentumra egy mémcoin szárnyalásához. 

A Pepe mém már önmagában hasonló, mint amikor gyerekként kitaláltunk egy szót, egy kifejezést, aminek semmi értelme nem volt, mi viszont egymást között pontosan tudtuk, hogy miről van szó, mindig nevettünk, amikor valaki előhozakodott vele. A pszichológia lényege az, hogy vannak a felnőttek, és vagyunk mi, nekünk is megvannak a saját dolgaink, amit csak mi értünk. Miután mémcoin lesz egy mémből, a helyzet pontosan ugyanez, ez a közösségé, a “nagyok”, a felnőttek meg törődjenek a saját dolgukkal. A döbbenetes mindebben az, hogy most már a bitcoin a felnőttek dolga, a Pepe pedig a menő cucc, amit csak mi értünk. A bitcoin boomer dolog már, legalábbis nem nehéz ezt az olvasatot meglátnunk a piacon.

A Dogecoinhoz és a Shiba Inuhoz hasonlóan a Pepecoin mögül is hiányzik egy ökoszisztéma, ami valamiféle fundamentumot adhatnak a coinnak. De úgy tűnik, hogy erre nincs is szükség, hiszen bőven elég, ha van egy népszerű mém, már mehet is a kereskedés.

Pepe magasságok és mélységek, a számok

A 2023 áprilisi indulás óta a Pepe árfolyama óriási fejlődésen ment keresztül, de először lássuk az alapokat! Egy ERC-20 tokenről van szó, hogy ez miért lehet nagy előny a PEPE hodlereknek a következő hónapok során, arra mindjárt kitérünk.

  • Teljes készlet, egyben a maximális készlet: 420,689,899,999,995 PEPE
  • Market cap videónk születésekor: 3,47 milliárd dollár
  • Az eddigi legalacsonyabb értéke: 0,00000005514 USD
  • Az eddigi legmagasabb értéke: 0,000009793 USD, ezt nem mellesleg nemrég, március kilencedikén érte el.
  • Az emelkedés bő 16 000%, még kripto-mérvével mérve is extrém.

A lényeg tehát az, hogy a PEPE mögött use-case-t, fundamentumot, ökoszisztémát várni naivitás, ezek deklaráltan hiányoznak, sőt, soha nem is volt cég ezek megteremtése. 

Tehát a PEPE ugyanúgy tisztán spekulatív kriptopénz-projekt, mint a DOGE, a Shiba Inu, a a FLOKI, a most szintén felkapott dogwifhat, a Milady Meme Coin és társaik. 

Amúgy jól jelzi, hogy már jóideje önálló kategóriát alkotnak a piacon a mémcoinok, hogy a CoinMarketCap is rendelkezik külön mémcoin aloldallal, ahol csak ezek kerülnek listázásra.

De visszatérve a PEPE-re, az első, igazán masszív emelkedését még a tavalyi Binance listázás hozta, viszont – mint mindenkinek a piacon – az idei felfutás, és persze a 70-72 000 dolláros új bitcoin ATH hozta el az igazán komoly emelkedést.

A kérdés már csak az, hogy meddig mehet el a PEPE.

Ennek megítéléséhez van pár eszközünk, de mindegyik erősen spekulatív. Amiből szinte minden esetben ki kell indulnunk, az a PEPE market cap, és persze az, hogy reálisan meddig emelkedhet.

Videónk születésekor 3,8 milliárd dollár a PEPE market cap, egészen elképesztő fejlődés, ezzel el is jutott a 40. hely környékére ami óriási előrelépés a mémcoin számára.

Több különböző növekedési szcenáriót vizsgálunk meg, csapjunk bele!

A Pepe marad, a piac megy!

Ez persze nem azt jelenti, hogy a bitcoin, vagy bármi más megszűnik, hanem ebben a szituációban azt modellezzük, mi történik, ha a Pepe esetében a piaci dominancia, vagyis a “részesedése” a teljes piacból változatlan marad. 

Tehát most -először legalábbis- nem az árfolyamot találgatjuk, hanem a market cap-et számoljuk ki.

Tegyük fel, hogy a teljes kriptopiac 3x növekedésen megy keresztül, és a mostani 2,77, vagyis az egyszerűség kedvéért 3 billió dollárról felmegyünk 9 billió dollárra. 

Ha a Pepe piaci dominanciája marad 0,14%, akkor a market capje 12 600 000 000 dollár lenne, ezt már csak el kell osztanunk a teljes készlettel, az eredmény 0,0000299508 dollár. A kérdés az, hogy mekkora lenne a bitcoin ára ebben az esetben, hiszen ez egy olyan “irányszám”, aminek kapcsán a realitást fel tudjuk mérni.

Elvégezve ugyanezt a számítást, vagyis a 9 billió dolláros teljes market cap-et, és az 52%-os – jelenlegi – bitcoin dominanciát figyelembe véve az eredményünk 4 680 000 000 000, ezt elosztva a 21 000 000 darab bitcoinnal, a “célár”: 222 857. Tehát a kétszázezer dolláros bitcoint kellene elérnünk ebben a kalkulációban, sok elemző szerint ez ebben a ciklusban nem is lesz lehetetlen.

A Pepe hasonló utat jár be, mint a DOGE

Ha a Pepe eléri a DOGE market cap-jét az ATH idején akkor 23,2x növekedésen kellene keresztül mennie. Viszont a Doge még mindig a 10. legnagyobb kriptopénz, hiába “csak” egy mémcoin, egy óriásról van szó, aminek az ATH-ját elérnie a Pepe-nek nem lesz egyszerű.

A helyzet némiképp más, ha a Doge aktuális market capjét viszgáljuk meg, ez 25 milliárd dollár, ebben az esetben 6,6x növekedésen menne keresztül a Pepe, feltéve, hogy ezt el tudná érni.

Érdemes megnézni a Pepe és más mémcoinok chartját egymás mellett, például a már említett Doge-ét, vagy összevetni a Shiba Inu-val, hiszen nem zárhatjuk ki, hogy hasonló utat járnak be.

Ha valóban így lesz, akkor valóban óriási növekedés előtt áll a Pepe. Az biztos, hogy már most hatalmas utat járt be, az elmúlt hetek során több száz százalékot emelkedve. 

Van néhány tényező, ami kifejezetten kedvez a Pepe következő időszakának, ezek a következőek:

-A piac általános felfutása, ami természetesen minden egyes projektet pozitívan érint, bár ez sem ennyire egyértelmű, hiszen általában a bitcoinnak kell először tolnia egy rallit, ezt követően jöhetnek a többiek, meglátjuk, ebben a ciklusban hogyan alakul ez a mintázat.

-A mémcoinok népszerűsége, mindenki ismeri a kirobbani mémcoin sikersztorikat, sokan szeretnének részesülni a következő nagy felfutásban, a Pepe most remek helyen van, hiszen már most hatalmasat lépett előre.

-Sok kripto-szkeptikus úgy gondolja, hogy az olyan projektek, mint a Pepe a kripto-ipar esszenciáját jelentik, tisztán spekulatív, semmilyen célt nem szolgáló eszközök, viszont ezt a szerepet remekül hozzák, érdemes beszállni például a Pepe-be.

-A Pepe mém önmagában is emelkedik az elmúlt években, a Pepe mém és a Pepe, és a piac általános felfutása itt összeérhet.

Fontos azonban tudni, hogy több Pepe coin is van a piacon, fontos, hogy itt most csak arról volt szó, amelyik -jelenleg- a 40. hely körül áll.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img