Ethereum ETF: staking nélkül vezethetik be a hagyományos piacokon az ethereumot

spot_img

Ahogy telnek az órák, egyre több szakértői vélemény lát napvilágot azzal a tegnap esti váratlan fordulattal kapcsolatban, amely szerint az amerikai tőzsdefelügyelet már ezen a héten engedélyt adhat a spot Ethereum ETF indulására.

A Galaxy Digital kripto befektető alap egyik vezetője szerint az ETF formában megvásárolt ethereum esetében valószínűleg nem lesz lehetőség a stakingre és a hatóságok a jövőben különbséget tehetnek majd a “sima” ethereum és a stake-elt ethereum között.

Alex Thorn szerint a sima, pusztán ethereum vásárlásra és árfolyam spekulációra lehetőséget adó befektetés engedélyezett lehet, a megszerzett ETH stakingben tartása viszont már az értékpapírokat szabályozó törvények hatálya alá eshet. Ez összhangban lenne a jelenlegi, kripto iparági szereplők ellen zajló peres eljárásokkal is, melyekben a tőzsdefelügyelet regisztrációra kötelezné, annak hiányában pedig büntetné az ethereum staking szolgáltatókat.

A stakinggel szerezhető kamat egy nagyon fontos eleme a hosszú távú ethereum befektetésnek. Az ethereum staking jelenleg éves szinten 3.2%-os (ETH-ben fizetett) hozamot kínál a befektetőknek. Ha ez egy Ethereum ETF befektetéssel is megszerezhető lenne, az komoly előnyt jelentene a Bitcoin ETF-el szemben, ami nem kínál kamatozó szolgáltatásokat.

Staking hiányában az Ethereum ETF még mindig vonzó befektetés lehet, de már elbizonytalaníthat egyes vásárlókat. Lehetnek olyanok, akik a nem szabályozott piacokon vásárolnak majd ethereumot, hogy ne kelljen lemondaniuk a staking által biztosított extra hozamról. 10 éves időtávon, a jelenlegi 3.2% körüli éves kamattal számolva és azt minden évben tovább stakelve, 37%-os staking hozamról mond le, aki nem helyezi letétbe a tokenjeit.

Hogy tényleg megkülönböztetik-e az amerikai hatóságok az ethereum szabadon és letétben tartott változatait, az magyar idő szerint péntek hajnalig derülhet ki.

Az biztos, hogy a fejlemények felkavarták az állóvizet. Ahogy a washingtoni kripto lobbi egyik ügyvédje fogalmazott, teljesen váratlan és totális sokk lesz az iparági szereplőknek, ha a felügyelet már ezen a héten engedélyt ad az indulásra.

Abban az ismertebb befektetők is egyetértenek, hogy míg a bitcoin esetében már hetekkel, hónapokkal előre tudni lehetett, hogy az ETF nagy valószínűséggel engedélyt kap az indulásra, az ethereumnál ez eddig még nem lett beárazva. Bár az elmúlt hónapokban a piac nagy részével együtt az ETH is emelkedett, teljesítménye messze elmaradt az utóbbi időszak húzóneveitől és a bitcointól is, amivel szemben a múlt héten ismét egy  több éves mélypontot állított be.

A trendet azonban megfordíthatja a tegnapi 20%-os emelkedés, amihez hasonlót másfél éve láttunk utoljára az ethereumtól.

A kék nyíllal jelölt napon az ethereum kicsivel több mint 20%-ot erősödött, miután elcsitult az FTX összeomlást követő pánikhullám

Ha az amerikai hatóságok ezen a héten engedélyt adnak az Ethereum ETF indulására, az a januári Bitcoin ETF után ismét egy óriási lökést adhat a kripto piacnak. Ha viszont elmarad a jóváhagyás, a hirtelen felfokozott várakozások miatti csalódás akár egy nagyobb korrekciót is előidézhet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img