Kriptopszichológia 2. rész: A mindent eldöntő idő

spot_img

A sorozat első részében a kockázat fogalmát gondoltuk át. Van viszont egy olyan tényező, ami sokkal jobban befolyásolja kockázatvállalási hajlandóságunkat, mint esetleg gondolnánk. A mai napon beszélgessünk erről a tényezőről, mely nem más, mint az idő.

Egész életünk legdrágább kincsét adják az éveink. Soha semmi sem adja vissza számunkra, ha elvesztegetjük őket, éppen ezért valóban érezzük át az értékét. Hidd el, nincs olyan coin ami felválthatja. 🙂 Ha értékkel töltjük meg, akkor viszont nagyon sokat hozhat számunkra. Bármilyen pénzügyi, befektetési termék esetén az idő, mint futamidő jelenik meg. A megfelelően megválasztott befektetési időtartam vagyonokat hozhat számunkra vagy zárhat el tőle örökre.

A kapkodás eredménye

Az első cikkben (Itt megtalálod, ha nem olvastad) beszéltünk arról, hogy mennyire fontos a tervezés ahhoz, hogy megfelelő hozamokat érhess el. Nagyon könnyű példát hoznom arra, hogy mi történik, ha az ember e nélkül ugrik bele egy hozamokkal kecsegtető lehetőségbe. Az elmúlt hónapok sokakat szinte lemészároltak a kriptopiacon. A 2017 végén bekövetkező iszonyatos emelkedés hatására tömegek ugrottak rá Bitcoin vásárlásra úgy, hogy talán azt sem tudták mire jó ez a dolog és hogy hogyan működik. Előzetes ismeret és tervek nélkül a leívelő szakaszban az impulzus döntések azonnali menekülésre is váltottak, ebben biztos vagyok. A közel 70%-os esés utáni mélyponton menekültek az emberek úgy, hogy bizonyosan voltak, akik a lehető legmagasabb áron vásároltak a valutából. Ezek a „befektetők” realizálták a veszteséget, és a tőkéjük maradék kis 30%-ával bosszankodva és szitkozódva léptek ki a kriptopiacról.

Nem várták ki a megfelelő időt, és ez nagyon sokba kerülhetett.

Amikor elindítunk bármilyen pénzügyi manővert, akkor azt valamilyen céllal tesszük. Ennek a célnak az eléréséhez pedig idő kell. Természetesen lehetnek rövid, közép és hosszútávú céljaink, de az ezekhez társuló jellemzők alapvetően kell, hogy különbözzenek.

  • Rövid távú célok: A kriptopiacon a rövid távú céloknak kizárólag a spekuláció feleltethető meg. Azok a döntéseink péládul, amikor egy altcoint akár egy napra megvásárolunk, majd terv szerint többszöröséért eladjuk, és realizáljuk a profitot. A rövid távú célokból igen sok bukta lehet, ilyen esetben tehát sok apró méretű tranzakcióról beszélhetünk csak.
  • Közép távú célok: Ilyen lehet egy bizonyosan feltörekvő, esetleg hype-olt altcoin vagy ICO kiválasztása, amiben megvan a lehetőség arra, hogy kiforjon, és nagyobb eredményt hozzon számunkra. Ez a futamidő egy olyan gyorsan változó területen, mint a kriptovilág, pár hónapos időtávot jelenthet maximum.
  • Hosszú távú célok: Ezek azok a választásaink, ahol valóban időtállóan várunk növekedést. Olyan alap kriptók mint a Bitcoin, Litecoin vagy Ethereum, melyek az egész kriptovilág forgalmának nagy részét viszik a hátukon, és már stabilnak mondhatóak ahhoz, hogy hosszú időn át várjunk tőlük kimagasló eredményt.

A hosszú távú tervek nehézségei

No igen, de van-e megfelelő erő bennünk, hogy kiálljunk egy célunk mellett? Rövid távon spekulálhatunk és nyerhetünk sokat, de a stabilitást és a hozzáférhető pénzügyi alapot hosszú-távú terveink fogják biztosítani. Ha bepánikolunk, és kilépünk egy megálmodott futamidőből, akkor sajnos veszteséget realizálunk. A csapongás és impulzusok alapján való döntés még soha nem segített senkit kiemelkedő vagyonhoz. Bizonyítja ezt a kriptovilág akár 12 vagy 24 hónapos időtávon, ahol akár csak a fő kriptók megvásárlásával és tartásával elképesztő eredményeket lehetett zsebre tenni.

A futamidő értékét bizonyítja még egy nagyon érdekes kimutatás, amely megmutatja hogy hány alkalommal esett vissza a Bitcoin ára, és milyen gyorsan ért vissza a csúcspontra. Egy olyan piacon mint a kriptovalutáké, ahol szinte minden egyes nap próbálják befolyásolni az árfolyamokat; a türelem, és az érzelemmentes, tervezett várakozás mindenképpen jó eredményeket hozhat.

Szerinted hova jutnak el a meghatározó kriptovaluták 2018 végére? Kitartást és kiemelkedő eredményeket kívánok!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img