Kriptopszichológia 1. rész: Kockázatkezelés a gyakorlatban

spot_img

Több ezer százalékos hozam, kiugróan magas eredmények elképesztően rövid idő alatt. Ha össze szeretném foglalni egy mondatban, hogy mit gondolnak sokan a kriptovalutákról, talán ez volna az. Egy olyan alternatív világról beszélünk, amely létrehozott egy értéket, ami nem tekinthető befektetési terméknek, mégis hozamot, növekedést szeretnénk kivenni belőle.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy átgondoljuk azt is, hogy hogyan lehetünk sikeresek egy ilyen piacon. Ehhez nagyon sok mindenen át kell rágnunk magunkat, és át kell gondolnunk. Szeretném, ha ezt közösen tennénk meg egy minisorozat keretein belül, aminek az első része kifejezetten a kockázatkezelésről, és a kockázat porlasztásáról fog szólni.

Induljunk nagyon az alapoktól: Mit értünk kockázat alatt? Egyszerűen azt a tényt, hogy lehetőségünk van elveszíteni a pénzünket egy olyan ügyleten, aminek nem tudjuk a kimenetelét. Lehet, hogy sokat nyerünk, de az is lehet, hogy mindent elveszítünk. Az élet viszont nem rulett-asztalnál eltöltött idő. Ha nem megfelelően gazdálkodunk, akkor nagyon hamar kifolyik a zsebünkből a pénz, és az utcán találhatjuk magunkat. Ez a túlzó félelem viszont sok hozamtól is megfoszthat minket. Lehet találni arany középutat? Mi a jó megoldás?

Kockázatos a kriptovaluták világa?

Mielőtt a megoldás tervezésére rátérnénk, gondoljuk át, hogy egyáltalán kockázatos-e a kripto piac? Nemes egyszerűséggel a válasz: Igen. Egy olyan világról beszélünk, ahol egyáltalán nem ritka az, hogy egy napon belül akár 30%-kal változik egy valuta értéke. Ezeket a hatalmas kilengéseket nevezik volatilitásnak. Minél nagyobb ez a mozgás rövid időn belül, annál nagyobb kockázati faktora van egy adott terméknek, és annál jobban is kell megtervezni azt, hogy hogyan ugrunk bele. A kriptovaluták világában megvan a lehetőség arra, hogy megtöbbszörözzük a pénzünket egyetlen nap alatt, vagy elveszítsük azt.

Többet ésszel mint érzelemmel

Amikor valami nagy haszonnal kecsegtet, hajlamosak vagyunk mindenről elfeledkezni, és beleugrani mindenünkkel amink csak van. Egyik kedvenc idézetem André Kostolany-tól így hangzik: „Minél valószerűtlenebbek az ígéretek, annál nagyobb követőik száma.” Javaslom, hogy ezt te is jegyezd meg, és bármi eléd kerül az életben, ami kiemelkedő eredménnyel kecsegtet, állj meg egy pillanatra, és gondold át, mielőtt lépsz egyet felé.

Amikor a kriptovaluták világában elindulsz, szintén fontos félretenni az érzelmeket és elővenni a józan ész érveit. Olyan lehetőség ez, melyből egyszerűen nem szabad kimaradni, viszont a lehetőségeinkhez mérten kell elindulni benne. Nem tehetsz fel mindent egy lapra, egy pár történetre alapozva, ami arról szólt, milyen könnyen lettek páran milliárdosok egy pár évvel ezelőtti Bitcoin vásárlással, vagy egy jó altcoin kiválasztásával. Míg nincs időgép a világon mindig az aktuális helyzetnek megfelelően kell döntést hoznunk. A kriptovilág pedig nagyot változott az elmúlt időszakban.

Unalomig ismételgetett figyelmeztetés díszeleg a befektetésekkel, tőzsdei ügyletekkel vagy egyszerűen pénzügyekkel foglalkozó honlapokon, miszerint soha ne fektess be olyan pénzösszeget, melynek elvesztése befolyásolhatja a biztos megélhetésed. Annak ellenére, hogy ez mindenhol kiemelten olvasható, sokan félvállról veszik, pedig nem hiába lett törvényi kötelesség ennek megjelenítése. A szerencsének nincs helye a pénzügyi tervezésben.

Diverzifikáció

Térjünk hát rá az ésszerű megoldásra, mellyel kialakíthatod azt a rendszert, és meghatározhatod azt az összeget amit a kriptovilágban fogsz elkölteni. A kockázatporlasztás alapvető módszere, hogy nem teszel fel mindent egy lapra. Egy lónak is 4 lába van, és nem hiszem, hogy hallottál olyan történetet amikor egy két lábú ló volt egy versenyen a befutó. Adaptáld ezt a gondolatot befektetéseidre, pénzügyeidre is:

  • Biztonság: Az első legyen az amiben meghatározod, hogy mennyi pénz kell a megélhetésre, tartalékokra és arra hogy egy hirtelen érkező pénzügyi kiadást finanszírozni tudj. Ez a pénzösszeg egyszerűen tabu, ezzel nem játszunk.
  • Növekedés: A második pillérben kapnak helyet azok a termékek amelyek a növekedésedet segítik. Megtakarítás, bankbetétek, miegymás. Fogalmazzunk úgy, hogy az unalmas pénzügyi termékek.
  • Kiugrás: A harmadik csoportba tartoznak azok a lehetőségek, amelyek jó esetben az égig repíthetnek. Itt olyan pénzösszeggel próbálkozz melynek az esetleges elvesztése nem fog gondot okozni, de még akkora összeg azért, hogy komolyan tudj bánni vele. Ha túl kicsi ez az összeg, akkor az ember hajlamos tényleg szerencsejátékozni bármilyen pénzügyi termék esetén.

A diverzifikáció az egyetlen dolog amely meg fog védeni Téged egy esetleges drasztikus pénzügyi veszteségtől. Kizárólag tőled függ az, hogy ezt a leegyszerűsített pénzügyi tervet milyen arányban hozod létre a saját élethelyzetedben. Saját kockázatvállalási hajlandóságodhoz igazodva tiszta lelkiismerettel tudsz elindulni a kriptovaluták világában, és egy rosszabb napon mikor esnek az árfolyamok nemes egyszerűséggel nem fog kihullani a hajad.

A diverzifikáció egyik legfontosabb jellemzője így nem is az, hogy pénzügyileg rendbe tesz, hanem az, hogy megmaradhatsz stressz-mentesen, higgadtan és hosszú-távon lesz lehetőséged megfontolt döntéseket hozni ezen keresztül pedig a vagyonodat növelni.

Te milyen tervekkel indultál neki a kriptovilágban? Milyen célokat határoztál meg? Volt már hogy a fejedhez kaptál a rossz tervezés miatt?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img