Vigyázz Wikipédia, jön az Everipedia

spot_img

Hiába, ha egy buli beindul, akkor nincs megállás. Lassan már nincs olyan terület a világon, amit ne próbálna meg valaki a dencentralizálás lázában égve jól decentralizálni. Bizony, a társkeresés, a zene, a számítási kapacitás és még ki tudja mi minden után egy újabb, fontos terület került a blokklánc fanatikusok célkeresztjébe.

A következő, kilövendő áldozat nem más, mint a mindannyiunk által jól ismert és sokszor kevésbé elismert, a híres internet veterán, a Wikipédia. Az Everipedia Júniusra tervezi a tokenek kibocsátását, nem ICO-ról van szó, ez egy úgynevezett airdrop, ennek keretében bárki hozzájuthat néhány tokenhez, általában elég feliratkoznunk a projekt oldalán.

Külön cikkben fogunk beszámolni az airdrop lényegéről és formáiról, egyelőre legyen elég annyi, hogy ha izgalmasnak érezzük ezt a munkát, akkor ingyen és bérmentve a zsebünkbe kerülhet néhány token. Persze nem ilyen egyszerű, ahhoz, hogy kapjunk valamennyi IQ Tokent, rendelkeznünk kell az Everipedia jelenlegi tokenjével.

A trónkövetelő tudástár nem teljesen új, 2014-ben indult, már több mint hatmillió cikkel rendelkeznek. A cél nagyobb szabadságot és több lehetőséget adni az alkotóknak, sajnos nem sok részlet derül ki az oldalukon arról, hogy ez pontosan mit jelent. Az viszont biztos, hogy nagyok a célkitűzések, azt szeretnék megtenni a Wikipédiá-val, amit a Wikipédia tett a Britannica enciklopédiával.

Annyit azért megtudtunk, hogy a nagyobb transzparencia az egyik cél, a Wikipédia felületén keveset tudhatunk meg arról, hogy pontosan ki szerkeszt egy cikket. Továbbá a szerkesztési felület egyszerűbb, könnyebben használható. A szerzők és szerkesztők pedig jutalmazást kapnak a munkájukért, ez a tokenjük egyik célja.

A token neve némi nagyképűséggel és nemes egyszerűséggel “IQ”, tehát IQ tokeneket (pontokat) kapunk minden alkalommal, amikor hozzáteszünk valamit egy cikkhez. Nem tűnik szerencsésnek sem az elnevezés, sem a metódus. Először is, az IQ pontjaink száma akkor nő, ha olvasunk, tanulunk, nem akkor, amikor kiadunk magunkból valamit, ami a fejünkben van. A második probléma a dolog kapcsán az, hogy ha jutalmazás jár a szerkesztését, írásért, akkor az emberek nyilván írni fognak, csak kérdés, hogy milyen minőségben.

Az EOS blokkláncon fut a projekt, meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, a blokklánc jelentősége ezen a területen nem biztos, hogy túlságosan nagy. Az összes fenti információ az Everipedia saját magáról szóló cikkéből származik, ha önmagukat ilyen felületesen mutatják be, akkor nem tudom, hogy hogy fogok a citromsav ciklusból levizsgázni a jövő héten…

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon, a véleményedet pedig mondd el egy kommentben!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img