Nem tudják pénzre váltani bitcoinjaikat a drogkereskedők

spot_img

A Bitcoin 20 000 dollár körüli csúcsához képest még mindig csak fele annyit ér, viszont így is kilencszerese az egy évvel ezelőtti 1000 dolláros árnak és akár több százszorossa a korábbi éveket megelőzőeknek. A növekedésnek hála nagyon sok korai befektető vált mesésen gazdaggá, ugyanakkor akadnak közöttük olyanok, akik számára rendkívül nagy nehézséget okoz kriptopénzeiket készpénzre váltani. Ők azok, akik a dark weben, illegális termékek kereskedésével szerezték vagyonukat.

A darknet fekete piacait üzemeltetők és azokon kereskedők tulajdonképpen a Bitcoin első rendszeres és rendeltetésszerű felhasználói voltak. A sokáig a legnagyobbnak számító Silk Road például 2011 és 2013 működött és lekapcsolása után az FBI 144 000 Bitcoint foglalt le (és később még egyszer ennyit), mely mai értékén 1.3 milliárd dollárt ér.

Bár a platform megszünt, a kereskedőket nem sikerült elkapni és máshol tovább folytathatták működésüket. Az évek során eladott árucikkekért kapott Bitcoinok hagyományos pénzre történő váltásával azonban sokaknak meggyűlt a bajuk.

Voltak, akik svájci bankok alkalmazottait keresték meg, hogy 2 millió dollárért cserébe segítsék ki őket a szorult helyzetükből. Mások ajándékutalványokra és előre feltöltött hitelkártyákra próbálták beváltani coinjaikat, vagy éppen kerestek valakit, akinek eladhatják Bitcoinjaikat. Ez utóbbi talán a legveszélyesebb, mert minden új vevő növeli a lebukás kockázatát, olyat pedig aki rendszeresen, nagy összegben vásárolna Bitcoint nehéz találni.

A probléma, hogy akik évek óta ezzel foglalkoznak, hét-, nyolc- vagy akár még több számjegyű összegeket is szeretnének hagyományos pénzre váltani és számukra a fentebb említett “piti módszerek” nem jelentenek megoldást. A Coinbasen például heti 15 000 dollárt utalhatunk ki magunknak, ami elsőre nem tűnhet rossznak, de aki dollármilliókon ül, az nem akar éveket várni arra hogy a pénzéhez jusson.

A megkeresett pénzt egyébként sokan próbálják hasznosan elkölteni, például főiskolai vagy egyetemi tandíjat fizetnek vele, hogy egy nap legális módon dolgozhassanak, vagy saját vállalkozást indíthassanak. Erről egy érintett mesélt, akiről egyébként holnap többet is megtudhattok.

Bár ezeknek a kereskedőknek köszönhető az a talán soha le nem mosható bélyeg miszerint a Bitcoin a bünözők pénze, szerepet játszottak abban, hogy a Bitcoin használata elterjedjen és mint fizetőeszköz értéket kapjon. Mindemellett elmondható róluk valami, ami a legtöbb mai befektetőről nem: éveken át hűségesek voltak és kitartottak a Bitcoin mellett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img