A Bitcoin és a rosszfiúk

spot_img

A Bitcoint eredetileg azzal a szándékkal hozták létre, hogy egy átláthatóbb és biztonságosabb pénzküldési lehetőséget teremtsenek, mely mentes a visszaélésektől. Bár az alapjául szolgáló blokklánc lényegében támadhatatlan, felhasználói továbbra is a csalók és az emberi hülyeség áldozataivá válhatnak. A következőkben ezekre mutatunk példát.

MtGox

A MtGox felülete eredetileg egy népszerű kártyajáték lapjainak az adás-vételét tette lehetővé és erről kapta a nevét is(Magic The Gathering Online Exchange), de a 2010-es évek első felére már a legnagyobb Bitcoin tőzsdévé vált. Mivel ez volt a legnagyobb forgalmat bonyolító és legismertebb mind közül, sokan azt hitték a legbiztonságosabb is. Sajnos ennek éppen az ellenkezője volt igaz. A több sikeres hekkertámadás,a “kreatív módon” vezetett könyvelés, a hatósági vizsgálatok és a botrány csúcspontján a felhasználók tömeges kifizetési kérelme végül a padlóra küldte a MtGoxot.

A globális Bitcoin kereskedelem több mint kétharmadát bonyolító tőzsde 2014 februári csődjét követően, a Bitcoin árfolyama is hatalmasat esett.

Ma úgy tudjuk, nagyjából 850 000 a MtGoxra befizetett Bitcoinnak veszett nyoma, mely akkori értékén 450 millió dollárt, ma közel 8 milliárdot ér. Sokak szerint a hiányzó kriptopénznek csak egy része írható a hekkerek és a biztonsági hibák számlájára és nagy részét maguk a tulajdonosok és partnereik tehették zsebre. Japánban jelenleg is bíróság tárgyalja az ügyet.

Bitcoin Savings and Trust

A kriptovilágban sok cég úgynevezett ICO-val, vagyis közösségi finanszírozás keretében szedi össze az indulásához szükséges tőkét, melyért cserébe a résztvevők nagyon olcsón juthatnak hozzá egy, a jövőben talán sokat érő cég tokenjeihez. Nem meglepő, hogy miután rendkívül felkapottá váltak ezek a befektetések, a csalók ezen a területen is megjelentek.

Egy Bitcoin megtakarításokat kínáló cég is ezt használta ki, melyben heti 7%-os kamat ígéretével csábították magukhoz a befektetőket. A szervező Trendon Shavers végül nem úszta meg. 18 hónap börtönre és 40 millió dollár bírság megfizetésére kötelezték, ugyanakkor a becslések szerint Shavers a csalással 146 000 Bitcoint szerzett, mely a bírósági ítélet meghozatalakor is már a kiszabott bírság többszörösét érte.

Silk Road

A dark web egyik legnépszerűbb illegális piactere egy FBI nyomozást követően zárt be. Az eljárás során közel 300 000 Bitcoint foglaltak le, amit aztán más bűncselekményekben lefoglalt értéktárgyakhoz hasonlóan aukción kívántak értékesíteni. Fel is vették a kapcsolatot a potenciális vásárlókkal, azonban az emaileket CC-zve (minden címzett másolatot kap) küldték el, tehát mindenki láthatta az összes többi résztvevő nevét is.

A lista gyorsan kiszivárgott és ezt követően több kísérlet is történt a potenciális befektetők megkárosítására, melyben a csalók magukat kormányzati szervként kiadva keresték meg az érintetteket. Ezen kísérletek közül egy olyanról tudunk amely sikeres volt. Ennek során 100 Bitcoint csaltak ki egy szervezettől, amivel egy igazán Silk Roadhoz illő lezárást kapott a történet.

Canadian Bitcoins

A kanadai ügyfelek Bitcoinjait kezelő cég esete iskolapéldája lehetne a nemtörődömségnek és annak, hogy milyen problémákat szűlhet ha egy köztes félre bízzuk a pénzünket.

A Canadian Bitcoins szervereinek egy részét a Rogers Data Centre nevű cég üzemeltette és őket kereste fel egy hekker azzal, hogy ő James Grant, a Canadian Bitcoins igazgatója és szüksége van a szerverhez tartozó minden belépő kódra. A Rogers-nél nem vitték túlzásba az azonosító eljárást. Miután meggyőződtek róla, hogy tényleg így hívják a cég igazgatóját, minden további nélkül elküldték a kért információt. A szerverről szerencsére nem lehetett hozzáférni az összes CB által kezelt Bitcoinhoz, ennek köszönhetően csak 150 BTC, akkori árán nagyjából 100 000 dollár veszteség érte a céget.

Bár csalásokról mind a napig érkeznek hírek, a szabályozott piacokon a befektetői pénzek már némi védelmet élveznek. A legbiztosabb azonban, ha soha nem bízunk meg senkiben és pénzünket nem tőzsdén hanem saját tárcánkban tartjuk. Soha nem teszünk fel mindent egy lapra és nem kockáztatunk többet, mint amennyinek az elvesztését még megengedhetjük magunknak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img