A Google kitilt minden kripto bányász böngésző kiegészítést

spot_img

A böngésző kiegészítések (browser extensions) nem igazán tartoznak a közismert webes eszközök közé, mégis emberek tízmilliói használják ezeket a szoftvereket napi munkájuk során. Alkalmasak lehetnek például arra, hogy megszabaduljunk a reklámoktól a böngészés során, vagy éppen egy füst alatt elmentsük az összes jelszót, minden egyes oldalra, amit gyakran használunk.

Az egyik meghatározó kereső a piacon a Google által fejlesztett Chrome, nem csoda, hogy számtalan kiegészítést kínál a szintén a keresőóriáshoz tartozó Web Store. A tavaly robbanásszerűen terjedő kriptopénz láz keretében nem egy, nem két olyan apró szoftver is megjelent a felületen, melyekkel bányászhatunk a böngészőn keresztül, a gépünk szabad kapacitásait kihasználva.

A baj csak az, hogy ezek nagy része tisztességtelen gyakorlattal élve, a felhasználók elől titkoltan, egy teljesen mást célt szolgáló eszközön keresztül végzett bányászást a gépünkön. Az egyik ilyen kiegészítés például Tumblr posztok menedzselését teszi egyszerűbbé, e mellett viszont a fejlesztőknek bányászott egyes kriptopénzeket, a gyanútlan felhasználók tájékoztatása nélkül.

A jelenségnek neve is van már, ez a cryptojacking, mások erőforrásait jogtalanul használva végzett kriptopénz bányászat. Az egyik leghíresebb eset ugyan nem böngésző kiegészítéssel történt, mégis ugyan ez volt a dolog lényege. A Pirate Bay nevezetű torrent oldal bányászott Monero-t a látogatók gépein.

Elsőre azt gondolnánk, hogy egyre inkább kiszorulnak a kriptopénzek a mainstream webes világból, először a Facebook, majd nemrég a Google is kitiltott minden vonatkozó hirdetés a felületéről. Ebben az esetben viszont egész egyszerűen arról van szó, hogy megválnak a jog és szabályzat sértő partnerektől.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img