A Bitcoin legnagyobb vesztesei

spot_img

Bár közel 10 éves, a bitcoin sokak számára a mai napig rejtély és ebbe a csoportba legtöbbször maguk a bitcoinnal rendelkezők is beletartoznak. Összesen 21 millió bitcoint lehet létrehozni és az eddig kibányászott 17 millióból – egy közelmúltban végzett felmérés szerint – akár már 4 millió is elveszhetett. Ez azt jelenti, hogy bár a blokkláncon még léteznek a coinok, de a hozzáféréshez szükséges privát kulcsokkal már nem rendelkeznek a tulajdonosok, így azokhoz már soha többé nem férhetnek hozzá. Vannak akik mesés gazdagságot köszönhetnek a kriptopénzek elterjedésének, de akadnak olyanok is akik hanyagságuk miatt inthettek búcsút szerencséjüknek.

James Howells

James 2009-ben, nem sokkal annak létrejötte után fedezte fel a bitcoint, melyből 7500 darabot bányászott ki régi laptopjával. Később a gép tönkrement és 2013 nyarán egy takarítás során a szemétbe került, de pár hónappal később a bitcoin ára egészen 1000 dollárig emelkedett és James ekkor döbbent rá mit is tett. Amennyire tőle telt átkutatta a közeli szeméttelepet és ehhez még az Indiegogo közösségi pénzgyűjtő oldalon is próbált forrásokat szerezni, de hiába.

A walesi férfi az évek során megbékélt a történtekkel, de elmondása szerint egyre nehezebben viseli a bitcoin árfolyamának növekedését, ami nem is meglepő. Az általa elveszített kriptopénz ma 51 millió dollárt (12.75 milliárd forintot) érne.

Campbell Simpson

Hasonló dolog történt egy másik korai tulajdonossal is, aki 2010-ben 25 dollárért vásárolt magának az akkor még 1.5 centbe kerülő bitcoinból. Az évek során azonban rengeteg kacat halmozódott fel a lakásában, a nem használt kábelektől kezdve a különböző PC alkatrészekig. Ezek közé került a bitcoinokat tároló merevlemez is, mely végül a kukában végezte.

Laszlo Hanyecz

Évről évre május 22-én emlékezik meg a kriptopénz közösség a magyar származású Laszlo Hanyecz nevével egybefort Bitcoin Pizza Napról. Ő volt az, aki 2010 május 22-én 10 000 BTC-t fizetett 2 pizza házhozszállításáért, mely a kriptopénz történelmének első dokumenetált felhasználása volt. Mai árfolyamon számolva a két pizza 70 millió dollárt érne.

“Akkoriban a bitcoinnak még semmi értéke nem volt és két pizzát venni értük menő dolognak tünt. Ki gondolta volna, hogy ez lesz belőle…” – nyilatkozta később Hanyecz.

Mr. Smith

Az ismeretlen férfi 2011-ben bukkant egy illegális termékeket forgalmazó weboldalra, ahol fegyvereket, drogokat és hamis dokumentumokat árúsítottak. Miután kedvet kapott a vásárlásra, 10 000 BTC-t fizetett egy hamis személyi igazolványért, amit további 6000 BTC borravalóval egészített ki.

A tranzakcióhoz a Liberty Finance platformját használták, de az eladó végül nem teljesítette a vállaltakat, így a pénz Mr. Smith számláján maradt, amiről úgy gondolta biztonságos hely annak tárolására. Két évvel később azonban egy másik eset kapcsán indult nyomozás, mely során az FBI lefoglalta a weboldalt, így Smith is búcsút inthetett 110 millió dolláros vagyonának.

A MtGox felhasználók

A korai években még elég körülményes volt a bitcoin adás-vétele. Az első tőzsdék rendkívül zavaros háttérrel rendelkeztek és ebből a közegből emelkedett ki a MtGox, mely korábban egy népszerű fantasy kártyajáték (Magic The Gathering) lapjainak cserélgetésére használt weboldal volt. 2014 elejére már itt bonyolították a világ bitcoin kereskedelmének 70%-át, a tőzsde azonban csődbe ment. Hogy pontosan mi történt az a mai napig tisztázatlan. Egyesek szerint hekkerek, mások szerint a tőzsde tulajdonosai léptek meg azzal a 740 000 bitcoinnal, melyet akkoriban a tőzsde kezelt. A mai áron 5 milliárd dollárnál is nagyobb lopás ügyét jelenleg is tárgyalja a japán bíróság.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img