A HODL hullámai

spot_img

A Bitcoin tranzakciók rendelkeznek egy érdekes funkcióval, melynek a neve UTXO (Unspent Transaction Output). Az UTXO azt az információt tárolja, hogy egy adott Bitcoint mikor költöttek el utoljára. Amikor egy coint másik számlára utalnak, akkor az UTXO értéke nullára vált és elölről kezdi a számolást, ha viszont nem mozgatják, akkor ez a szám folyamatosan növekszik. Mivel a tranzakciós adatok elérhetőek a blokkláncon, a lehetőség adott, hogy elemezzük a kriptopénzek mozgását és feltérképezzük melyek voltak azok az időszakok, amikor az emberek inkább kivártak és mikor kezdtek el tömegesen megválni kriptopénzeiktől.

A Genezis HODL:  2009.01  — 2011.06 ($0 — $33)

Az első Hodl hullám a Bitcoin teremtésével kezdődött. A közösség ekkor még nagyon kicsi volt, alig voltak tranzakciók és nem léteztek a tőzsdék sem, ahol kialakulhatott volna egy egységes árfolyam. Mivel gyakorlatilag képtelenség volt eladni, a korai bányászok nem is tehettek mást, mint holdoltak.

A csupán néhány napig vagy hétig tartott coinok száma 2010 második felétől kezdett el emelkedni. Ekkor jöttek létre az első tőzsdék: 2010-ben a Mt. Gox, 2011-ben pedig a Bitstamp, a Kraken és a Coinbase. A Bitcoin ára 2011 januárjára el is érte az 1 dollárt. A képen is jól látható, hogy a vörös és narancssárga rétegek (1-30 napos coinok) ekkor kiugróan megvastagodtak.

Ez volt az az iőszak is, amikor az alapító Satoshi kiszált a kriptopénz fejlesztéséből:

“Továbbléptem, már más dolgok foglalkoztatnak”Satoshi Nakamoto 2011.04.23.

Az első nagyobb krach végül 2011 júniusában jött el.

A 2011-es HODL: 2011.06  —  2013.12 ($33 — $1k)

A Bitcoin fél év alatt $33-ról $3 alá esett vissza, a következő csúcs pedig $198 volt, melyre két évet kellet várni.

Az első korrekció előtt gyakorlatilag csak a bányászok rendelkezhettek számottevő BTC-vel. Egyszerűen nem volt mód arra, hogy mások nagyobb mennyiségben jussanak kriptopénzhez. A $198-ig tartó rallyt megelőzően viszont már két éve volt a Bitcoin első befektetőinek, hogy felhalmozzanak majd később profitért cserébe eladjanak.

$198-ról aztán $69-ig zuhan vissza az árfolyam, de alig 6 hónap múlva, 2013 decemberében már jött az újabb csúcs: $1000. Ez volt a Bitcoin első olyan szárnyalása, melyet már a média is végigkövetett és akárcsak a tavalyi év végén, a tőzsdék akkor sem tudták kiszolgálni a hirtelen megjelent sok érdeklődőt. Az ábrán jól látható, hogy a csúcsokhoz közel ismét megemelkedett a fiatalabb coinok aránya.

A Nagy HODL: 2013.12  — 2017.12 ($1k — $19k)

A rekordot követő visszaesés során az árfolyam 200 dollár alá is beesett és több mint 3 évre volt szükség, hogy ismét elérje az $1000-t. Az akkoriban legnagyobbnak számító kripto tőzsde, a globális forgalom kétharmadát bonyolító Mt. Gox csődje hosszú időre megingatta a bizalmat a kriptopénzekben.

A 2017-es év azonban kárpótolta a türelmes befektetőket. Mire az árfolyam ismét $1000 fölé emelkedett, a forgalomban lévő mennyiség már több mint fele, legalább 12 hónapja nem mozdult a tárcájából. Kiugró coin mozgást hozott viszont a július és augusztus, mely feltehetőleg az Bitcoin Cash forknak és a SegWit bevezetésének volt köszönhető. Alig egy hónap alatt a teljes forgalomban lévő mennyiség 25%-a cserélt gazdát. Bár a $19 000-os rally okozott még némi fluktuációt, jelenleg úgy tünik ismét hosszabb távú tartásra rendezkednek be a befektetők.

A következő HODL?

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy minden rekordot egy hosszabb konszolidációs időszak, majd az előzőt sokszorosan túlszárnyaló áremelkedés követett. Remélhetőleg erre nem kell ismét éveket várnunk.

Forrás

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img