Bezárt szénerőműben nyitnak kéthektáros bitcoin bányát

spot_img

Ausztráliában társul két blokklánc cég, nagyszabású vállalkozásba kezdenek, egy használaton kívüli szénerőműben nyitnak bitcoin bányát. A projektre szánt tőke 190 millió dollár, több mint 50 milliárd forint. Az IoT Blockchain és a Royalti Blockchain group együttműködésének lényege nem csupán a bánya, emellett az elhagyott ipari területen blokklánc központot terveznek létrehozni, Blockchain Applications Complex néven.

A kéthektáros területen indítani kívánt bányának egy közeli, még működő másik erőmű fogja kedvezményes áron (0.11 ausztrál dollár / kwh) adni az áramot. Az elmúlt években egyre inkább gyakorlattá válik az, hogy komoly tőke befektetésével egy elhagyatott vagy használaton kívüli erőműben, más ipari területen nyílnak bitcoin bányák.

Egy hasonló, New York államban indult, a kanadai határon is átnyúló projekt viszont sok kritikát kapott, a helyiek szerint nem ad értéket a közösségnek egy nagyméretű bitcoin bánya, árt a környezetvédelem ügyének, még jelentős számú munkahelyet sem teremt.

Azt csak remélni tudjuk, hogy emberhez méltó körülmények között dolgozhatnak majd a bányászok, nem úgy, mint egyes kínai tulajdonú bányákban. A főként Mongólia területen üzemelő bitcoin bányákban több mint tíz órás műszakokban dolgoznak az alkalmazottak, matracokon alszanak, az egyetlen pihenési lehetőségük a Candy Crush nyomogatása a telefonjukon.

Egy nagy bánya nem kevés munkát ad a résztvevőknek, a ventilátorokat, egyéb alkatrészeket folyamatosan ellenőrizni és cserélni kell, figyelni kell a hőmérsékletre, a bánya egészét karban kell tartani. Arról nem is beszélve, hogy a zajterhelés jelentős, sokaknak ezt sem könnyű elviselni. Bár az utóbbi időben a hírek szerint sokat javultak a bányászok munkakörülményei.

Ha azon gondolkodunk, hogy bitcoin bányát nyitunk, érdemes elmélyednünk elsősorban a bányászat lényegében, a blokklánc technológiát meg kell ismerünk. Ebben segítséget nyújt a most induló KriptoSuli leckesorozatunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img