Irán és Oroszország kriptopénzzel védekezne az USA szankciói ellen

spot_img

Irán és Oroszország egyrészt az amerikai gazdasági szankciók, másrészt a dollártól való függőségük csökkentése érdekében a kriptopénzekhez fordulhat. Az előzmény az, hogy Trump amerikai elnök nemrégiben kilépett az Iránnal kötött nukleáris egyezményből, ezt követően történelmi mélypontra esett a rial, a helyi valuta árfolyama.

Oroszország pedig nem csupán az elmúlt hónapokban, de már évek óta gazdasági szankciókat kénytelen elviselni, főként az Ukrán katonai jelenlétük miatt. Az amerikai dollár alapú nemzetközi kereskedelem, és a SWIFT rendszer megkerülése érdekében Teherán magasszintű tárgyalásokat folytat Moszkvával az Interfax hírügynökség szerint.

Iránban a kormány gazdasági bizottsága már korábban utasította a központi bankot, hogy dolgozzon ki javaslatokat kriptopénzek alkalmazására. A biztosság vezetője, Mohammad Reza Pourebrahimi véleménye szerint egyre nagyobb jelentősége van a kriptopénzeknek, kiváló lehetőséget adhatnak arra, hogy a perzsa ország megválhasson a dollárfüggőségétől és megkerülhesse a SWIFT rendszert.

Mindemellett saját, “nemzeti” kriptopénz kidolgozása is terítéken van, hasonlóan az oroszok kripto rubeljéhez. A két ország egyezségének első lépéseként az egymás közötti kereskedelem eszközévé teszik a blokklánc technológiát.

Oroszország számára nem ismeretlen a terület, sokak szerint komoly szerepük volt a kétes hírű, mérsékelten sikeres venezuelai kriptopénz, a Petro létrehozásában is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img