Satoshi nem akart szocialistának tűnni

spot_img

Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója soha nem tett semmilyen politikai állásfoglalást a leveleiben, ugyanakkor a közelmúltban publikálták egy eddig nem ismert levelét, amiben legalábbis utalt erre a témára. A Bitcoin filozófiája, és a mostani levél alapján feltételezhetjük, hogy anarcho-kapitalista nézeteket vallott, egy igen elterjedt felfogást a kriptós világban.

Azért is szeretném megosztani veletek ezt a levelet, mert egy bizonyos László kapta annak idején. Az az illető, aki arról híresült el, hogy 10.000 BTC-ért vett magának pizzát még a hőskorszakban. És magyar felmenőkkel bír. 🙂 Ami pedig külön érdekessé teszi az egészet, hogy a híres Pizza Évforduló éppen ma van!

Na de lássuk azt a levelet, amit Satoshi írt Lászlónak. A levél előzménye az volt, hogy László kisérletezni kezdett a GPU bányászattal, és felfedezte, hogy napi 50 BTC helyett óránként tudott kitermelni ugyanennyit. Ezzel kapcsolatban írt egy levelet, mert úgy vélte, hogy ez egy javítandó hiba. De mint a válaszból kiderült, ez nem bug hanem feature.

Nagy attrakció az újaknak, hogy bárki egy számítógéppel generálni tud néhány ingyen coint. Ha elérjük az 5000 usert, talán ez az ösztönzés kikopik, de addig ez él.

A GPU fenn tudná tartani ezt az ösztönzést tovább is, de csak azoknak, akiknek high-end hardverük van. Elkerülhetetlen, hogy végül GPU csomópontok (clusters) termeljék ki az összes coint, de én nem akarom ezt a napot siettetni. Hogyha a bonyolultság nagyon magassá válik, az az érmék értékét is növeli, mivel csökken az utánpótlás. Ugyanúgy 50 érme fog generálódni 10 percenként. De a GPU-k sokkal kevésbbé vannak elterjedve. Szóval nagyjából az újak 20%-át fogjuk csak tudni jutalmazni 100% helyett.

Nem akarok úgy tűnni mint egy szocialista. Engem nem érdekel, hogyha vagyon koncentrálódik; de jelenleg abból nyerünk nagyobb növekedést, hogyha az új emberek 100%-a részesül a pénzből. Továbbá minél tovább tudjuk késleltetni a GPU fegyverkezési versenyt (arms race), annál több embernek lesz OpenCL kompatibilis kártyája…

Érdekes látni, hogy mennyire kiforratlan volt még akkoriban ez az egész világ, sőt, a nagyja még csak a fejekben létezett. Valószínüleg Satoshi álmában sem gondolta, hogy egy évtizeddel később egy olyan gyár fog ASIC minereket gyártani, aminek az éves bevételei leköröznek jó pár országot.

Az mindenesetre egyértelműnek tűnik, hogy Satoshi nem szocialista. Legalábbis nem akar annak tűnni 😀

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img