Az arany pénz. Minden más hitel?

spot_img

Impozáns budai hotelben jártunk ma, érintetlen zöldövezet ölelésében, egy modern konferenciateremben arannyal jól felszerelt urak beszéltek arról, hogy mi is az a pénz. Nehéz volt a pénztörténeti előadással vitatkozni, a BlockStock kripto projekt viszont már felvetett bennünk néhány kérdést.

Az alapötlet önmagában tetszetős, a valós szakmai múlttal rendelkező csapat nem másra vállalkozik, mintsem arra, hogy házasítsa a blokklánc innovációját az arany nyújtotta évezredes pénzügyi biztonsággal. Az alkotók állítása szerint a BlockStock kriptopénz abban különbözik a coinok, tokenek sokaságától, hogy szó szerint kézzelfogható mögöttes értékkel rendelkezik, ez természetesen nem más, mint a fizikai arany.

Az már nehezebben volt érthető, hogy erdei motorozásokról, autós ugratásokról és egyéb merész tettekről készült videóknak, a hangos, dinamikus zenének pontosan mi köze van egy blokklánc projekthez.

A coin nem bányászható, pre-mined modellel dolgoznak, 1 850 000 áll mindösszesen rendelkezésre, ebből 1 500 000 várja gazdáját a piacon. Az értékesítésre került BlockStock coinokból származó bevétel 10%-a egy aranyalapba érkezik, az értékesítés lezárultával, az összes coin eladása után egyenlő arányban kerül szétosztásra az aranyalap a befektetők között.

Nagy érdeklődés övezte a pre-launch eseményt.

Izgalmas eszközzel demonstrálta a csapat azt is, hogy a pénz mögött ösztönösen a nemesfém fedezetet keressük. Önként jelentkezők között került szétosztásra némi pénz, egész pontosan egy régi ezer forintos bankó, egy mai ezer forintos bankó, hat kilónyi régi fillér, egy mutatóba készült magyar euro érme sor és ezüst kétszáz forintosok.

A kérdés az volt, hogy ki hajlandó ezer forintot fizetni a felsoroltak közül valamelyikért. A legrosszabbul az járt, aki nem adott volna ezer forintot a hat kilónyi fillérért, hiszen mint kiderült, több mint kétezer forint értékű alumíniumról van szó. A legfeljebb pénztörténeti érdekességnek jó euro senkit sem érdekelt. A régi ezer forintosért sem adott volna senki ezer forintot, nem véletlenül, alig pár fillért ér a papír, pontosabban csak érne, ha a festék nem tette volna alkalmatlanná a jegyzetelésre.

A legnépszerűbbnek pedig az ezüst kétszáz forintosok bizonyultak. A mai ezres szintén nem kelt el ezer forintért, résen volt a hallgatóság…

Mennyit ér a pénz? Több kiló alumínium szemléltette.

A bemutatkozó oldaluk szerint a BlockStock jelen értéke 15,21 euro, a White Paper-ben bemutatott metodika szerint emelkedik az ára a kereskedők számára még nem elérhető coinnak. Egy másik kriptopénz is tartozik a projekthez, a BlockNote értéke 100%-ban megfelel 0,01 gramm arany piaci értékének, leszámítva a kezelési költséget.

Minden egyes értékesített BlockNote után a cég megvásárol és letétbe helyez 0,01 grammnyi aranyat. Saját fejlesztésű blokklánc áll a rendszer mögött, másodpercenként akár több tízezer tranzakcióra is képes lesz. Az IT-ért felelős kolléga nem adott elő, a rendezvény célja a kapcsolatépítés volt. Egy észt bejegyzésű cég üzemelteti az egész rendszert, a tevékenységükhöz szükséges minden engedéllyel rendelkeznek, a vonatkozó linket átküldték számunkra.

A MARKETING, PONTOSABBAN DISZTRIBÚCIÓS MODELL SAJÁTOS, “UNILEVEL” MEGOLDÁSRÓL VAN SZÓ, EGY AJÁNLÓRENDSZEREN KERESZTÜL ÉRKEZHETNEK ÚJ BELÉPŐK. AZ AJÁNLÓK TEAM MEMBER, DIRECTOR ÉS PRESIDENT STÁTUSZOKKAL RENDELKEZHETNEK, TERMÉSZETESEN LEHETSÉGES ELŐRELÉPNI, ÜGYELNEK AZONBAN ARRA, HOGY EZ CSAK AZ “ÜZLETI ETIKÁNAK MEGFELELŐ” MÓDON TÖRTÉNHESSEN.

Vegyes érzésekkel távoztunk az eseményről, mi végül nem láttuk el aláírásunkkal az emlékbe szánt plakátot, amit sokan szignóztak. Az biztos, hogy jó volt a hangulat, a csapattagok készséggel válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, a hostess lányok gyönyörűek voltak és sokat mosolyogtak.

Ennyi aranyat ilyen kis helyen legutóbb Törökországban láttunk, mindenesetre mi sok sikert kívánunk a BlockStock-nak, reméljük, hogy egy újabb magyar blokklánc projekt válhat nemzetközileg is sikeressé!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img