Bedönti-e a piacot az Ethereum?

spot_img

Minden korábbinál magasabb szintet értek el az Ethereum short szerződések száma, vagyis egyre többen számítanak az Ethereum árának további zuhanására.

Nem is olyan régen hasonló dolog történt a Bitcoinnal is. A sárga vonallal jelölt részen azonban valaki bevásárolt a piacon, és ezzel likvidálta a short pozíciókat…

…a BTC árfolyama pedig 1 óra alatt $1000-ral nőtt.

Hogy az Ethereummal is ez fog-e történni? Nem lennénk meglepődve, ha hasonló véget érne a dolog. És hogy mi okozta a shortok számának ilyen drasztikus mértékű emelkedését? Erre két magyarázat is adódhat.

Az első a nemrég zárult Consensus alatt elterjedt pletyka, miszerint az amerikai értékpapír felügyelet nem regisztrált értékpapírként kategorizálná az Ethereumot, ami azt jelentené, hogy Amerikában be kellene szüntetni a vele való kereskedést. Tekintettel arra, hogy az amerikai tőzsdék (pl.: Coinbase) a forgalom jelentős részéért felelősek, ez szinte biztos a mélybe lökné az Ethereum árfolyamát, a shortolók pedig talán erre a bejelentésére várhatnak.

A másik lehetőség az EOS pénteken induló mainnetje és a most véget érő, immár egy éve tartó ICO, mely során több mint egymillió Ethereumot gyűjtöttek össze. Pár embernek azonban feltűnt, hogy ennek nagy része elkezdett a Bitfinex tőzsdéjére vándorolni, amit a Sanbase adatai is megerősítenek: Az elmúlt 30 nap során 1.38 millió Ethert utaltak át az EOS ICO számlájáról.

Hogy miért, arról több elmélet is született. Egyesek szerint egy hatalmas exit scamnek lehetünk tanúi, tehát a “fejlesztők” egyszerűen csak fogják a pénzt és lelépnek. Mások azt mondják, hogy az Ethereum árának bedöntése után az olcsóbban akarnak mindent visszavásárolni, de vannak olyanok is, akik szerint az Ethereum lehetséges ellenfelének tartott EOS ezzel a módszerrel akarja gyengíteni vetélytársát.

Akárhogy is, az Ethereum árfolyama lehet az, mely most magával rántja az egész piacot. Mivel a BTC/Ethereum arbitrázs kereskedő botok folyamatosan próbálnak hasznot húzni a tőzsdék árfolyamai között adódó eltérésekből, az ETH képes lehet visszahúzni a BTC árfolyamát is, amit természetesen az egész piac követ. Márpedig a Bitfinexen a nap során 30 dollárral is olcsóbban lehetett Ethereumot vásárolni. A mélyponton például $492-ért, miközben az össze többi tőzsdén $520 és $530 között kereskedtek az ETH-tel.

Mivel az EOS Ethereum készletei már kimerülőben vannak, hamarosan kiderül, tényleg nekik köszönhetjük-e a mai áresést.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img