Zuhan az árfolyam, a bányászok mégis egyre többen vannak

spot_img

…vagy csak egyre hatékonyabbak. Az ember azt gondolhatná, hogy az árfolyamok január óta látható, szinte folyamatos csökkenése a bányászati kedvet is negatívan befolyásolta. Egyértelműnek tűnik, hogy alacsony kriptopénz árfolyam alacsony profitot is jelent. Úgy néz ki azonban, hogy például a bitcoin esetében legkevésbé sem ez a helyzet, legalábbis a bányászati kedv szemponjából: A hálózat teljes számítási kapacitása november közepe óta folyamatosan növekszik, mára több, mint hétszer akkora, mint egy évvel ezelőtt.

Érdeklődés le

A december végi BTC csúcs és a január eleji alt robbanás utáni konszolidációval a kriptopénzek iránti érdeklődés is jelentősen visszaesett. A december 22-23-ai csúcs után az árfolyamokkal teljesen összehangban csökkent az érdeklődés az akkori tizedére. Mindezt a Google Trends keresési statisztikáiból láthatjuk. A mostani érték pontosan annyi, mint amennyi egy évvel ezelőtt volt.

Katt a képre a teljes Google Trends statisztikáért!

Érdekes adalék, hogy egyes országokban, például Dél-Afrikában vagy Ausztráliában a globális átlag többszörösén maradt az érdeklődés.

Számítási kapacitás fel

Katt a képre az eredeti grafikonért!

A bitcoin bányászattal foglalkozó nagyhalak tehát nem, hogy nem aggódnak az egyre csökkenő árfolyam miatt, hanem a verseny miatt még bővitik is kapacitásukat. A Morgan Stanley szerint áprilisban 8600$ körül volt a nagy bányászfarmok két év alatti megtérülési szintje, ezért akkor arra számítottak, hogy sokan be fogják zárni a boltot.

Arra is számítanak azonban, hogy idén még jelentősen növekszik a hashrate, főleg annak köszönhetően, hogy egyes gyártók újabb és újabb specializált hardvert dobnak piacra. Ezen szereplők számára egy elemzés szerint már az 5000$ körül stagnáló BTC árfolyam is elegendő arra, hogy két év alatt megtérüljön a befektetésük.

2017-ben egyébként a legjelentősebb ilyen gyártó, a Bitmain, 25%-kal nagyobb profitot ért el, mint az Nvidia.

A Bitmain lenyomta az Nvidia-t

A bányászok tehát teljes nyugodtságban üzemeltetik a gépeiket, hiszen előbb-utóbb érkezik a ciklikus piac újabb felfutása, amely az árfolyamok újabb sokszorozódását hozhatja. Hogy ez holnap kezdődik vagy egy év múlva, lehetetlen megmondani. Érdemes azonban mind a hálózati hashrate, mind a bitcoin iránti érdeklődés változásait nyomon követni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img