A Bitmain lenyomta az Nvidia-t

spot_img

Úgy tűnik a bányászásra kifejlesztett chipek gyártása sokkal jövedelmezőbb, mint a videókártyáké. A Bitmain (a világ legnagyobb ASIC gyártója) ugyanis több bevételt ért el, mint a videókártya-óriás Nvidia. Mindez azért is érdekes, mert az Nvidia-nak 24 évbe telt, mire eljutott oda, ahol most tart. Ez a 2017-es évben számszerűsítve 3 milliárd dolláros profitot jelentett, míg a 2013-ban alapított Bitmain közel 1 milliárddal többet profitált az ASIC kártyák iránt egyre növekvő igényből.

Az ASIC egy angol betűszó, mely szó szerinti fordításban Alkalmazás Specifikus Integrált Áramkör-t jelent. Ezek az eszközök állnak a cég népszerű terméksorozata, az AntMiner bányászhardverek mögött. Bár a hagyományos videókártyák is nagyon népszerűek a hobbi bányászok körében, az új szériás S9-es bányászgép akár 50-szeresen is túlteljesítheti azokat.

A Bitmain sikere evidensnek tűnik, de a cég négy éves történelme során a kriptopénzek és főként a Bitcoin helyzete koránt sem volt mindig egyértelmű. Az árfolyamok tavalyi robbanásszerű növekedése nagymértékben hozzájárult a Bitmain sikereihez. A Bitcoin 20.000 dolláros csúcsán közel 5000 dollárt kértek egy új S9-es Antminerért. A bányászeszközök gyártása mellett a Bitmain más bevételi forrással is rendelkezik. Ők koordinálják a világ egyik legnagyobb bányászközösségét az AntPool-t is.

Amennyiben igazak a pletykák és az ASIC kártyák következő generációja már Ethereum bányászására is alkalmas lesz, az könnyen a hagyományos videókártyákkal történő bányászás végét jelentheti. Az Antminer F3 tervezett 2500-3000 dolláros költsége ugyanis sokkal alacsonyabb, mint egy hasonló számítási kapacitással rendelkező 8db AMD RX570-el felszerelt rig, ami az Amazon árai alapján 4-5000 dollárba kerül. Ha az Antminer F3 már a mai napon megvásárolható lenne, fele annyi idő alatt visszahozná a bekerülés költségeit, mint a ma elérhető legjobb ár/érték arányú hardver. Persze ezek is csak addig működnének, amíg az Ethereum PoS modellre nem vált, amire egyre nagyobb az esély.

A kriptopénzek bányászására épülő iparág néhány évvel ezelőtt még nem létezett. Talán példája is bizonyítja: a blokklánc-technológia elterjedése rövid idő alatt a semmiből hozhat létre új ágazatokat és szorongathat meg évtizedes múltra visszatekintő világcégeket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img