Hollandia: a stabilitás kockázatosabb

spot_img

Megjelent a holland gazdasági minisztérium gazdaságpolitikai döntésekkel foglalkozó bizottságának éves jelentése, amiben a pénzügyi piacok kockázatát elemezték. A kriptovaluták is helyet kaptak benne. A bizottság véleménye szerint azok volatilitása önmagában nem hordoz kockázatot, valódi kockázatra akkor számíthatunk, ha a kriptovaluták árfolyama stabilizálódni kezd.

Az első pillantásra meglepő megállapítást a bizottság azzal magyarázza, hogy ha konszolidálódik az árfolyam, az intézményesített pénzügyi vállalatok hajlandóak lesznek kölcsönt nyújtani kriptopénzekbe való befektetésre. Ha ezek után az árak egyszercsak zuhanni kezdenek, az súlyos csapást mérhet a pénzügyi szektorra. A jelentés a 2008-as gazdasági válsággal példálózott, amikor a másodlagos jelzáloghitelek adásvételeinek csúcsán “kiderült”, hogy azoknak nincs valódi fedezetük.

A bizottság figyelmeztetett, hogy egy ehhez hasonló eseménysorozat egy új gazdasági válságot is megalapozhat. Ha a pénzügyi szektor nem is veti bele magát teljesen, elképzelhető, hogy az ügyfeleik ellenőrizetlenül, kölcsönökből finanszírozzák majd a befektetéseiket.

Fontos megemlíteni, hogy a jelentés végén leszögezik: a jelenlegi stádiumban nincs ok pánikra, a holland hivatásos befektetők mindössze 2%-a folyamodott már kölcsönhöz kriptobefektetése miatt.

Érdekes módon az Orosz Központi Bank a mai napon kiadott jelentésében is részben hasonló megállapításra jutott. Szerintük a kriptovaluták volumene eltörpül a világ pénzügyi piacán, ezért nem is lehet szignifikáns befolyása rá. Abban az esetben azonban, ha a piac további bővülése folytatódik, a jövőben a banki és más intézményes szereplők belépése már veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img