USA: Készpénzt szállítanál? Csak nehogy elkobozzák a vámosok!

spot_img

A Washington Post beszámolója szerint az amerikaiak vám-és határőrségi szervezete, az U.S. Customs and Border Protection, tavaly ősszel, egy ún. “civil asset forfeiture” legfoglalás keretében egyszerűen elvette egy, egyébként teljesen törvényesen utazó és készpénzt szállító, amerikai állampolgár 58.000 dollárját. A lefoglalás óta eltelt hónapokban a pénzből hivatalosan 57.330$ lett, a visszaszolgáltatás pedig nem fog megtörténni, ha a hatóságon múlik.

A mostani elkobzás

albán határőrség pénz lefoglalás bitcoin
Bal oldalon a kárt szenvedett úriember, Rustem Kazazi

A 64 éves, eredetileg albán nemzetiségű főszereplőnk minden megtakarítását vitte magával a Cleveland-Tirana útra, hogy otthon befektessen és ingatlant vásároljon belőle, arra azonban nem számíthatott, hogy a megfelelő papírozás, szállítás, és bejelentési szándék ellenére a határőrök egyszerűen lefoglalják a pénzét.

Mivel hősünk csak 8 éve amerikai állampolgár, nem beszéli anyanyelvi szinten az angolt, a határőrök kérdéseire nem tudott megfelelő tempóban válaszolni, amit ők zavartságként azonosítottak, majd pedig a szokásos csempészet és/vagy pénzmosás gyanúja alapján elrakták a pénzét. A készpénzes szállítások bejelentési kötelezettsége egyébként 10.000 $, de azt az ország elhagyása előtt kell megtenni, ami jelen esetben az átszállásnál lett volna.

Az ilyen és ehhez hasonló esetekből évi 2 milliárd dollárt szed be az állam, amely a cikk adatai szerint épp csak kicsit több, mint amennyi pénz eltűnik egy évben, a teljes országban, lakossági betörések során. Nyilván ezek nagyobb része jogos és törvényes lefoglalás lehet, ennek ellenére az összegek egyezősége mégis kellemesen irónikus.

 

De miért nem utalt?

…Hangzik a teljesen jogos kérdés. Azért nem, mert félt attól, hogy az Albániába utalt pénznek lába kél. Előfordul ugyanis az országban, hogy egy-egy nagyobb, nemzetközi utalás beérkezése után a tulajdonosokat egyszerűen megtámadják az utcán és elveszik a pénzüket. Problémát jelenenek a kedvezőtlen váltási árfolyamok és az egyéb díjak is.

Remek érzés lehet, hogy valójában pont az történt vele, amitől félt, csak az USA hivatalos szervei által. A pénz visszaszerzése úgy lehetséges, ha emberünk bizonyítja, hogy ő nem drogcsempész vagy pénzmosó. Külön csavar a történetben, hogy nem történt semmilyen vádemelés az ügyben.

Várakozásaink szerint a következő években az ilyen pénzmozgatások lesznek kriptopénzek egyik legjelentősebb felhasználási területe. Az elindított BTC tranzakciót senki nem fogja megállítani vagy lefoglalni a reptéren. Ebből a szempontból pedig a kriptopénzek aktuális árfolyama teljesen lényegtelen.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img