STEEM bemutató

spot_img

Mi az a STEEM?

A Steem egy tartalomgyártásra és annak jutalmazására kifejlesztett blokklánc. A blokklánc lehetőséget teremt online tartalomgyártóknak, pl. bloggereknek vagy zenészeknek, hogy pénzzé tegyék munkájukat.
A Steem a tartalomgyártó közösség régi problémáira kereste a választ. Az online tartalomgyártás jellemzően csak hosszútávon kifizetődő vállalkozás, ha pedig egy szűkebb, pl. országos piacon belül mozog az alkotó, akkor mégnehezebb helyzetben van. Ha eddig az olvasóikat, nézőiket vagy hallgatóikat fizetésre szerették volna bírni, a fogyasztóiknak el kellett érniük a kritikus tömeget. A reklámelhelyezés nem jelentett teljeskörú megoldást, főleg a reklámblokkolók elterjedése óta. A nagy közösségi hálókon pedig bár többeket érnek el, de a bevételből is lecsípik a magukét a nagyobb oldalak. A borravalós jutalmazási szisztéma csak részben vált be a hiányzó mikrotranzakciós rendszerek kifinomultságának hiánya miatt.

Mindezekre a problémákra megoldást kínált a Steem azzal, hogy a jutalmazást tokenizálta, valamint létrehozott egy olyan platformot, amire applikációk készülhetnek a fenti problémák kiküszöbölésére.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

A Steem blokklánc legismertebb és ezidáig legsikeresebb felhasználási formája Steemit.com –on öltött testet. A Steemit alapvetően egy felület bloggereknek, íróknak és újságíróknak, hogy írásos tartalmakat osszanak meg a közönséggel. A reddithez hasonlóan működtet egy értékelő rendszert, amivel az olvasók felszavazhatják a nekik tetsző cikkeket. A felszavazáshoz nem kell vásárolni semmilyen tokent, tehát szabadon böngészhetünk és szavazhatunk a nekünk tetsző tartalomra.

Az értékelő rendszer ún. Proof-of-Brain alapon működik, ami egy algoritmus a tokenek hatékony teremtésére és elosztására a tartalomgyártók, a kurátorok és a közösség között.

A steemit.com nem csak a készítést, hanem a promotálást és a minőségellenőrzést is jutalmazza. Tehát ha az általad promotált cikk később nagyobb népszerűségre tesz szert, azzal te is részesedsz a jutalomból. Kurátorként pedig a minőség előtérbe helyezéséért is felelsz. Ha egy cikkhez van hozzáfűznivalód, az olvasók a kommentedet is jutalmazni tudják. A Steemit.com egyelőre elég olajozottan működik, szerintem kifejezettem jó példaként szolgál a blokklánc valós felhasználására. Egyelőre a kriptósok és a libertáriusok túlnyomó többséget alkotnak a felületen és ennek fényében alakul a tartalom is. Ha a Steemit ki tud szabadulni ezekből a szubkultúrákból akkor biztosan óriási sikereket ér majd el.

Mi van a tokennel?

Ha STEEM tokenhez akarsz jutni legnagyobb tőzsdéken vehetsz, de készíthetsz tartalmat pl. a Steemit-re. Bár a belső működés szabályozására a Steemit több tokent is használ, alapvetően STEEM tokent tudsz kivenni a rendszerből, amit átválthatsz neked tetsző valutára valamelyik tőzsdén.

A Steemiten kívül a Steem blokláncot használja a Busy nevű közösségi médium és fejlesztés alatt áll a Steepshot nevű fényképmegosztó is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img