PewDiePie: blokklánc alapú videós oldalon streamel tovább a világ első számú videósa

spot_img

A 93 millió feliratkozóval rendelkező PewDiePie nevével talán már azok is találkozhattak, akik egyébként nem követik a videós YouTube csatornáját. A svéd születésű Felix Arvid Ulf Kjellberg sokszor szerepelt már a nagyobb híroldalak címlapjain is részben népszerűsége, részben a hozzá köthető botrányok miatt. Ez utóbbiaknak köszönhetően már több, korábban vele is hírdető világmárka szakította meg vele a kapcsolatot és egy időre a YouTube is felfüggesztette a csatornájának elérhetőségét.

PewDiePie természetesen kihasználja a ráirányuló figyelmet, így becslések szerint csatornájával éves szinten 10-20 millió dollár közötti összeget kereshet. Ez a pénzmennyiség azonban csak egy része az általa termelt reklámbevételeknek, melynek javát a Youtube teszi zsebre és csak egy részét osztja vissza a tartalom gyártó részére. Valószínűleg ez is közrejátszhatott abban a döntésben, hogy PDP vasárnaptól egy rivális platformon, a videósokat és nézőiket is kriptopénzzel jutalmazó és Steem blokkláncán futó DLive-on kezdi el közvetíteni az élő műsorait.

A DLive jelenleg 3 millió felhasználóval rendelkezik, akik közül ~35 000-en foglalkoznak aktívan a tartalomgyártással. Az egész talán a Twitch-re hasonlít leginkább, a videósok nagy része számítógépes játékokról készít videókat, de akadnak olyanok is akik főzés, vagy éppen nyaralás közben jelentkeznek be.

Az oldal működésének alapelve, hogy a videósok bevételeik 90.1%-át tarthatják meg, míg a maradékot az őket néző és aktívan kommentelő felhasználók között osztja szét a rendszer, ezzel ösztönözve minden szereplőt az aktív jelenlétre.

A DLive kapcsán pedig megemlítjük még annak testvéroldalát, az egy az egyben Youtube-ot koppintó D.tube-ot is, ahol videók feltöltésével szintén szert lehet tenni némi extra jövedelemre. Ehhez egy Steem-en létrehozott felhasználói fiókra van szükség, amiről néhány hónappal ezelőtt Miki tollából olvashattunk egy remek ismertetőt.

Steem felhasználói teszt – már termékbemutatók készítésével is kereshetünk kriptopénzt

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img