Steem felhasználói teszt – már termékbemutatók készítésével is kereshetünk kriptopénzt

spot_img

Még júniusban olvashattatok nálunk a Steem-ről, egy tartalomgyártásra kifejlesztett blokklánc projectről. Oldalunk egyik törzsolvasója Miki már közel két hónapja gyűri a platformot, tegnap pedig az eredeti cikk alatt egy terjedelmes hozzászólásban osztotta meg velünk a tapasztalatait. Ebben mesélt többek között az újdonságnak számító Steemhunt-ról, a Steem termékbemutatókra specializált oldaláról is:

“Lassan két hónapja használom, gondoltam megosztom néhány tapasztalatomat.

A STEEM blokkláncára egy teljes közösségi média ökoszisztémát felhúztak, van fészbúk, youtube, instagram, pinterest, 9gag, reddit “klón” a láncon, valamint androidos applikáció hozzá. Mindegyik a steemit regisztrációval használható. Minden felületre feltöltött tartalom megjelenik a steem főláncán, azaz elérhető a steemit.com oldalon. Bizonyos mértékben van saját tábora az egyes aloldalaknak, tehát van olyan, aki mondjuk nagyon aktív a dlive videós oldalon, de csak havi egyszer megy fel a steemitre. Így, ha a tartalmaidat több felületre rakod fel, többszörözheted a nézettségedet jó esetben. Egyetlen hátránya, hogy több app levonja a jutalékát az author rewardból. Persze van bőven, amelyik nem.

A blokklánc technológia miatt a tartalom cenzúrázhatatlan, és mivel “tranzakciószám” alapján a második helyen van a coin, egy 51%-os támadásnak is csak elméleti esélye van, gyakorlati nincs.

Mivel nagyon beindult a törlés/letiltás gomb önkényes és jogsértő nyomogatása a főbb szocmédia oldalakon, nagyjából csak idő kérdése, mikor szakad át a gát, és özönli el a nép a steemit galaxist. :slight_smile:

A legnagyobb és legújabb újdonság, hogy 2019 januárjában indul az SMT  (Steem Media Token) tesztüzem, ami márciusban fog élesedni. Utána a steem blokkláncon új projekteket lehet indítani, nagyjából, mint az ethereumon. Mivel életünk minden egyes percében adatokat generálunk, amelyek közül sok tokenizálható, mondanom sem kell, hogy milyen perspektívákat nyithat ez meg.

Jelenleg egy smt fut már “saját” oldalon, ez a Steemhunt, egyfajta termékbemutatós oldal. Röviden arról van szó, hogy keresel egy f.sza cuccot (most főleg az IT, a viselhető, és a különleges mérnöki dizájn témában feltűnő termékeket kedvelik), bemutatod a közösségnek, azok meg szavaznak rá. Nem kell megvenni, semmi ilyesmi nem kötelező. Ezzel jelenleg steem tokent tudsz keresni (plusz simán a kommentelésért, szavazásért is jóváírnak valamennyit!), de már működik a számláló a hunt tokenre, amely az smt élesedése után lesz használható. A terv az, hogy összehoznak egy influencer, review, reklámozó közösséget a gyártókból és a felhasználókból, lerövidítve a “hagyományos” hirdetési csatornák hosszát, azaz hogy hány kéz veszi le a sápot a marketing költségből. Szerintem jó úton haladnak, és mint tudjuk a reklámiparnak fel kell kötni a közmondásos gatyáját 2018-ban, mert a régi módszerek már nem feltétlenül működnek.

A másik bétatesztes smt az Actifit, egyfajta fitnesz-tracker. Mint mikor letöltesz a telefonodra egy lépésszámláló appot, de ez fizet neked az adatért, amit továbbítasz a “szerver” felé. Jelenleg saját oldala nincs, de szintén steem-et kapsz, valamint már számolja a rendszer az afit tokent. A hosszú távú tervek között szerepel egyfajta szponzorációs és sportreklám platform összehozása, amely szintén dollártíz-százmilliárdos üzlet világszerte.

Emellett gyakorlatilag szinte végtelen a száma a tokenizálható dolgoknak.

Passzív jövedelem.
Ez szintén fontos dolog, mert sokan ilyesmit szeretnének elérni a kriptókkal. Alapesetben a STEEM, mint coin tartása a felületen belül használható tokent, a Steem Powert generálja. Ez egyfajta mérőszám, amely megmutatja, mennyi befolyásunk van a jutalmazási keret, a napi reward pool elosztására. Minél nagyobb, annál jobb.
1 STEEM=1 SP=0.0001 vote value. Tehát mikor van 10000 SP-d, akkor egy 100%-os vote pontosan 1 STEEM coint jelent, és bár nem szeretik túlságosan, ezt saját magadra is adhatod. A számok bizonyos mértékben fluktuálnak, de nagyjából így lehet kalkulálni. Jelenleg 1 usd körül mozog az árfolyam, de mint tudjuk, ez igen-igen képlékeny :wink:

Amikor szavazatot kapsz, az érték felét SP-ben, a másik felét steemben kapod.
A steemet viszont “befektetheted” szavazórobotokba. Ez pontosan azt jelenti, amit gondolsz, vannak automatizált accok, amiktől szavazatot lehet vásárolni, garantált nyereséggel, amely 10%-tól az egészen extrém 300%-ig működik jelenleg.

Tehát szépen befizetsz az egyenlegedből 1 steemet a kiválasztott botnál, és kapsz egy 1,1-3 steem értékű szavazatot vissza.
Sok bot pedig úgy működik, hogy másoktól kölcsönzi a steem powert, majd a keresett pénzt a befektetés arányában visszaküldi.

Tehát mondjuk te kölcsönzöl egy botnak 10000 sp-t (amelyet sok-sok vote segítségével is megszerezhetsz, nem kell ennyi pénzt befektetned), és az naponta küld neked mondjuk 2-5 steem közötti összeget. Ez nem nagy megtérülés, de egyrészt az eredeti befektetésed megmarad, másrészt ezek addig fognak működni, amíg a steem blokklánc és úgy nagyjából a kriptovilág működik, harmadrészt ezt megkapod akkor is, ha fel se nézel a felületre, csak havonta egyszer.

Ha szavazatot veszel a pénzedből, akkor tartalmat kell gyártanod, hogy lehessen mire szavazni. Ha befekteted, akkor meg csak várni kell a coinokat.

A másik passzív jövedelem lehetőség az airdrop. Ugyanis az első smt, a Steemhunt már megcsinálta az airdropját, mindenki az sp értékének megfelelő hunt tokent kapott a walletbe.

Emellett egy másik projekt is összebútorozott a steem-mel, mégpedig a Byteball bytes, erről túl sok részletet nem tudok, nem is ismerem annyira, de mindenesetre elég nagy szó, hogy egy teljesen különálló kriptó fogja magát, és bebújik a steem védőszárnyai alá.
Airdropot ők is csináltak, a reputációs érték alapján adtak 20-160 usd közötti értékben byte coint.
Valószínűsíthető, hogy nem ők voltak az utolsók, akik barátkozni kezdtek egy jelenleg másfélmilliós (még ha a valós aktív létszám ennél kisebb is) felhasználószámmal rendelkező platform-projekttel.

Emellett az eredeti bemutatócikk megállapítása már nem helytálló, a kriptósok és a libertariánusok egyáltalán nincsenek többségben, inkább egy blog pont hu rendszerre kezd hasonlítani, a főzőműsoroktól kezdve az útifilmekig mindenféle tartalom van rajta. Igen, az insta klónon lengén öltözött, vagy szép lányok is, akik jól keresnek ezzel.”

Mikinek ezúton is köszönjük, hogy vette az időt és fáradtságot hogy mindezt megossza velünk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img