A világ legértékesebb bankjegyével éppenhogy vehetünk egy bitcoin-t

spot_img

A világ legnagyobb értékű bankjegye bruneiben használatos, az elszigetelt ázsiai ország uralkodója nem mellesleg az egyik leggazdagabb élő ember. 10 000 brunei dollár a címlet, a jelen árfolyamon 7 584 amerikai dollárt ér.

A bitcoin jelen árfolyama szintén 7 500 dollár körül mozog, a cikk születésekor egészen pontosan 7 635 USD a pillanatnyi érték. A 2006-ban megjelent bankó a szultánt ábrázolja, arról nem szólnak a híradások, hogy Hassanal Bolkiah rendelkezik-e bitcoinnal.

Az biztos, hogy több mint húszmilliárd dolláros vagyonával nem igen szorul új befektetési lehetőségek felkutatására. A félmilliós ország gazdag olajban és egyéb ásványkincsekben, arról nem is beszélve, hogy az egyik utolsó – szinte – érintetlen földi paradicsomról van szó.

A különösen nagy értékű bankjegyek napjai meg vannak számlálva, nemzetközi törekvés az, hogy ezektől minden ország megszabaduljon. Egész egyszerűen azért, mert egy nagy értékű bankóból viszonylag kis mennyiség, például egy táskányi is óriási összeget jelenthet, így ideális eszköz a bűnözők és a terroristák számára.

 

Legutóbb Lettország száműzte az 500 latos (nagyjából 210 000 forint értékű) bankót, Svájc ezidáig nem adta be a derekát, hogy megváljon a 100 frankos (nagyjából 26 000 forint értékű) címlettől.

 

Svájc nem mellesleg foglalkozik egy nemzeti kriptopénz, az e-franc beveztésének lehetőségével.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img