A blokklánc térhódítása a munkaerőpiacon

spot_img

 

Egy nagyon érdekes összefoglaló cikket közölt a blockgeeks a blokklánccal és a valutákkal kapcsolatos álláslehetőségekről. Ebből szemezgetünk az alábbiakban.

 

A grafikonon a “blockchain jobs” keresőkifejezés iránti érdeklődés globális, 5 éves bontásban látható. Jól megfigyelhető, hogy az érdeklődés egybecseng az árfolyam történelmi csúcsával, azóta viszont csökkent. Magyarországi adat jelenleg sajnos nem áll rendelkezésre a Google Trendsben.

 

2017 a blokklánc éve volt

2017 év végére elég forró témának számított a Bitcoin, itthon és külföldön is minden lehetséges fősodrású médiafelületen többször is megjelent. Nyilvánvalóan a népszerűségét inkább az árfolyam robbanásának köszönhette, mint a technológia iránti megugrott érdeklődésnek.

De míg a közvélemény a buborék kontra jó befektetés vitával volt elfoglalva, a techcégek és garázsprojektek belevetették magukat a fejlesztésbe. Az Indeed.com álláskereső weboldal szerint 2016 decembere és 2017 decembere között a blokkláncos álláshirdetések 207 százalékkal nőttek. Ez pedig 2015 novembere óta 631 százalékos emelkedést jelent.

2017-ben a kriptovaluta is hívószóvá vált, az informatika és pénzügyek területén a 18 legnépszerűbb álláshirdetés között 15 olyan hirdetést rögzítettek, amelyek leírásában szerepelt a kriptovaluta szó.

Az egyik legnagyobb szabadúszókat és munkalehetőségeket egyesítő platformon, az Upworkon is egy érdekes trendnek lehettünk tanúi. Az Upwork 2017 harmadik negyedéves eredményei alapján a blokkláncfejlesztés és bitcoinfejlesztés a top három leggyorsabban növekvő skill között végzett a szabadúszópiacon. Ugyanitt az első helyen a robotfejlesztő állt.

 

Az Upwork grafikonja a szabadúszók piacáról

Az alábbi grafikonon a Coindesk hasonlította össze az amerikai álláskínálatokat az álláskeresők kereséseivel. Látható, hogy év végére a minden kategóriát lefedő 1 millió állásból 25 körül mozgott a blockchain, bitcoin vagy cryptocurrency kifejezéseket magában foglaló ajánlat. Eközben 1 millióból több mint százan kerestek állást ezzel a három kulcsszóval.

 

Az Egyesült Államokban bitcoin, blokklánc vagy kriptovaluta kulcsszóval állást keresők száma 1 millió álláskeresőnél

 

2018-ban a bitcoin kulcsszóval ellátott álláskeresések és ajánlatok száma jelentősen csökkent. Ugyanakkor az év elején a blokklánc, tehát a konkrét technológiát megemlítő hirdetések száma felfelé ívelt. Ez a lelkesedés februárban tetőzött, amikor 1 millió állákeresőből 45-en kerestek a blokklánc kulcsszóra. Ez a szám nagyjából tartja magát azóta is.

Érdemes megemlíteni, hogy már működnek a blokkláncfejlesztőkre szakosodott álláskereső weboldalak. Ilyen pl. a cryptojobslist, ahol meglepően sok hirdetésre bukkanhatunk. Természetesen a fejlesztők iránt itt is kimagasló a kereslet, de ha résen vagy és otthonosan mozogsz a kriptovilágban, akár social media felelősként vagy marketingesként is elhelyezkedhetsz. Sajnos a legizgalmasabbnak ígérkező “Mém specialista” kategóriában egyelőre nincs hirdetés, de talán beéred a maradék állások egyikével is.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img