Szakértők kritizáljak a Google és a Facebook intézkedéseit

spot_img

Az Independent több szakmabelit is megszólaltatott a Google és Facebook felületein életbe lépő kriptovaluták reklámozását tiltó szabály kapcsán.

A Google egy márciusi blogbejegyzésében jelentette be, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatos reklámok teljes betiltása mellett döntöttek, beleértve az ICO-k, a tőzsdék, a tárcák és a kereskedési tanácsadók reklámját is. A Google intézkedése június elsején lépett életbe. A Facebook is hasonlóan cselekedett. Ugyanakkor mindkét óriásvállalat utalt rá, hogy érdekli őket a blokklánc technológia.

A Facebookról már tudjuk, hogy felállítottak egy kis csapatot, hogy kidolgozzák a blokklánc felhasználásának lehetőségeit. Ezt a csoportot egy prominens személy, David Marcus vezeti, aki négy évig volt a Messenger feje.

A találgatások megindultak. Sokan úgy gondolják, hogy a Google és a Facebook is saját kritpovaluta bevezetését tervezi és a reklámok betiltásával egyszerűen megszabadulnak az összes potenciális jövőbeli konkurenstől.

„Megértem, hogy a Facebook és a Google óriási nyomás alatt van, ami a tartalom szabályozását illeti, de szerencsejátékok és más kifogásolható tevékenységek is hirdethetőek náluk. Ganyítom, hogy ezeknek a reklámoknak a tiltása beleillik a terveikbe: ha letiltják a többi kriptovalutát, ők diktálnak majd a piacnak” – nyilatkozta a Phillip Nunn, a Blackmore Group befektetési csoport ügyvezetője.

Ed Cooper, a Revolut egyik vezetője így nyilatkozott az Independentnek: „A teljes tiltás miatt olyan legitim kriptovaluták, amik értékes szolgáltatást nyújtanak is fennakadnak a hálón. Egy célzottabb hozzállás sokkal célszerűbb lenne: eltúlzottnak érezném, ha a álláshirdetések vagy antivirus szoftverek hirdetései is tiltva lennének, csak azért mert ezekkel sok csaló visszaél.”

Gareth Mala, fintech szakértő ügyvéd szerint a Google tiltása konrétan szembemegy a keresőmotor lényegével:

„A tény, hogy a Google kvázi szabályozóként lép fel, rendkívül aggasztó. Látszólag a fogyasztók védelmében cselekszik, de megvan a lehetősége, hogy túllépje hatáskörét és gatekeeperként funkcionáljon, elzárva az utat az információk elől”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img