Tőzsdére mehet a legnagyobb kripto bányász eszközöket gyártó vállalat

spot_img

A Bitmain Technologies Ltd. a világ legnagyobb kriptopénz bányász eszközöket forgalmazó vállalata. A cég vezetője Jihan Wu, 32 éves korára önerőből lett milliárdos vállalkozó. Bár a Bitmain-t csak 5 éve alapították de a tavalyi évben bevételeik már elérték a 3 milliárd dollárt, ami megegyezik a videókártya gyártó óriás Nvidia által elért eredménnyel.

Wu és üzlettársa Micree Zahn 60%-os tulajdonrésszel rendelkeznek az Bitmainben, a maradékot kockázati befektetők birtokolják. A becslések szerint a két alapító vagyona az 5 milliárd dollárt is meghaladhatja, a pontos számokat azonban nem lehet tudni, mert a vállalattal kapcsolatos pénzügyi információkhoz jelenleg még csak kevesen férhetnek hozzá.

Ez azonban hamarosan megváltozhat, egy ideje ugyanis már napirenden van, hogy a céget bevezetnék a Hong Kong-i tőzsdére. Ez egyrészt lehetőséget biztosítana a korai befektetők számára, hogy végre profitra váltsák a cégben meglévő részesedésüket, másrészt a tőzsdei jelenlét alapfeltételéűl szolgáló transzparens működés a Bitmain számára is megkönnyítené, hogy más területekre is betörjön a feladat specifikus termékek gyártásával. Míg a kriptopénz bányászat jövőjét sokan megkérdőjelezik, az olyan felkapott és fejlődésben lévő technológiák, mint például a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia fejlesztés szintén rendkívül nagy számítási kapacitást igényelnek és nem utolsó sorban világszerte legális tevékenységnek számítanak, szemben a bányászat kétes megítélésével.

A Bitmain legnagyobb vetélytársa, a Canaan Inc. (Avalon) már benyújtotta felvételi kérelmét a Hong Kong-i tőzsdéhez. Amennyiben ezt elfogadják, a cég 1 milliárd dollár értékben fog részvényeket kibocsájtani és bár a Canaan üzemeiből kerül ki a világszerte bányászásra használt ASIC eszközök nagyjából 15%-a, még így is eltörpülnek a Bitmain 75%-os piaci részesedése mellett. De nem csak ezen a területen töltenek be vezető szerepet.

A Bitmain üzemelteti a két legnagyobb bitcoin bányász társaságot, a BTC.com-ot és az AntPool-t is, emellett pedig jelentős befektetői a hatodik legnagyobb ViaBTC-nek. Velük együtt már elmondható, hogy a rendelkezésükre álló erőforrások alapján képesek lennének végrehajtani egy 51%-os támadást a Bitcoin hálózat ellen. Irónikus, hogy miközben a decentralizációt dicsőítjük, a blokklánc és kripto mozgalom jelképének számító bitcoint egyetlen cég tartja a markában.

A Bitmain tőzsdére lépése ettől függetlenül fontos mérföldköve lenne a kripto történelemnek és ha a jövőben más ágazatok számára is tömegesen kezdenének ASIC eszközök gyártásába, a cég papírjai valószínűleg hagyományos befektetésként is megállnák a helyüket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img