Bemutató: Bitcoin Gold (BTG)

spot_img

A Bitcoin Gold a Bitcoin blokkláncának hard forkjával, azaz szétválásával jött létre 2017 októberében. Fejlesztők egy kis csoportja úgy látta, hogy a drága dedikált bányászhardvereket (ASIC-ot) használó nagy bányásztársaságok miatt a bitcoin bányászat a központosítás felé mozdult el. Emiatt a belépési küszöb is magasabbra nőtt és egyre kevesebbek tudják maguknak megengedni a bányászatot.

A Bitcoin Gold fejlesztőinek célja az volt, hogy gyakorlatilag “újradecentralizálják” és demokratizálják a bányászatot. Az Equihash nevű Proof-of-Work algoritmust felhasználva ASIC-rezisztenssé tették a bányászatot a Bitcoin Gold blokkláncon. Ez azt jelenti, hogy egy ASIC géppel nem lehetséges a BTG-t bányászni, az csak a hagyományos grafikus kártyákkal megoldható. Emiatt akár egyetlen videókártyával is nekiállhatunk bányászni.

Megjelenése óta az ára és a piaci kapitalizációja kb. 90%-ot esett. A népszerűségén az sem segített, hogy elég ellentmondásosan indult a coin karrierje. Tudniillik, a fejlesztők a fork után 100.000 coint bányásztak ki – úgy, hogy az első 8000 blokkot villámgyors jutalmazásra állították be. A 100.000 coinból a hat fejlesztő fejenként 5000 BTG-t tett zsebre. A Bitcoin Cash-el ellentétben a Coinbase pedig egyenesen megtagadta a coin piacra bocsátását saját platformján.

A Bitcoin Gold csapatára mostanában rájár a rúd: 2018 májusában a legnagyobb ASIC gépeket gyártó vállalat, a Bitmain bejelentette, hogy kifejlesztett egy BTG bányászásra is alkalmas gépet, ami az Equihash algoritmus ellenállását igyekszik megtörni. A Bitcoin Gold fejlesztői azonnal léptek is a fenyegetésre. Legutóbbi közleményükben, amit június elején ban adtak ki, beszámoltak egy hamarosan implementálandó hálózati fejlesztésről, ami megint elejét venné az ASIC bányászatnak. Ezen felül nemrég egy 51% -os támadással is megkellett küzdeniük.

A csapat 2018-as tervei között szerepel a Ligthning Network integrálása, egy decentralizált P2Pool bányászpool létrehozása, és bankkártyás vásárlás integrálása. Kérdés, hogy a viszontagságok és a csökkenő érdeklődés ellenére túléli-e a coin.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img